Bauer se v Karlových Varech na lyžích neukázal, zbrojí na Tour

  8:20
Večer na karlovarské třídě T. G. Masaryka se musel v pondělí obejít bez Lukáše Bauera. Generálku na Tour de Ski oželel, do prestižního seriálu skočí rovnou ve čtvrtek v německém Oberhofu.

JAKO VÍTR. Čech Lukáš Bauer utíká finskému běžci na třiceti kilometrové trati v závodě Světového poháru. V cíli byl třetí. | foto: Reuters

Obvyklé zdravotní potíže ze začátku sezony zaplašil Lukáš Bauer stupni vítězů ve švýcarském Davosu, další podnik Světového poháru vynechal. "Soustředím se na Tour, to je pro mě letošní vrchol," vzkázal do Rogly.

V pondělí se měl na třídě T. G. Masaryka předvést ve dvojici s Martinem Koukalem. "Věřím, že stejně jako v předchozích letech bude v centru Karlových Varů výborná atmosféra. Takže - kvalitně odzávodit a hurá na Tour," přál si před přesunem do Oberhofu.

V Německu začne prestižní miniseriál už ve čtvrtek po patnácté hodině sprintem volnou technikou. Možná kvůli tomu ho v lyžařské exhibici Carlsbad Ski Sprint na poslední chvíli nahradil biatlonista Michal Šlesingr. Bauer se už soustředí na jiný cíl: Tour de Ski.

Jak jste před Tour de Ski spokojený se stavem příprav a formou?
Dá se říci, že panuje spokojenost. Samozřejmě mě nepotěšily zdravotní problémy začátkem listopadu, vinou kterých jsem musel vynechat úvodní světový pohár ve Sjusjöenu. Ale jsem na zdravotní komplikace během mé kariéry již zvyklý a určitě na tom mělo zásluhu i nestandardní počasí, které vlastně až donedávna letošní zimu provázelo. Ale jelikož je pro mě teď vrcholem Tour, tak jsem se snažil raději nic neuspěchat. Výsledky v Ruce, Kuusamu a Davosu pak byly velmi příjemné a poté již jsem vše směřoval k Tour. Takže jsem jako již kromě loňského roku tradičně vynechal poslední světový pohár před Vánoci a zařadil celkem osvědčený model přípravy před Tour. Nyní mám na programu svižnější tréninky, pomalu se dostávám do rychlosti po vysokohorském soustředění a zatím jde vše snad podle představ.

Jaká byla náplň vysokohorského soustředění na Schnalstalu?
Ano, po Davosu jsem odjel do výšky na Schnalstal, kde jsem po předchozím pobytu v Santa Catarině a Davosu chtěl dokončit vysokohorskou část přípravy. Zde již nebyl na programu žádný výrazný trénink, pouze lehce sjezdovky a posilování. Důraz jsem kladl na pobyt ve vysoké výšce a spíš i odpočinek před závěrečnou fází přípravy na Tour.

Okruh kandidátů na vítězství v etapové bitvě není moc široký. Dario Cologna, Petter Northug, Lukáš Bauer. Vidíte ještě někoho dalšího, kdo by mohl v celkovém hodnocení pomýšlet na pódium?
Díky za kompliment. Určitě je v letošní sezoně zatím největším favoritem Petter, dále Dario, no a pak už přicházejí na řadu i další. Jen tak v rychlosti mě napadá třeba Alexandr Legkov, ten měl loni Tour rozjetou velmi slušně, ale v Toblachu odstoupil kvůli nemoci. Taky Marcus Hellner, taktéž loni až do předposlední etapy velmi silný. Ještě Roland Clara, jemuž se loni povedla zejména druhá polovina Tour a zatím byl ve slušné formě. Dál je letos velmi stabilní Maurice Manificant, který taktéž může do Tour velmi promluvit. Prostě ten okruh je celkem široký, což je dobře, a o to může být Tour zajímavější.

