Morava uvidí boj o evropské medaile

Zlín - Zástup čekatelů na zlato se rozšiřuje, favorité ale zůstávají stále stejní. O titul házenkářských mistryň Evropy do 19 let bude od posledního července do neděle 8. srpna bojovat dílem v Olomouci a Zlíně poprvé šestnáct národních výběrů. V dosavadních čtyřech šampionátech bylo v osudí tucet účastníků.

"Kde hledat favority? Myslím, že největší šance mají dvojnásobné šampionky z Rumunska. Ve hře budou samozřejmě také Dánky, Norky a Rusky, které obhajují titul," odhadl František Táborský, místopředseda národního svazu a člen mezinárodní házenkářské federace EHF.

Ve Zlíně a Olomouci se odehraje 56 zápasů. Jeden hrací den znamená porci čtyř zápasů. Z každé skupiny postupují první dva. Nové mistryně budou korunovány v neděli 8. srpna ve zlínské Sportovní hale.

Česká reprezentace, kterou vedou trenéři Babák a Zeman, se v olomoucké skupině B utká s Dánskem, Slovinskem a Polskem. "Kyperský los nám byl nakloněn, je to přijatelná skupina," podotkl ředitel turnaje Vlastislav Přeček. "Dánky jsou jasný favorit. Slovinky hrají na naší úrovni. Polky jsou na šampionátu nováčkem."

V širší české nominaci pro první pololetí bylo devět místních hráček. Zlín měl na soupisce brankářku Tovaryšovou, spojky Češková, Ondrášovou, Poznarovou a křídlo Huráňovou, a také hosty z Uherského Hradiště - spojky Birnbaumovou, Salčákovou, Štěrbovou a křídlo Sklenářovou.

Avšak příležitost zahrát si o titul má dnes sotva polovina. Podle zlínského trenéra mládeže Bohumila Cepáka by mohlo dostat šanci kvarteto Pavla Poznarová, Petra Huráňová, Kristýna Salčáková a Helena Štěrbová. "Velkou příležitost má především Poznarová."

Účastníci ME 19

OLOMOUC, sk. A:
Rusko, Švédsko, Portugalsko, Francie, sk. B: Dánsko, Slovinsko, Česká republika, Polsko.
ZLÍN, sk. C: Rumunsko, Chorvatsko, Španělsko, Sbrsko a Černá Hora, sk. D: Norsko, Německo, Rakousko, Island.