Trenér Dukly Pavel Pauza (vlevo)

Trenér Dukly Pavel Pauza (vlevo) | foto: Karel Kopáč, MF DNES

První evropský krok házenkářům Dukly vyšel. Teď zamíří na Ukrajinu

  • 0
Návrat do evropských pohárů zvládli házenkáři pražské Dukly úspěšně. Přes druhý tým norské ligy Haslum HK postoupili do druhého kola Poháru EHF. Jejich dalším soupeřem však bude ukrajinský ZTR Záporoží. Silnější celek, než parta norských amatérů...

Pražští házenkáři svedli se svým norským soupeřem dva duely, které se podobaly jako vejce vejci. Jen ten první měl "nakřáplou skořápku". Ve své hale se Dukla pokaždé do poločasu ujala mírného vedení, soupeř poté dotahoval.

V prvním zápase se Haslumu podařilo srovnat na 24:24. Ve druhém si už Pražané nenechali vítězství vzít a radovali se z postupu.

"Poučili jsme se z prvního utkání. Po přestávce jsme na hřiště poslali základní sestavu a to se vyplatilo. Dobře jsme bránili a dokázali přidat i branky v útoku," hledal trenér Pavel Pauza klíčový moment dvojzápasu v momentech, kdy domácí utekli na 24:18.

Norové ani v neděli ve svém snažení nepolevili. Podařilo se jim přiblížit se na dostřel. Trenér dukláků však z toho viní hlavně nekoncentrovanost svých svěřenců. "V tu chvíli nám bylo jedno, jestli vyhrajeme o šest branek, nebo o čtyři. Polevili jsme v obraně a nakonec zvítězili tříbrankovým rozdílem," míní.

Na cestě za postupem se Pražané mohli spolehnout na tři hrdiny. Prvním z nich je brankář Tomáš Petržala, který se zaskvěl zákroky, které pomohly rozhodnout.

Vynachválit si trenér nemůže ani výkony navrátilce Kamila Piskače. ""Nechci nic zakřiknout, ale spolupráce vypadá velmi dobře. Dává branky, ale vypracovává i prostor pro ostatní. Kamil dohnal manko ve fyzické kondici, shodil pár kil. Byl bych jen rád, aby se i dál zlepšoval a to by mu mohlo pomoci zpět i do národního týmu," říká Pauza na adresu jednatřicetiletého pivota.

A třetí z hrdinů? Střední spojka Martin Lehocký. "Věděli jsme, že buď nastoupí v poháru, nebo na první kola v extralize. Vybrali jsme pohárová utkání, byť bylo jasné, že ho nemůžeme stoprocentně využít a do zápasu nastupoval po injekci. Nyní musí mít deset až čtrnáct dní naprostý klid. Bylo to od něho velké sebeobětování," cení si Pauza.

Příští soupeř Dukly Praha bude z Ukrajiny: vyřazený celek z kvalifikace o Ligu mistrů a účastník nejlepší evropské soutěže z předchozích dvou sezon ZTR Záporoží.

"Bude to ruská házená, jejich tým bude využívat především svých fyzických předností. Většina hráčů má kolem dvou metrů. Zaporoží suverénně suverénně vyhrává v ukrajinské soutěži," naznačuje Pauza, kdo bude v tomto souboji favoritem. "Tajně jsme si přáli Soluň, ale rozdíl skóre nám poslal Ukrajince," dodal lehce zklamaně.

První zápas sehrají Pražané v domácím prostředí. Zápas se hraje 10. října od 16:30.


Témata: Dukla Praha, poháry