Trenér má obavy ze zákulisních tlaků

  • 5
Helsinge - (Od zvláštního zpravodaje iDNES) - Duši trenéra českých házenkářek nahlodávají na evropském šampionátu v Dánsku pochybnosti. Má obavy, aby jeho týmu neublížily zákulisní tlaky. Jiří Zerzáň tuší, že nejsnažším způsobem lze mezi elitní osmičku proklouznout na úkor Německa a právě to mu působí starosti. Utkání s Norskem sledujte dnes od 18.30 on-line ZDE

Při pohledu na složení a bodové zisky celků ve skupině F je papírově o favoritech jasno. Na postup do semifinále aspirují mistr Evropy Maďarsko, světový šampion Rusko a vicemistr světa z Norska. Minimálně jeden z gigantů bude po osmifinálových utkáních zklamaný, protože mu unikne semifinále a bude se muset spokojit se soboujem o pátou nebo sedmou příčku.

Stejná varianta by naopak nijak nevadila českým házenkářkám, jenomže stejné ambice mají i Německo a Slovinsko. Právě Němky si zajistily postup ze základní skupiny na poslední chvíli, když v závěrečném střetnutí porazily Španělsko, které však předtím vzalo po bodu Norsku i Rusku. "Musím se na tu kazetu podívat," podotkl Zerzáň. "Vždyť Španělky vypadaly výborně."

Dánští pořadatelé by se s Německem loučili neradi. "Minimálně z ekonomického hlediska. Stačí si spočítat, že fanoušci to mají na šampionát sto kilometrů, zvýší návštěvnost a představují určitou kupní sílu. Nemluvím o televizi a faktu, že Německo je prostě svým zázemím házenkářská velmoc," vysvětloval Zerzáň.

Nad představou, koho raději vidí organizátoři na mistrovství pokračovat a posedávat v hledišti, se jenom usmál. "Jasně, že početnou skupinu německých příznivců než pět španělských nadšenců." Ani české družstvo zrovna neskýtá záruku vyprodané haly. "Proto mám strach, aby nebyly snahy Německo protěžovat," dodal kouč.