Momentka ze čtvrtého finálového seouboje mezi Plzní (v oranžovém) a Karvinou.

Momentka ze čtvrtého finálového seouboje mezi Plzní (v oranžovém) a Karvinou. | foto: Petr Eret, MAFRA

Trůn čeká na krále. Karviná, nebo Talent? Házenkářské finále vrcholí

  • 0
Superfinále. Pátý souboj o zlato, který už musí určit extraligového házenkářského krále. Domácí Baník se touží po čtyřech letech vrátit na trůn, naposledy slavil na jaře 2018. To Talent tým Plzeňského kraje se rve o obhajobu titulu, zároveň může získat šestý triumf za uplynulých osm let (2014, 2015, 2016, 2019, 2021)!

„Jsme připravení na to, že pokud chceme vyhrát mistra, musíme doma uspět. Celou sezonu držíme domácí neporazitelnost, teď to musíme potvrdit,“ burcuje karvinský trenér Michal Brůna.

Zato Plzeň věří, že zopakuje loňský scénář. To jela do Karviné rovněž za stavu 2:2 na zápasy, ale rivalovi dokázal trofej v jeho pevnosti vyrvat z rukou. „Je to superfinále, teď už je jedno, kdo je doma, kdo venku. Hraje se o všechno,“ míní kouč Talentu Petr Štochl.

Jenže domácí prostředí zatím ve finálové sérii bylo ingrediencí úspěchu. Naposledy ve středu, kdy Plzeň dokázala v báječné atmosféře otočit nepříznivý stav a po výhře 26:25 si vynutila pátý duel.

„Samozřejmě, že domácí hala hráčům na obou stranách pomáhá. Tam trénujete každý den, znáte každý roh, prostory za brankou, máte zažité periferní vidění. Není to jako jet někam, kde nastoupíte maximálně pětkrát za rok,“ říká Brůna.

29. květen ukáže, komu se podaří nabídnout ještě nějaký nečekaný trumf, který může vývoj pátého finále ovlivnit. Vítězný plzeňský gól ve čtvrtém finále například zajistil Říha, mladík na střední spojce.

„Delší dobu už nás přesvědčuje. Na středu nám chybí velezkušený Miky Tonar, ale Martin se s tím zhošťuje dobře. Stejně tak další mladík Leo Kaplan, loni ještě dorostenec. Potřebovali jsme Milana Škvařila šetřit v obraně, aby měl sílu pro ofenzivu. A Leo to vzadu dokázal výborně odbránit,“ chválí Štochl.

Klíčové však budou výkony hlavních opor na obou stranách. Jak zachytají zatím skvělí karvinský Mokroš a plzeňský Herajt? Jak se prosadí Patzel se Solákem, respektive Škvařil se Stehlíkem?

A pozor. Zatímco v loňské sérii dvakrát rozhodl sedmimetrový rozstřel, letos na tuhle disciplínu ještě nedošlo...

Souboj Karviná vs. Plzeň bude na pořadu v neděli od 17.10 hodin (živě na ČT Sport).