Rony Ackermann

Rony Ackermann vyhrál na mistrovství světa v klasickém lyžování oba individuální závody v severské kombinaci. | foto: Reuters

Ackermann má druhé zlato, Rygl zklamání

  • 18
Oberstdorf - (Od zvláštní zpravodajky iDNES) - Druhou zlatou medaili na mistrovství světa v Oberstdorfu získal německý sdruženář Ronny Ackermann. Vyhrál závěrečnou disciplínu šampionátu, sprinterský závod v severské kombinaci. Nejlepší český reprezentant Ladislav Rygl obsadil po nepovedeném skoku 16. místo.

Ladislavu Ryglovi se nepovedl už dopolední skok. Na můstku HS-137 v areálu Schattenberg předvedl skok s výkon 115,5 m a patřila mu až 29. příčka se ztrátou 1:43 min na Fina Anssi Koivurantu.

"Strašně jsem chtěl, vršek mi utekl nahoru, nohy mě podjely, vůbec nezabraly. To nemohlo letět daleko, " komentoval nevydařený pokus Rygl. "Byl to asi můj nejhorší skok tady na mistrovství. Sprint je zrádný, když se to nepovede, nedá se nic dělat," řekl zklamaně.

V hustém sněžení, které provázelo odpolední běžecký program v Oberstdorfu, tušil, že na náročných tratích nebude mít velkou šanci na posun na přední příčky. "To bylo jasné. Přede mnou byli jeli Manninen, Gottwald, Kirchheisen... Od desátého do pětadvacátého místa byla spousta dobrých běžců, takže tam se moc dělat nedalo."

Sedm vteřin před Ryglem se sice na trať s délkou 7,5 km vydal vedoucí muž průběžného pořadí Světového poháru Hannu Manninen z Finska, ale... "Kdyby to byly tři čtyři možná, bych za nim zkoušel vyrazit, ale o sedm vteřin se takový běžec dojet nedá, i kdybych se rozkrájel," přiznal Ladislav Rygl.

"Myslím, že byl asi stejně naštvanej, nejspíš to taky narval ze začátku a chtěl co nejvíc dopředu," popisoval desátý muž z individuálního závodu situaci na trati.  "V posledním kole jsem ho sice trochu sjížděl, ale sedm vteřin na něj je dost."

V individuálním závodě byl po skokanské části sedmý, špatný výběr lyží jej však v běžecké stopě odsunul na desáté místo. I proto požádal před běžeckou částí sprintu Rygl o pomoc servismana lyžařů-běžců Jana Pešinu.

"Mazal mi jedny lyže, ale nakonec jsem si vzal lyže od Lukáše Bauera. Musím mu poděkovat, jely skvěle," řekl nejlepší český sdruženář, který ve sprintu zajel sedmý nejrychlejší čas. Výš než na celkové šestnácté místo však nestačil.

"Já jsem z toho hrozně zklamaný," hodnotil svoji účast na světovém šampionátu. "Desáté místo z individuálního závodu je jakž-takž, ale když vemu, jak to vypadalo po skoku, mrzí mě to. A sprint? Stane se, že se jeden závod nepovede... Jsem smutný," dodal.

Druhé individuální zlato získal v na šampionátu domácí favorit. Zklamaný však z Oberstdorfu odjede Hannu Manninen. Vedoucí závodník Světového poháru ještě stále nemá ve sbírce zlato z individuálních soutěží na mistrovství světa...

Výsledky - sprint:
1. Ackermann (Něm.) 20:15,6, 2. Moan -11,1, 3. Hammer (oba Nor.) -37,7, 4. Kircheisen (Něm.) -43,0, 5. Gruber (Rak.) -49,0, 6. Koivuranta (Fin.) -57,8, 7. Hettich (Něm.) -1:05,5, 8. Manninen (Fin.) -1:11,6, 9. Tande (Nor.) -1:12,5, 10. Takahaši
(Jap.) -1:13,0, ...16. Rygl -1:37,7, 29. Slavík -3:02,1, 35. Churavý -3:18,9, 37. Vodseďálek (všichni ČR) -3:26,4.

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž