Kouč českých házenkářů Jan Filip dává pokyny svým svěřencům na tréninku. | foto: Luděk Ovesný, MAFRA

Zubřany ani nestačím počítat, směje se kouč českých házenkářů Filip

  • 0
České házenkářky zaujaly tuzemskou sportovní scénu nedávným postupem do čtvrtfinále mistrovství světa. V půli ledna na ně zkusí navázat muži, kteří se chystají na mistrovství Evropy do Chorvatska. Rozhodující fázi přípravy rozjeli ve skromné hale v Rožnově pod Radhoštěm.

„Ženy daly laťku hodně vysoko,“ uvědomuje si trenér Česka Jan Filip, jenž tým vede spolu s Danielem Kubešem. „Musíme se dostat na hranici našich možností a uvidíme, k čemu to bude stačit.“

Třídenní soustředění si mužstvo zpestří dvěma přátelskými zápasy se Slovenskem. Po krátkém volnu se znovu sejde 2. ledna v Brně. Během týdenního kempu sehraje dvě generálky s Rakouskem, po nichž trenéři oznámí konečnou šestnáctičlennou nominaci.

„Ti, které jsme pozvali do Rožnova, mají velkou šanci jet to Chorvatska,“ poznamenal Filip.

To je vynikající zpráva pro zuberskou házenou. Ve výběru je šest zdejších hráčů – legionáři Jakub Hrstka, Tomáš Číp, Michal Kasal, Petr Šlachta a Stanislav Kašpárek, které doplňuje jediný současný člen klubu HC Robe Štěpán Zeman.

„Ani nestačím všechny Zubřany počítat,“ pousmál se Filip. „K jejich šancím se nebudu vyjadřovat. Mají je všichni hráči, kteří jsou tady. A hráči se nominaci dozvědí jako první,“ dodal.

„Kolektiv je super. Jsem rád, že jsem tady,“ glosoval křídelník Prešova Číp, jenž se do národního týmu vrací po tříleté přestávce.

Během rožnovských tréninků reprezentace vylepšovala zejména obrannou fázi. Trenéři si na výpomoc vzali i manažera Karla Nocara, který se převlékl do sportovního a doplnil hráče na palubovce. Pro něho to bude poslední akce, protože po šampionátu složí funkci.

„Chtěli jsme hrát víc útoků po sobě, a Karel proto musel zaskočit,“ vysvětlil Filip. „Času moc není, pořád máme co pilovat. Budeme zkoušet kombinace, přechod do útoku a i hru v přesilovce a oslabení.“