Fred Couples, první kolo Masters 2010.

Fred Couples, první kolo Masters 2010. | foto: AP

Padesátiletý Couples vede Masters, Woods v prvním kole uspěl

  • 7
Tiger Woods zahrál svoje nejlepší první kolo na US Masters. Jeho 68 ran znamená, že mu comeback zatím vychází. Herní přestávku vyhlásil sám světový hráč číslo 1 před čtyřmi měsíci po vypuknutí skandálu s mnohočetnou nevěrou. Dělí se o sedmé místo, turnaj vede Fred Couples výsledkem 66, tedy šest ran pod par.

Couples dokázal, že dobře se dá zahrát i za nepříznivého počasí. Byl totiž na hřišti, když se přes něj přehnala větrná vlna, působící jiným značné potíže. Jediné bogey zahrál na čtyřparové pětce.

Vítěz Masters z roku 1992 "splnil" loni věkový limit pro přijetí do seniorské kategorie a po padesátých narozeninách už se objevuje na turnajích této kategorie - Champions Tour. Letos tři vyhrál a na čtvrtém byl druhý. "Tam jsem si to opravdu užil, ale tohle je místo, kde jsem chtěl hrát," řekl.

Při svých třech startech v elitní PGA Tour se jednou dostal do top 20. "A tady jsem zahrál svoje nejlepší kolo vůbec," dodal Couples.

Fred Couples a Tiger Woods na tréninku před Masters 2010.

Byl to právě on, kdo mezi prvními přivítal Woodse zpět, objal se s ním a při společných tréninkových jamkách k němu promlouval.

Dva Tigerovy eagly

Pozornost na sebe poutal samozřejmě Woods. Diváci nejlepšího hráče světa při nástupu na odpaliště číslo 1 povzbuzovali. Výkřiky "Go, Tiger" doprovodil mohutný potlesk. "Bylo to neuvěřitelné," pochvaloval si. Po každé dohrané jamce přívětivému publiku zřetelně poděkoval.

Na hřišti se představil, jak ho všichni znali v nejlepší éře - trefil svým drivem dobré místo na fairwaji. "Je to příjemné, přijít, dostat se do rytmu a dělat svou práci," řekl později. Woods nikdy nehrál první kolo Masters pod 70 a to už tady startuje pošestnácté.

tiger Woods

1. kolo US Masters 2010

1. jamka (par 4): par, průběžná bilance: par

2. jamka (par 5): par, par

3. jamka (par 4): birdie, -1

4. jamka (par 3): par, -1

5. jamka (par 4): par, -1

6. jamka (par 3): par, -1

7. jamka (par 4): bogey, par

8. jamka (par 5): eagle, -2

9. jamka (par 4): birdie, -3

10. jamka (par 4): bogey, -2

11. jamka (par 4): par, -2

12. jamka (par 3): par, -2

13. jamka (par 5): birdie, -3

14. jamka (par 4): bogey, -2

15. jamka (par 5): eagle, -4

16. jamka (par 3): par, -4

17. jamka (par 4): par, -4

18. jamka (par 4): par, -4

Tiger Woods, první kolo Masters 2010.

Woodsova bilance na US Masters:

1995 - 41. místo, 1996 - neprošel cutem, 1997 - vítěz, 1998 - 8. místo, 1999 - 18. místo, 2000 - 5. místo, 2001 - vítěz, 2002 - vítěz, 2003 - 15. místo, 2004 - 22. místo, 2005 - vítěz, 2006 - 3. místo, 2007 - 2. msíto, 2008 - 2. místo, 2009 - 6. místo.

První ukázka Woodsovy brilantnosti přišla na osmé jamce. Na pětiparu Žlutý jasmín se vyhnul fairwajovému bunkeru a druhou ranou do kopce prokázal vynikající znalost hřiště. Byl z toho eagle.

Pak přišly ve hře čtyřiatřicetiletého golfisty peripetie, než se dostal na patnáctku. Ta dává slušné šance na snížení skóre, neskončí-li balon v jezírku. Woodsovi se nic takového nestalo, druhou ranou byl na greenu a zhruba třímetrový putt poslal do jamky.

Přesto našel rezervy právě ve vlastní hře na greenu: "Nepatoval jsem zrovna nejlíp, přesto kolo vypadá dost dobře." Dosud nikdy v kariéře nezahrál na Masters dva eagly v jednom kole, až teď..

