Brankář Putera se ran, které schytá, nebojí

  • 1
Karviná - Dvakrát ho musel masér týmu Petr Raszyk ošetřovat. Pokaždé se ale ve třetím finálovém utkání ligy házenkářů zvedl a byl znovu postrachem Frýdku-Místku. Brankář Miloš Putera patřil k oporám Baníku Karviná, který v sobotu obhájil mistrovský titul. "Nejhůř mi bylo, když jsme ztratili náskok na začátku druhého poločasu," vrátil se Putera k finálovému souboji ve Frýdku-Místku.

Tam Karvinští vyhráli 31:23, přestože z kraje druhého poločasu nedali sedm minut gól a nechali domácí otočit stav z 13:15 na 16:15.

Poprvé šel Putera k zemi v 17.minutě, kdy se ocitl tváří v tvář Václavu Strakovi. Jeho střelu vyrazil, ale dostal pořádnou ránu do obličeje.

"Miloš, Miloš!" povzbuzovali ho karvinští příznivci.

"Nějaká ta rána patří k házené," mávl Miloš Putera nad svým zákrokem rukou. "Každý chce dát gól a my ho po ráně Straky nedostali, což bylo podstatné."

Úderů soupeře se třiadvacetiletý Putera nebojí. "Zatím to problém není," usmál se. "Takových ran už bylo a ještě bude. Když ale balon chytíte, tak to tolik nebolí."

Brankář Putera se otřepal a záhy chytil nepříjemnou střelu Martina Tomse pod nohy. Jeho bravurních zákroků přibývalo. Ve 43. minutě se vrhl po střele Sklenáka do opačného rohu a narazil se o tyčku. "Trochu to zabolelo, ale něco musím vydržet," usmál se.

Často při útoku svých spoluhráčů přiběhl k vlastní střídačce. Tam už stál jeho brankářský kolega Martin Láníček a podával mu láhev s pitím.

"Miloš má ohromnou fazónu," chválí svého spoluhráče Láníček. Připustil, že by rád týmu ve finále pomohl také na hřišti, ale tam ho Putera nepustil. "Jeho výkony byly obzvlášť v play-off vynikající. Neměl jsem šanci," uznal Martin Láníček.

V čem je síla karvinského celku? "Kluci jsou sice mladí, ale odehráli už hodně těžkých zápasů v lize i v Lize mistrů, mají velké zkušenosti," upozornil Miloš Putera, který před sezonou přišel z Trnavy.

"A pak, jsme super parta. Pokaždé někdo tým potáhne. Nemáme jednoho střelce, na něhož bychom museli spoléhat celou sezonu. Vždy někdo další zabere. A trenér z nás asi umí dostat to, co je zapotřebí."

Jenže karvinské mistry zřejmě opět čekají změny v sestavě. Petr Kust odchází do německého Pfullingenu, Tomáš Laclavík do španělského Logrones a Jakub Szymanski míří do celku nováčka německé nejvyšší soutěže Melsungenu, který trénuje český reprezentační trenér Rastislav Trtík.

"V Česku i na Slovensku se mužstva mění každý rok, protože zdejší ekonomika ještě není dostatečně silná," podotkl Miloš Putera. "Doufám ale, že se vedení znovu podaří poskládat dobrý tým." A brankář zůstane? "Určitě," prohlásil gólman.