Jim Thorpe - golfista, odsouzený do vězení za daňový podvod.

Jim Thorpe - golfista, odsouzený do vězení za daňový podvod. | foto: AP

Golfista Thorpe neplatil daně a odsedí si rok ve vězení

  • 1
Vítěz tří turnajů PGA Tour Jim Thorpe byl odsouzen k ročnímu vězení za krácení daně. Musí zároveň doplatit zatajenou částku převyšující dva miliony dolarů. Šedesátiletý profesionál nastoupí trest 1. dubna.

Ve své dlouholeté kariéře vydělal vítěz třinácti podniků seniorské Champions Tour přes třináct milionů dolarů. Odehrál více než 450 turnajů a svého času si nevedl špatně ani na majorech. Dvakrát na US Open a jednou na US PGA Championship se dostal do top 10.

Jelikož však jeho výkonnost klesala, pokusil se Thorpe udržet životní standard tím, že se vyhnul daňové povinnosti. Loňská kontrola zjistila, že v letech 2002, 2003 a 2004 nepodal individuální přiznání.

Podle dokumentů, předložených speciálními agenty a berním úřadem soudu na Floridě, si golfista za tříleté období ponechal nezdaněnou částku 5,36 milionu dolarů. Přesná suma, kterou měl odvést státu, činila 2,06 milionu.

Až se Thorpe vrátí z vězení pro dlužníky, bude ještě dva roky pod dohledem a musí absolvovat 200 hodin veřejně prospěšných prací.