Sörenstamová má pátý světový titul

Palm Desert - Švédská golfistka Annika Sörenstamová znovu kralovala na světovém šampionátu. v kalifornském Palm Desert vybojovala už svůj pátý titul. Ostře sledovaná americká hvězdička Michelle Wieová skončila při svém profesionálním debutu po diskvalifikaci v potocích slz.

Sörenstamová obhájila titul rozdílem třídy, poslední kolo zvládla s výsledkem tři rány pod par a druhou v pořadí Paulu Creamerovou ze Spojených států porazila o osm úderů. Třetí skončila Korejka Gloria Pak.

O největší pozornost se však zasloužila šestnáctiletá Wieová, jež podle expertů časem nahradí Sörenstamovou na trůnu. Rodačka z Honolulu dokončila šampionát na čtvrtém místě, dlouho se z něj však netěšila.

Jeden z diváků totiž v neděli upozornil rozhodčího na to, že Wieová v sobotu na sedmé jamce odehrála míček z bližšího místa, než měla. Poté, co míč skončil v křoví, si ho totiž posunula o necelý decimetr blíž k jamce.

 Rozhodčí po skončení čtvrtého kola provedl s mladou golfistkou a jejím caddiem rekonstrukci a zjistil porušení pravidel. Wieová totiž hrála míček z trávy; kdyby byla ve správné vzdálenosti, musela by odpálit z písku.

Kvůli tomuto prohřešku by však talentované Havajance nehrozila diskvalifikace, ale pouze dvě trestné rány. Protože však v sobotu podepsala výsledkovou kartu a na chybu se přišlo až den poté, musely být její výsledky anulovány.

"Rozhodčí mi říkali, že jsem byla o tři palce blíž jamce, ale mně se to zdálo v pořádku. Jsem smutná, ale pravidla jsou pravidla. Musím je respektovat," poznamenala už klidným hlasem před novináři Wieová, která kvůli všímavému divákovi a následné diskvalifikaci přišla o 53.126 dolarů (zhruba 1,3 milionu korun).

Výsledky:  1. Sörenstamová (Švéd.) 270 (64+71+66+69), 2. Creamerová (USA) 278 (66+69+73+70), 3. Gloria Pak 279 (65+72+68+74), 4. I Mi-na (obě Korea) 281 (69+69+72+71), Gulbisová 281 (67+72+71+71) a Kerrová (obě USA) 281 (65+71+71+74).