Rakouská hráz zastavila i Pavla Horáka. Zlepší se Češi proti Makedonii?

Rakouská hráz zastavila i Pavla Horáka. Zlepší se Češi proti Makedonii? | foto: ČSH - Alex Wipf

Házenkáři: Jsme pořád v šoku, ale zabereme. Nechceme ve čtvrtek domů

  • 12
Teď už to bude kdo s koho. Čeští házenkáři se otřepávají z velmi nepovedené premiéry na Euru. "Porážka je v nás pořád hluboko," řekl Daniel Kubeš, jedna z opor týmu, po úvodní lekci 20:30 od Rakouska. Desetibrankovou prohru už hráči probrali u videa a soustředí se jen na úterní protivníky z Makedonie.

Žádné odkládaní, tohle muselo přijít. "Už včera po večeři jsme si s hráči sedli a celou situaci rozebrali. Opravdu podrobně," popisuje jeden z českých trenérů Jaroslav Hudeček bezprostřední reakci na debakl s Rakouskem.

Jeho příčiny? Bídná hra v útoku a ve srovnání se soupeřem nižší nasazení, nižší agresivita. "Hráči si uvědomili, že tímto způsobem nikam nedojdeme. Úspěch může přinést jedině sebeobětování a agresivní přístup ke hře," nastiňuje Hudeček a vidí pozitivní efekt: "Vyčistili jsme si hlavy, to je nejdůležitější."

Podobně to vnímají i hráči. "Všichni jsme pořád trochu šokovaní, ale v házené a ve sportu obecně platí, že člověk má šanci napravit to hned v dalším zápase. Tak k tomu přistupujeme," říká Daniel Kubeš. "A vymýšlíme, jak to zlepšit a porazit v úterním utkání Makedonce."

Druhý český soupeř na mistrovství Evropy (začíná se v 18.15) se na úvod docela dlouho držel proti domácím favoritům z Dánska - až koncovka, ve které Dánové těžili z širšího kádru, zapříčinila nakonec vysokou prohru Makedonie 21:29.

"Prohrát s takovým týmem před plnou halou, to není nic hrozného. Teď se plně soustředíme na naše příští zápasy proti Česku a Rakousku. To jsou pro nás duely na život a na smrt," vyhlásil makedonský asistent kouče Stevče Alušovski.

Na stejnou vlnu najíždějí i Češi. Cokoli jiného než dva body proti Makedonii by tým na 99 procent odsunulo mimo hru o postup ze skupiny. "Příprava už začala," hlásil po poledni z dánského Herningu brankář Petr Štochl. "Na videu jsme si rozebrali naše nepovedené utkání, abychom se poučili a posunuli se dál, ale tím jsme Rakousko ukončili. Teď se maximálně koncentrujeme na Makedonce."

I on si je vědomý, oč půjde. Používat silná přirovnání jako makedonský asistent je možná ve sportu zbytečné, přesto platí, že se blíží klíčový duel. "Uděláme všechno pro to, abychom z Dánska odjížděli až za dva týdny se vztyčenou hlavou, a ne už ve čtvrtek s poraženeckou náladou," vyhlašuje Štochl.