ZVONEC, ALE NE KONEC. Naopak teprve začátek velké éry Nicka Watneyho, tak

ZVONEC, ALE NE KONEC. Naopak teprve začátek velké éry Nicka Watneyho, tak vítají zámořská média golfistu, jenž letos vyhrál už druhý turnaj, konkrétně AT&T National. | foto: AP

Vyhrál Woodsův turnaj. Bude Watney novým hrdinou amerického golfu?

  • 4
Vypadalo to jako udržovací taktika, co předváděl Nich Watney v závěru turnaje AT&T National, ale taková by bývala nebyla nic platná, kdyby jeho největší soupeř nevyrobil sérii chyb na jedné jamce. A tak Američan slavil druhé vítězství v tomto roce.

V Aronimink Golf Clubu je hostitelem Tiger Woods. Někdejší fenomén nehraje, je zraněn, a při poklesu výkonnosti dalších obvyklých favoritů Spojené státy tak trochu hledají postavu, ke které by mohla tamní golfová obec vzhlížet.

Nabízí se Watney, jehož druhé vítězství v hodnotě 1,116 milionu dolarů vyneslo do čela bodového žebříčku FedEx Cup. Předtím ho ovládal Luke Donald, což je sice světová jednička, ale hlavně Angličan.

Třicetiletý čerstvý lídr zároveň letos jako první překročil hranici čtyř milionů na vydělaných prémiích a dostal se do čela i ve finančním žebříčku. On, Donald a ještě další americká naděje Matt Kuchar mají v polovině sezony po osmi umístěních v top 10. Watneyho navíc zdobí vítězství na Cadillac Championship, což je turnaj štědře dotované série World Golf Championship.

V Aroniminku začal vlažně, první kolo za 70 ran. Po druhém dnu byl na bilanci -1, a byť cutem prošel jistě, nebylo to ještě na jásání. "Po sedmadvaceti jamkách jsem se sotva držel," přiznal později. V sobotu ale zahrál rekord hřiště 62 ran a vytvořil si základ k výhře.

V nedělním kole zapsal na první devítce tři birdie a na druhé sice už jen jedno, ale nikdy neztratil vedení. V jednu chvíli se s ním o něj dělil Čche Kjong-ču. Jihokorejec byl oním největším sokem, protože mladý Američan Rickie Fowler zkazil další ze svých finálových kol a propadl se až na konečné 13. místo.

A v rozhodující chvíli kazil i Čche (v americkém přepisu Choi). Na patnácté jamce po kombinaci ran rough - bunker - vysoký foregreen zahrál double bogey a ve zbytku programu už se výš nevytáhl. "Hrál jako šampion," uznal Korejec porážku od Watneyho. "Je to skvělý hráč a já jsem neměl šanci," dodal.

AT&T National - konečné výsledky

Par 70: 1. Watney (USA) 267 (70+69+62+66), 2. Čche Kjong-ču (Kor.) 269 (69+64+69+67), 3. Howell 271 (68+68+69+66), Overton (oba USA) 271 (71+65+68+67), Scott 271 (66+71+66+68), 6. Allenby (oba Austr.) 272 (71+68+68+65), Stroud (USA) 272 (70+68+66+68).