ŘÍZKY. Mokré hřiště v Čeladné trpělo i ve středu pod údery amatérů. Natož když

ŘÍZKY. Mokré hřiště v Čeladné trpělo i ve středu pod údery amatérů. Natož když na něj vtrhnou profesionálové se svými "žiletkami". | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Míče padaly do bláta. Golfové Czech Open začalo slunečně, ale na mokru

  • 1
Pořadatelé i hráči, kteří vstávali tak brzo, přivítali s povděkem jasné, byť ještě studené slunce. Krátce po sedmé ranní začal další ročník golfového Czech Open a hřiště v Čeladné paprsky potřebuje. Jakkoli důkladná práce party greenkeeperů ho nedokáže tak dobře vysušit.

"Hřiště je hodně mokré," potvrdil zprávy účastníků středečního turnaje pro-am Miguel Vidaor, ředitel jediného českého podniku European Tour. "Není se co divit, jen v pondělí nám sem spadlo 43 milimetrů srážek," dodal.

Proměnlivé počasí letošního srpna ovlivňuje práci různých skupin účastníků turnaje. Český rozhodčí Michal John si ve středu v podvečer stěžoval na vedro. Společně s kolegy objížděl fairwaje a greeny Middle Course, kontroloval navrtání jamek, stav problematických ploch a podobné záležitosti.

Míče některých amatérských účastníků tradiční středeční předehry skončily dokonce v blátě.

Ještě večer štáb organizátorů shromáždil všechny poznatky a členové údržby od čtyř hodin ráno upravovali hřiště tak, aby už pro první flighty se startem v 7:10 bylo sice podmáčené, leč hratelné.

V osm se do hry vydal i Miguel Ángel Jiménez. Designér hřiště, jenž je tradičně tváří Czech Open, přiletěl ze Spojených států, kde v minulém týdnu hrál PGA Championship, vybaven informacemi o povětrnostních podmínkách, panujících v podbeskydském resortu. "Je hezké vrátit se zpět, zvlášť když svítí slunce," ulevil si na tiskové konferenci. "S tím to počasím je to jako být doma," připomněl svůj původ ve slunné Andalusii.

Předpověď na pátek a sobotu hovoří o možnosti bouřek a prudkých dešťů. To by hru ještě ztížilo. Šestnáctka českých golfistů, kteří se s letošním stavem plochy seznámili v úterý, se snažila najít spíš pozitiva. "Rough se mi zdá nižší než loni," všiml si profesionál Tomáš Tintěra.

A Vidaor přinesl první reakce zahraničních účastníků. "Chválili greeny i nový layout," uvedl Španěl.

Nejlepší z domácích hráčů Marek Nový potvrdil, že Middle Course, jež se v tomto pořadí jamek hraje ze tří čeladenských ročníků Czech Open poprvé, hráči ocení: "První devítka je oproti té z předešlých let spravedlivější. Rány jsou jasnější, není tam takové převýšení."

K tomu Vidaor se smíchem dodal, že vynechání kopcovitých jamek přivítali hlavně kedíci. Co si nosiči holí nevyberou, je počasí. Když zaprší, mají víc práce s údržbou "nádobíčka", když svítí tropické slunce, bag na jejich ramenou těžkne.

A jen jeden caddie se může těšit na procenta z výhry, která činí 250 tisíc jakožto největší podíl z dotace 1,5 milionu eur.