Padraig Harrington, Irish Open, 3. kolo

Padraig Harrington, Irish Open, 3. kolo | foto: AP

Rána z písku na dvanáctce? Jedna z nejlepších v životě, říká Harrington

Trojnásobný major šampión Pádraig Harrington nevyhrál turnaj na americké ani evropské túře už dva roky. V neděli na hřišti Killarney ale před svými irskými fanoušky předvedl výkon, na který se nezapomíná. Na titul na Irish Open mu však znovu nestačil.

Když útočíte na titul z 5.místa a zahrajete ve finálovém kole velkého turnaje 64 ran, obvykle to na vítězství stačí. Harrington se však musel sklonit před skvěle hrajícím Rossem Fisherem a už posedmadvacáté v kariéře získal druhé místo. Golfovému světu ale jasně ukázal, že jeho forma je zpět a že se s ním musí opět počítat i v příštích dvou týdnech, kdy se ve Spojených státech hrají dva velké klíčové turnaje. A také oživil své rydercupové naděje.

Je ale téměř neuvěřitelné, že se dá zahrát kolo bez jediného bogey (a navíc s tak výrazným skórováním), pokud máte takové potíže s drajvy, jako měl na některých jamkách Harrington. Při drajvech trefil v neděli jen zhruba polovinu fairwayí (8 z 15) a na green se správným počtem ran ("v regulaci") dostal jen na 13 jamkách. Pro srovnání - Ross Fisher při svém famózním pátečním kole 61 ran trefil v regulaci všech 18 greenů.

Harrington se dokázal zachraňovat z těžkých situací až zázračným způsobem a jeho vrcholné "kouzelnické číslo" přišlo na čtyřparové jamce číslo 12, kde minul fairway po zataženém drajvu o plných 70 (!) metrů vlevo. Z dané pozice mu nezbývalo než se pokusit kolem skupiny stromů vytvarovat náročnou ránu zleva doprava a ta nevyšla zdaleka tak, jak bylo třeba. Míček se zapíchl do písečné překážky vpravo před greenem.

Padraig Harrington, Irish Open, 2. kolo

Když Harrington do tohoto prostoru přišel a do bankru se podíval, jen nevěřícně zakroutil hlavou. Míček byl zabořen do písku téměř celý ("volské oko"), navíc těsně pod přední hranou. Pro běžného hráče byl míč téměř nehratelný a i pro špičkového profesionálního hráče je taková rána noční můrou. A obzvlášť ve chvíli, kdy bojuje o titul.

Devětatřicetiletý usměvavý Ir ale neztrácel čas lamentováním, odkrokoval si vzdálenost k jamce, zlomyslně navrtané blízko za předním okrajem, a pokusil se postavit k ráně. To téměř nebylo možné a levou nohou musel mít dokonce nad bankrem. Několikrát si vyzkoušel rovinu švihu a pak téměř plnou silou švihl svojí wedgí těsně pod míč.

Ten předpisově vystartoval prudce nahoru a k úžasu nadšených diváků dopadl na green zhruba dva metry od jamky. A Harrington zachránil těžkým nadehrávaným patem par. "Tohle byla jedna z nejlepších ran, jaké jsem v životě zahrál," prohlásil po turnaji Harrington.

Druhé místo zkušenému Dubliňanovi (který hrál v Evropě letos teprve potřetí) přineslo důležité body do rydercupového pořadí. V evropském žebříčku se posunul na 9.místo a už je tak jen o jedinou příčku za přímou kvalifikací. Tři hráči ze špičky evropského pořadí mají totiž kvalifikaci v tento okamžik zajištěnou prostřednictvím "světového pořadí" a tak ještě osmý Miguel Angel Jiménez je na pozici přímé kvalifikace. A Harrington je těsně za ním.

"Musím prostě jen trochu víc věřit své hře. Nesmím se nechat tolik stresovat a nechat svou hru, ať se postará sama o sebe," říká vítěz celkem 25 profesionálních turnajů, jehož irskou verzi jména Patrick domácí vyslovují jako "Podrejg."

Padraig Harrington (vlevo) a Rory McIlroy

Harrington tedy odjíždí do Spojených států na WGC Bridgestone Invitational a na PGA Championship v dobré formě, ale čeští fanoušci by možná byli raději, kdyby zůstal na hranici kvalifikace a o svou rydercupovou účast bojoval ve druhé polovině srpna v Čeladné na Czech Open. I tenhle sen pořadatelů je totiž stále živý.

, pro iDNES.cz