Strmý nápřah je základem pro podjetý drive.

Strmý nápřah je základem pro podjetý drive. | foto: Martin Kabát

Obtížné golfové rány: jak přestat s „gagariny“

  • 0
Vysokánská rána padá strmě k zemi a skončí jen pár metrů od hráče. Přestože její trajektorie nápadně připomíná lob, ve skutečnosti byla zamýšlena jinak. Nikoli wedge, ale dřevo v rukou hráče svědčí o tom, že jde o podjetý drive. A také o strašáka golfistů hlavně s vyšším handicapem.

Každý si rychle osvojí příslušný slang a pak mu neřekne jinak než gagarin, gagoš nebo gagáč. Míček letí zpravidla rovně a až na výjimky dopadne na fairway, proto gagarin golfistu nevytáčí tolik jako slice nebo hook. Nepříjemná je ale ztráta asi dvou třetin vzdálenosti.

V čem je háček? Horní hrana hlavy hole zasáhne spodní část míče pod příliš strmým úhlem. "Proto míč vystartuje vzhůru, ale už nemá energii na to, aby letěl dopředu," vysvětluje profesionální trenér Martin Kovařík.

Nejčastější příčinou je špatně natýčkovaný míč. Pokud golfista natýčkuje míč příliš vysoko, není nic jednoduššího než zahrát podjetý drive. Tuto chybu je naštěstí velmi snadné odstranit, zvládne to každý při tréninku na driving rangi.

Vysoko natýčkovaný míč

Trik je v tom najít ideální délku týčka pro svůj driver. Říká se, že horní hrana driveru by měla být při založení za míč přibližně v polovině balonu. To ale nemusí platit pro všechny hráče, každému může vyhovovat trochu jinak natýčkovaný míč.

Běžně natýčkovaný míč

Pokud není problém s výškou týčka, příčinou gagoše může být také zhoupnutí se v kolenou. Hlava hole se v tomto případě dostane blíž k zemi a golfista má tendenci míček podjet.

Tady platí stejná poučka jako pro odnaučování "topinek" (minulý díl) – golfista se musí soustředit na otáčení těla a omezit pohyb nahoru či dolů.

co způsobuje podjetý drive

Vysoko natýčkovaný míč
Strmý nápřah
Zhoupnutí se v kolenou