Český házenkář Filip Jícha v dresu Kielu střílí ve finále Ligy mistrů přes

Český házenkář Filip Jícha v dresu Kielu střílí ve finále Ligy mistrů přes obranu Flensburgu, brání ho Tobias Karlsson. | foto: AP

Jícha zůstal v Lize mistrů krok pod vrcholem. Senzačně slaví Flensburg

  • 2
Házenkářskou Ligu mistrů vyhrál tým, jemuž se před Final Four věřilo ze všech nejméně. Filip Jícha s Kielem ve finále před 20 tisíci diváky podlehli Flensburgu 28:30 - klubová sezona tak pro českou hvězdu končí hořkou porážkou. Kiel v úvodu vedl až o šest branek, ale pak jeho hráčům došly síly. Hrdinou dne byl gólman vítězů Andersson.

Pro Jíchu to bylo už páté finále Ligy mistrů v kariéře. Dvakrát (2008, 2009) v něm padl, to se ještě hrálo klasicky systémem doma-venku. Třikrát jej pak zažil už v současném modelu Final Four. V roce 2010 získal historický premiérový titul, o dva roky později pak slavil s dalším Čechem Danielem Kubešem.

V německém Kolíně nad Rýnem, kde opět házenou sledovalo skvěle fandících 20 tisíc diváků, došlo na první čistě německé finále ve Final Four. Prestižní derby Kielu a Flensburgu, měst vzdálených od sebe v Šlesvicku-Holštýnsku pouhých 90 kilometrů, bylo v Lize mistrů k vidění v roce 2007 ještě v podobě dvojzápasu.

Tehdy vyhrál Kiel, kam poté přišel český kanonýr Filip Jícha, rodící se hvězda světové házené. A nyní, 1. června 2014, vedl svůj tým jako kapitán. Této pocty se Jíchovi dostalo před sezonou. Na jejím konci dokázal po obrovském dramatu dovést Kiel k bundesligovému titulu - leč zatímco v domácí soutěži v posledním kole bral vše (tedy zlato), v posledním klubovém duelu sezony padl.

Kiel začal finále skvěle, náskok 11:5 v úvodním poločase vypadal velmi slibně. Jenže Flensburg se postupně ukazoval jako hbitější, dynamičtější mužstvo. No a co bylo rozhodující: v jeho brance zachytal famózně švédský brankář Mattias Andersson.

Kiel po půli přišel o poločasový náskok 16:14, další a další Anderssonovy zákroky živily euforii Flensburgu. Když si poslední připsal půl minuty před koncem, bylo už jasné, že rival Kielu náskok udrží a bude slavit historický triumf.

Jícha dlouhou a náročnou sezonu zakončí v reprezentační dresu: povede Česko jako kapitán v barážovém dvojutkání o mistrovství světa proti Srbsku.

Final Four Ligy mistrů v Kolíně nad Rýnem

Finále:
Flensburg-Handewitt - Kiel 30:28 (14:16)

O 3. místo:
Barcelona - Veszprém 26:25 (9:10)