David Procházka a Klára Spilková, vítězové ankety golfista roku 2009.

David Procházka a Klára Spilková, vítězové ankety golfista roku 2009. | foto: Martin Kabát

Junioři Spilková a Procházka jsou nejlepšími domácími golfisty roku

  • 0
Český golf má mladého krále i královnu. Anketu o nejlepšího amatérského hráče roku vyhráli David Procházka a Klára Spilková. Její výsledky byly spolu s vítězi dalších kategorií vyhlášeny dnes na slavnostním galavečeru v pražském kině Blaník.

Prezident České golfové federace Milan Veselý označil letošek za nejúspěšnější v historii. "Nejvíc si samozřejmě cením úspěchu z Paříže," vyzdvihl červencové vítězství čtyřčlenného družstva hráčů do šestnácti let v Poháru národů. Český golf se dostává na zcela jinou úroveň. Konečně máme i inspirativní výsledky pro všechny, kdo s golfem chtějí začít a něco v něm dokázat," dodal.

Spilková toho dokázala mnoho i jako individualita. Na několika turnajích se prosadila i mezi dospělými a skvělé výkony jí vynesly nominaci do evropského družstva pro utkání Junior Solheim Cupu proti výběru USA.

Česká hráčka tam nezklamala a byla vybrána i do následné exhibice před stejným zápasem dospělých. "Největší nervy jsem měla při extralize v Mladé Boleslavi, když jsem minula pat v rozehrávce," překvapila vítězka publikum při vyhlášení.

Ve své řeči nezapomněla mimo jiné poděkovat i psycholožce, jejíž služby využívá, a kouči Pavlu Ničovi staršímu, jenž byl krátce předtím vyhlášen Trenérem roku v anketě čtenářů časopisu Golf Digest. "Je šikovná a pracovitá," ocenil svou svěřenkyni.

Procházka byl k sobě kritický. "Jsem lehce překvapen," řekl na pódiu už jako oceněný amatérský mistr republiky ve hře na rány. Na říjnovém klání dvaceti vybraných reprezentací světa Spirit International sice Češi skončili devatenáctí, ale čerstvý nejlepší český hráč roku si tam vedl nadmíru dobře a zkušenosti by mohl zúročit napřesrok na mistrovství světa dospělých v Argentině.

Zatímco večer se nesl převážně ve znamení teenagerů a většina oceněných v různých věkových kategoriích si maluje velkou golfovou budoucnost, nadhled si zachoval vítěz mezi seniory nad pětapadesát let Bohumil Pospíšil. "Jsem už důchodce a mám malý byt, ale trofej se tam ještě vejde. Dám si ji asi pod hlavu," zažertoval nad skleněnou koulí třiašedesátiletý golfista.