Trenér Plzně věří v postup do play-off

Plzeň - Trenér interligových házenkářů HSC Plzeň Vladimír Marek věří, že se jeho svěřenci udrží i v další části soutěže mezi čtyřmi nejlepšími týmy západní divize a postoupí do play off. "Pokud v přestávce pečlivě natrénujeme, vrátí se nám v pořádku všichni reprezentanti a vyhnou se nám vážnější zranění, tak bychom se měli udržet mezi čtyřkou a postoupit do play off," míní Vladimír Marek.

Soutěžní přestávka trvá skoro dva měsíce. Interliga pokračuje až 6. února, kdy Plzeň hostí lídra z Karviné. Do té doby budou házenkáři trénovat. V přechodném období do Nového roku se věnují doplňkovým sportům - basketbalu, fotbalu, hokeji a silové přípravě. Hned po vánočních svátcích 27. prosince je čeká turnaj v německém Desau. Příprava na další část sezony začne 2. ledna v Plzni.

„Soustředění na běžkách máme v plánu od 12. ledna. Musíme nabrat fyzickou kondici. Pak budeme trénovat v Plzni. Pracovat musíme hlavně na souhře a individuálních herních činnostech. V plánu máme šest až osm přípravných zápasů,“ popsal trenér.

V přípravě chybí reprezentanti Štochl, Čurda a Nocar a junioři Vraný a Buchta. „Dříve byla absence reprezentantů citelnější. Mužstvo totiž tvořili z poloviny,“ připomněl Marek. S interligovým celkem se naopak připravují hráči Lokomotivy. „Kolik jich bude, to bude záležet na tom, zda se budou moci uvolnit ze zaměstnání,“ podotkl trenér.

Přístup hráčů k tréninku si Marek pochvaluje. „Naše současné umístění v tabulce je také vizitkou přístupu hráčů k tréninku. Většinu jich znám prakticky od jejich házenkářských začátků. Trénují poctivě.“

Plzeňský tým je po devatenácti kolech v tabulce západní divize čtvrtý a před pátým Zubřím má čtyřbodový náskok. „Škoda jen, že jsme prohráli poslední zápas před přestávkou v Zubří, mohli jsme mít větší náskok. Místo čtyř jsme mohli mít o šest bodů víc než Zubří,“ připomněl Marek prohru v posledním zápase před přestávkou.

Plzeň doma porazila v první části soutěže v boji o postup mezi první čtyřku oba největší rivaly Zubří i Duklu Praha. Vítězství si připsala i na hřišti pražského celku, v Zubří ale dvakrát prohrála. Nejvíc plzeňský kouč litoval ztráty bodů v utkání s pražským Allriskem. „Doma jsme remizovali a na jeho hřišti jsme prohráli po velmi špatném výkonu.“

Cenné body získali hráči HSC za vítězství nad druhým celkem tabulky Frýdkem-Místkem. Na domácím hřišti se mladému plzeňskému celku dařilo víc než na hřišti soupeřů. „Venku jsme ale nikde vyloženě nezklamali. Ani v Karviné, kde některá mužstva propadla.“

Před začátkem letošní sezony tým opustil vloni nejlepší střelec, Alois Mráz, který nastřílel třetinu branek týmu. Navíc odešel také brankář Petr Štochl, který nyní působí v Allrisku. V interlize patří Plzeň k nejmladším celkům.

„Ale jak se říká, co je mladé, to je tvárné. Mladí hráči jsou perspektivou. K ose zkušených hráčů Štochl - Čurda - Nocar se připojili mladí Voves a Větrovec. Zlepšuje se Vraný, Buchta a Uhlář,“ hodnotil Marek. Ten by raději viděl Nocara a Čurdu na postech křídel, než na spojkách, kde zatím často nastupovali.

„Hra na křídlech je jich silnější stránkou. Aby na těchto postech mohli hrát, bude záležet, zda budeme mít kvalitní hráče na spojkách,“ podotkl Marek. Přijdou tedy do Plzně posily? „Přestupní termín končí závěrem února, ale velké změny se nechystají,“ doplnil Vladimír Marek.