Michal Novák

Michal Novák | foto: Barbora Reichová/Svaz lyžařů ČR

Zákaz fluoru je pro lyžování velká věc, říká běžec Novák

  • 4
Nikdy nezmizí. Fluorované látky, které se každý den uvolňují nejen v Krušných horách z lyžařských vosků, zůstanou v přírodě navždy. Dostanou se do půdy, vodních zdrojů i potravního řetězce. Mezinárodní lyžařská federace (FIS) nejen z tohoto důvodu již používání fluorovaných vosků ve vrcholovém sportu zakázala.

Jak tuto radikální změnu pocítil Michal Novák, aktuálně nejlepší český běžec na lyžích, který v této sezoně poprvé vystoupil na stupně vítězů v závodě Světového poháru?

„Zákaz fluoru je pro běžecké lyžování a pro nás závodníky velká věc, která se nás hodně dotýká. Aktuálně také otevírá novou možnost použití technického dopingu. Přesto si myslím, že ten směr a zákaz fluoru je správně. Myslím, že v průběhu nejbližších let se vyvinou vosky, které budou stejně rychlé nebo ještě rychlejší než vosky s fluorem, takže jdeme správným směrem,“ míní odchovanec karlovarského Slovanu a aktuální jednička mužské části české reprezentace.

Výrobci vosků se na zákaz připravovali od roku 2019, společně s reprezentačními výběry a jejich servisními týmy pečlivě testovali vosky bezfluorové. Přesto ale zákaz fluoru ovlivnil rozjezd této sezony a ve výsledcích světového poháru v lyžování i v biatlonu se odrazil.

„Přechod na bezfluorové vosky je bezesporu výraznou změnou pro samotné závodníky, servisní týmy i pro organizátory závodů, nicméně Mezinárodní lyžařská federace tento přechod avizovala už od roku 2019, tedy s dostatečným předstihem, abychom se na to mohli připravit. Ochrana zdraví a životního prostředí by měla být společným cílem nás všech. Proto postupujeme striktně v souladu s pravidly Mezinárodní lyžařské federace FIS a legislativou Evropské unie a pořádajících států,“ říká za celý SLČR Michal Kučera, technický delegát FIS a člen Rady Úseku běžeckých disciplín SLČR.

Michal Novák běží závod Světového poháru v Ruce.

Alarmující čísla

Na závažné důvody, kvůli kterým by srovnatelné fluor-free alternativy měli využívat také rekreační lyžaři, kteří denně vyrážejí do českých hor v desítkách i stovkách tisíc, upozorňují nejen lyžařští odborníci a výrobci vosků. „Hobíků“ se totiž zákaz nijak nedotkl. Aktuální legislativa jim stále umožňuje fluorové vosky, které jsou na trhu k dostání, neomezeně využívat. Často si přitom neuvědomují, že tím českou přírodu nevratně poškozují.

Tomáš Cajthaml z Ústavu pro životní prostředí Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy se společně s Jaroslavem Semerádem z Mikrobiologického ústavu Akademie věd ČR výzkumem této problematiky dlouhodobě zabývají. A čísla, která mají k dispozici, jsou alarmující. Naměřené hodnoty mnohonásobně překračují doporučené limity.

„V běžkařských stopách jsme zaznamenali vysoké koncentrace těchto chemikálií, které častokrát překračují i koncentrace naměřené v čistírnách odpadních vod. Nejvíce kontaminované jsou samozřejmě frekventované běžkařské trasy, křižovatky a stadiony,“ upozorňuje Semerád. Sportovci, kteří si již tyto vosky pořídili, by je už proto neměli dále spotřebovávat.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž