Jakub Douda (vlevo) z České republiky a Martin Johannson z Estonska si hlídají...

Jakub Douda (vlevo) z České republiky a Martin Johannson z Estonska si hlídají pozici. | foto: ČTK

Čeští házenkáři se v Izraeli pokusí vyhrát i druhý zápas evropské kvalifikace

  • 0
Čeští házenkáři v neděli v Izraeli odehrají druhý z šesti zápasů kvalifikace o postup na mistrovství Evropy v roce 2024. Svěřenci španělského trenéra Xaviera Sabatého se pokusí navázat na středeční domácí vítězství 31:23 nad Estonskem a udělat důležitý krok k postupu na šampionát. Stejně jako v úvodním duelu bude český tým jednoznačným favoritem.

Zatímco Sabatého svěřenci ve středu na začátek kvalifikace v poklidu zvítězili, Izrael podle předpokladů prohrál na Islandu, a to vysoko 21:36. Na šampionát, který bude hostit Německo, postoupí z každé čtyřčlenné skupiny dva týmy a doplní je čtveřice nejlepších mužstev z třetích míst.

Reprezentace v samostatné historii dosud odehrála s Izraelem osm zápasů a připsala si šest vítězství a po jedné remíze a porážce. Naposledy se soupeři utkali v evropské kvalifikaci o šampionát v roce 2014. Doma český tým zvítězil o pět branek a ve venkovní odvetě o šest gólů.

„Očekávám těžký zápas. Izrael není pro české fanoušky moc známý, ale v posledních letech se hodně posunul. Má dobré hráče, kteří hrají v různých zemích, například ve Francii,“ prohlásil pro svazový web Sabaté.

Házenkáři zahájili evropskou kvalifikaci výhrou nad Estonskem

Izrael si dosud na velké akci zahrál jen v roce 2002, kdy na mistrovství Evropy obsadil 14. místo. „Nedávno prohráli (ve světové kvalifikaci) doma jen o gól s Maďarskem. Připravujeme se na zápas s nimi se vším respektem. Myslím, že velmi důležité bude, jak se nám povede v útoku, protože Izraelci mají velmi dobrou defenzivu a brankáře,“ poznamenal Sabaté, který vede český tým od konce února.

Utkání v Tel Avivu začne v neděli ve 14:00 SELČ a bude se hrát v hale pro 2700 diváků. „Čeká nás velmi bouřlivá atmosféra, takže to bude velmi těžký zápas. Předpokládáme, že ten zápas by mohl být jedním z klíčů k postupu minimálně z druhého místa,“ poznamenal asistent trenéra Jan Běloch.

Zatímco Izrael hrál na velké akci jen jednou, český celek se probojoval na sedm z posledních osmi evropských šampionátů. Naposledy v lednu na závěrečném turnaji nepostoupil v Bratislavě ze základní skupiny. Na nadcházející světový šampionát Sabatého svěřenci po dubnovém neúspěchu v play off se Severní Makedonií neprošli.

Evropská kvalifikace se bude hrát do dubna příštího roku. Závěrečný turnaj v Německu se uskuteční od 10. do 28. ledna 2024.

,