Helena Štěrbová ze Zlína.

Helena Štěrbová ze Zlína. | foto: Jan Karásek, MAFRA

Po sedmi letech házenkářky Zlína opravily statistiky. Porazily Olomouc

  • 0
Na světelné tabuli svítilo skóre 9:3, nejlepší hráčka Štěrbová nasbírala dvě vyloučení a brankářka Mahďáková odstoupila s podvrtnutým kotníkem. V 19. minutě interligového souboje v Olomouci všechno nasvědčovalo tomu, že zlínské házenkářky po čtyřech výhrách v řadě padnou. Ovšem zbytek zápasu zvládly excelentně.

I když ve druhém poločase přišly kvůli otřesu mozku o spojku Pažourkovou, vyhrály 29:25. Na Hané uspěly po sedmi letech! "Družstvo ukázalo ohromnou vnitřní sílu," ocenil hráčky trenér HC Zlín Dušan Poloz. "Byli jsme zralí na ručník, ale neskutečně jsme to otočili."

Jak se velký obrat zrodil? Hosté ještě do přestávky manko stáhli a krátce po ní šli do vedení. V těchto fázích odrazili olomouckou snahu o vyrovnání rychlými brankami. Sotva inkasovali, míč putoval na půlicí čáru, a než se domácí házenkářky stačily zformovat v obraně, vytahovaly míč ze sítě.

"Skrývá se za tím rok práce," poznamenal Poloz. "Víme, že gól dostaneme.
Ale musíme na něj rychle zapomenout a myslet jen na to, jak gól dát," připomněl současný trend moderní házené.

"Nezvládli jsme rychlé útoky Zlína," uznal trenér Olomouce Libor Malínek.
Úspěchem na Hané si Zlín pojistil třetí místo a výrazně se přiblížil postupu do play-off. Zároveň završil parádní týden. Nejprve zdolal Michalovce, pak uspěl v Partizánském a nakonec přehrál Olomouc.

"Byl to fantastický týden," rozplývá se Poloz. "Nejvíc mě těší, že vítězíme nad soupeři, kteří nás loni poráželi," připomněl, že v minulé sezoně Zlín s Olomoucí i Michalovcemi dvakrát padl. Letos z těchto zápasů vytěžil sedm bodů.