Česká házenkářka Iveta Luzumová v duelu na Ukrajině.

Česká házenkářka Iveta Luzumová v duelu na Ukrajině. | foto: Alex Wipf/chf.cz

Házenkářky čekají na přípravném turnaji ve Francii atraktivní soupeři

  • 0
Navzdory nedávným teroristickým útokům v Paříži se české házenkářky o víkendu představí ve francouzské metropoli na přípravném turnaji za účasti čtyř zemí. Svěřenkyně Jana Bašného v sobotu nejprve změří síly s devátým týmem z loňského evropského šampionátu Rumunskem a v neděli podle výsledků s jedním celkem z druhé dvojice Francie - Kuba.

„Jestli jsme na turnaj zcela připraveni, uvidíme až na místě. Protože jak Rumunsko, tak i Francie jsou týmy světové špičky a pro ně jde o poslední turnajovou přípravu před prosincovým mistrovstvím světa v Dánsku. Obě země se netají tím, že tam chtějí bojovat o medaile. Takže to pro nás bude hodně těžké,“ řekl Bašný na svazovém webu.

Věří, že po odpoledním příletu do Paříže ještě získá záznam ze čtvrtečního duelu Francie s Rumunskem. „Bylo by výhodné a poučné se na ten zápas podívat, mohli bychom si připravit nějaké konkrétní taktické varianty na vzájemné duely,“ podotkl Bašný.

Turnaj ve Francii bude přípravou na pokračování dobře nastartované kvalifikace mistrovství Evropy 2016. Češky vyhrály první dvě utkání skupiny doma s Itálií a na Ukrajině a v březnu se dvakrát střetnou se Srbkami.

Do Francie zamířilo 17 hráček. Bašný po posledním tréninku třídenního soustředění v Břvích u Prahy zúžil kádr, kvůli zranění z něj vypadly brankářka Lucie Satrapová a střední spojka Ivana Salašová.

„Jsem rád, že se nám do týmu podařilo zapracovat jak dvě zcela nové hráčky (Salašová a Weisenbilderová), tak i ty, které u národního týmu nějakou dobu nebyly. Jsem spokojený s tím, jak jsme postoupili v obranné i útočné fázi. Z herního pohledu jsme stihli vše, co jsme měli naplánované, zařadili jsme i nové prvky,“ řekl Bašný k soustředění.

Nominace českých házenkářek na turnaj v Paříži

Brankářky: Dominika Müllnerová (Baník Most), Barbora Raníková (Nantes Loire Atlantique, Francie).

Pravé spojky: Michaela Hrbková (Siófok KC, Maďarsko), Helena Ryšánková (Sokol Poruba).
Střední spojky: Iveta Luzumová (Thüringer HC, Německo), Šárka Marčíková (Sokol Poruba), Petra Růčková (Baník Most), Martina Weisenbilderová (Kristianstad, Švédsko).

Levé spojky: Markéta Jeřábková (Baník Most).

Pravá křídla: Lenka Hradilová (Koblenz/Weinbern, Německo), Michaela Janoušková (Bayer Leverkusen, Německo), Jana Knedlíková (Audi ETO Györ, Maďarsko).

Levá křídla: Veronika Malá (Slavia Praha), Kristýna Salčáková (Achenheim Truchtersheim, Francie).

Pivotky: Petra Adámková (Koblenz/Weinbern, Německo), Lucie Severová (Zora Olomouc), Alena Stellnerová (Slavia Praha).