Vyrovnaný osobní rekord

Jako by hřiště ve vynikající kondici svědčilo hlavně zkušeným hráčům. Do čela turnaje se poměrně záhy dostal Tom Watson. Jako první zahrál 67, což znamená, že šedesátiletý veterán vyrovnal svůj nejnižší výsledek na jedno kolo v Masters. Předtím to dokázal třikrát, nikdy ale v prvním kole.

Tom Watson, první kolo Masters 2010.

Všichni si samozřejmě vzpomněli na jeho loňský výkon na British Open, kde přišel o vítězství až v play-off se Stewartem Cinkem. Nevlídné počasí na skotském linksu Watsonovi vždy svědčilo, tohle je zcela jiný typ hřiště a dvojnásobný vítěz z Augusty (1977 a 1981) dokázal, že stále umí hrát všude.

"V několika uplynulých letech jsem se s tímhle hřištěm potýkal. Dneska jsem měl příznivý vítr," uvedl spokojený Američan. Měl pravdu, protože počasí se postupně zhoršilo, začalo víc foukat a turnaj se ocitl v ohrožení silné bouřky.

Radosti a zklamání

Watsona vyrovnal nejprve Angličan Lee Westwood, jenž sice na score card zapsal dvě bogey, ale vzchopil se ve druhé devítce.

Po něm to dokázal vítěz loňského PGA Championship, Korejec Jang Jong-un. A také Phil Mickelson, na jehož výkon a formu byl golfový svět velice zvědavý.

výsledky po prvním kole

Par 72: 1. Couples 66 (-6), 2. Watson, Mickelson (všichni USA), Jang Jong-un, Čche Kjong-ču (oba Kor.), Westwood (Angl.) 67 (-5), 7. Kim, Watney, Woods, Barnes (všichni USA), Poulter (Angl.) 68 (-4).

"Potřeboval jsem tak dobré kolo, přinutil jsem se," hlesl ambiciozní Američan cestou do klubovny. Také Mickelson ozdobil svůj výkone eaglem, na pětiparu číslo 13, kde hráči potřebují na úvod lehký draw.

Jako poslední se k mužům na děleném druhém místě za drobného mžení připojil Čche Kjong-ču. Devětatřicetiletý Korejec byl v témže flightu jako Woods a potvrdil svá slova o tom, že se nelekne, protože to už zažil víckrát.

Čtvrteční úvod Masters přinesl i zklamání. Třetí od konce je s bilancí +8 Jim Furyk, jenž zahrál čtyři birdie, ale také triple bogey. O čtyři rány lepší je Martin Kaymer, ale na korunního prince evropského golfu je to málo.

Jak to všechno začalo

Velice dobře začal Bernhard Langer (na snímku). Německý veterán, známý i českému publiku z evropské Senior Tour pro hráče nad padesát let, po své první devítce vedl. Druhá mu ale tak nevyšla a skončil výsledkem 71.

Bernhard Langer, první kolo Masters 2010.

Loňský vítěz Ángel Cabrera začal uvolněně a na první devítce se dostal na -3. Pak ale začaly jeho obtíže a skončil s výsledkem 73 (+1).

Jako první poslal míč do hry Australan Nathan Green. První birdie zahrál na první čtyřparové jamce až člen druhé trojice, Američan John Merrick. Další domácí hráč Steve Marino se uvedl jako autor prvního eaglu, a to na pětiparové dvojce.

hřiště

Par 72 (36/36)

Délka: 7435 yardů (6798,5 metru)

Nejdelší jamka: č. 2 - 575 yardů (526 metrů)

Ještě předtím začal letošní ročník US Masters slavnostními odpaly, k nimž pořadatelé přizvali osmdesátiletého Arnolda Palmera a sedmdesátiletého Jacka Nicklause, dvě legendy světového golfu i zdejšího turnaje. Do čela se dostal překvapivě Bernhard Langer, ale ve druhé devítce začal kazit.

Palmer a Nicklaus poslali své míče na pravou část fairwaye a sklidili obdiv publika.

Jack Nicklaus, Arnold Palmer a prezident klubu Augusta National Bill Payne před slavnostním odpalem na Masters 2010.

(Jack Nicklaus, Arnold Palmer a prezident klubu Augusta National Bill Payne.)

Nedařilo se Louisi Oosthuizenovi, jenž zahrál +3 s přispěním čtyř bogey a jednoho double bogey. Jihoafričan přitom vyhrál středeční "Par-3 contest", tedy soutěž, při níž se po tréninkovém hřišti smějí pohybovat i děti golfistů, navlečené do bílých oblečků pro kedíky. Zadováděli si i potomci Phila Mickelsona.

Phil Mickelson se svými dětmi na exhibici před Masters 2010.