Co bude nejdůležitější?
Mnohem více než jinde zde mají vliv drobné chyby, kterých se musíte během letos devíti závodů vyvarovat, přejezdy, nemoci, taktika. Taktéž je to extrémně náročný závod nejen pro závodníky, ale možná i více pro servisní týmy... Najdete hodně věcí, které ovlivňují konečný výsledek závodníků.

Letos je Tour delší o jeden závod v Toblachu. Vyhovuje vám závodit několik dní za sebou? Máte nějaký speciální trik, jak co nejrychleji zregenerovat?
Ano, většinou mi to vyhovuje. Ale myslím, že také těm ostatním, s nimiž počítáme. Žádné speciální triky zrovna nemám, ale každá ušetřená energie během Tour se hodí vždycky.

Na jakou etapu Tour se těšíte nejvíc a na kterou nejmíň?
Nemám zrovna oblíbenou a neoblíbenou. Nyní se těším, až Tour vypukne a až zase začne ten závodní cvrkot. Ale jsem si jist, že každý se během Tour bude hlavně těšit na těch posledních pár metrů před cílem na Alpe Cermis, kde už ta Tour konečně skončí. Určitě se ale těším na etapu z Cortiny do Toblachu, která má své jedinečné kouzlo. Musím nějak přežít sprinty, respektive poté nějak umazat bonusové vteřiny, které v nich mí konkurenti nasbírají.

Kterou etapu považujete za královskou? Loni jste zaútočil až na Alpe Cermis. Jaká ztráta se tu dá ještě zlikvidovat?
Pokaždé je to trošku jiné a ten zlomový moment je vždy nepatrně jinde. Pravděpodobně nebudou rozhodovat první etapy, pokud se tam neztratí zrovna moc. A i když Tour končí až na Alpe Cermis, tak myslím, že už Toblachem začíná ta opravdu důležitá fáze. Northug už evidentně není jenom muž na hromaďáky a poslední kilometr závodu, ale dokáže jet i individuální starty.

Překvapuje vás to?
Ne, už loni dokázal být silný v intervalových startech. Nyní se jedná o stoprocentně komplexního závodníka, který snad ani nemá slabiny. Ale i jeho Tour pořádně prověří a nechme závěry až do cíle na Alpe Cermis.

Loni v létě jste pracoval na zlepšení sprintů. Co považuješ teď za klíčové pro úspěch?
Loni má snaha byla zaměřena na lepší reakce na ataky před bonusovými prémiemi, což se, myslím, celkem dařilo. Letos jsem nic speciálního netrénoval. Klíčová je jednoznačně vyrovnanost výkonů během všech etap. Zároveň excelentní servis a samozřejmě štěstí, jak se vyhnout nemocem. Říká se to jednoduše, ale realita je mnohem těžší.

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

27. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Nadvláda pokračuje. Třinec slaví pátý titul v řadě, vyrovnal historický rekord

28. dubna 2024  23:27

Na českém hokejovém trůnu zůstává všechno při starém. Třinec v napínavém sedmém finále porazil...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

Rangers slaví rychlý postup, nakročeno mají i Colorado s Vancouverem

29. dubna 2024  6:19,  aktualizováno  7:15

Hokejisté Rangers se stali prvním postupujícím celkem do druhého kola play off NHL poté, co...

Třinecký šéf: Nad týmem žasnu. Zadinův výrok? To nebyl on. Štve ho liga juniorů

29. dubna 2024  6:58

Možná byste čekali, že za ty roky a po tolika titulech bude klidnější. Že se nemusí stresovat. Leč...

Třetí titul v řadě pro Andělovou, tentokrát sebrala ten český

29. dubna 2024  5:58

Třetí titul za sebou oslavila basketbalistka Gabriela Andělová. Po dvou na Slovensku s týmem...

Svit téhle hvězdy bude chybět. Šampionka Parkerová se rozloučila

29. dubna 2024  1:20

Pohled na americké basketbalové palubovky už nebude tak krásný. Hvězdná Candace Parkerová ukončila...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...