Zlínská házenkářka Denisa Kamenářová (v modrém dresu) před píseckou obranou.

Zlínská házenkářka Denisa Kamenářová (v modrém dresu) před píseckou obranou. | foto: Petr Lundák, MF DNES

Trable zlínských házenkářek. Přišly o generálního partnera

  • 0
Po letech si chtěly interligové házenkářky Zlína zahrát evropské poháry. Přihlášku však nakonec nechaly v šuplíku. I to je jeden z dopadů ztráty nejvýznamnějšího donátora, firmy Unimarco.

„Není to nic neočekávaného. Už v minulé sezoně jsme se museli vyrovnat s nižší podporou,“ prozradila členka vedení klubu Daniela Sobieská. Leccos naznačil výsledek nedávné volební valné hromady oddílu, do kterého nekandidoval zástupce Unimarca Robert Mladenov.

„Pan Mladenov podporuje zlínskou házenou napříč klubem, nejen interligový tým. Takových lidí je potřeba si vážit. Jsme domluvení, že zůstane sponzorem, ale už ne hlavním,“ potvrdila Sobieská.

Klub má sice dostatek menších sponzorů, za Unimarco usilovně hledá náhradu, už teď je ale jisté, že se musí uskromnit. A dobře to ví i trenér Peter Sabadka.

„Ekonomické problémy patří ke sportu. Je to realita, se kterou se musíme vyrovnat,“ prohlásil někdejší kouč slovenské reprezentace. Přeloženo do sportovní terminologie – posílení družstva je málo pravděpodobné, spíš lze čekat odchody. Ve Zlíně zatím skončila brankářka Túrociová, na vině je ale především těžké zranění kolene ze závěru sezony. Finalista z Poruby zase láká kanonýrku Hradilovou, které vypršela smlouva. Členka širšího reprezentačního kádru dostala nabídku na prodloužení, ale zatím ji neakceptovala.

„Udělala velký výkonnostní pokrok. Přál bych si, aby zůstala,“ pravil Sabadka.

Zda zůstanou jeho krajanky Tóthová s Drotárovou, se také teprve ukáže. „Zájem je oboustranný,“ tvrdí Sobieská.

Jak bude tedy vypadat zlínský kádr v příští sezoně? Chtě nechtě musí Sabadka ještě více vsadit na vlastní zdroje.

„Vykrystalizovaly hráčky, které můžou být tahounkami,“ pravil Sabadka a vypíchl trio Sobieská, Kamenářová, Kolářová. Více čeká také od dalších mladších hráček. Nároky na ně se zvýší. „Budeme pracovat na tom, aby se z nich staly osobnosti.“

Větší díl zodpovědnosti dostanou hráčky, které pendlovaly mezi interligovým celkem a prvoligovým béčkem.

„Hrály pěkně, získávaly sebevědomí, pro mladé důležité. Už se nemůžou skrývat za kolektivní výkon,“ nakazuje Sabadka.