Při hře by se nemělo zapomínat, že golf je především zábava!

Při hře by se nemělo zapomínat, že golf je především zábava! | foto: Martin Kabát

Golfista s chladnou hlavou porazí lepšího hráče s nervy v kýblu

  • 2
Psychika je velkou zbraní golfisty, pokud ji dokáže ovládat. Jen ten, kdo se umí při hře soustředit na každou ránu, jen ten, kdo zvládne i při turnaji zachovat chladnou hlavu, může vyhrávat.

Říká se, že špičkový profesionální hráč se liší od průměrného tím, že hraje skvěle i pod tlakem. Dává to smysl. Když je golfista nervózní, jeho švih je křečovitý a on začne dříve či později rány kazit. Tipů, jak zachovat při golfu chladnou hlavu, není nikdy dost.

Vlastně je jich dost k mání. Jen se na ně upamatovat!

Golf-ilustrační.Když je golfista ve stresu, měl by hrát holí, které věří. Stometrová rovná rána devítkou železem hráče podrží, zatímco nepovedený drive kamsi do lesa ho dostane většinou do nepohody. Tři železa za sebou přivedou míček na green spíš než ztracený balon, balon v autu, nějaká ta trestná rána, a podobně.

Ve vyhrocených okamžicích se vyplatí neriskovat. Přihrát si před vodu, na úzké fairwayi zapomenout na dřevo, z lesa se snažit dostat nejbližší cestou ven a v žádném případě zbytečně neexperimentovat.

Koncentrace na ránu

Před každou ránou by se měl hráč soustředit pouze na míček a na místo, kde má balón skončit. A zkoušet si představovat ideální trajektorii rány. Kdo se příliš stresuje bunkerem nebo vodou, pravděpodobně v nich nakonec skončí.

Dalším tipem je hrát bez zbytečných ambic, protože ty hráče o klid často připraví. Kdo jde na hřiště s tím, že musí zahrát devadesát ran, bude po třetím double bogey zcela vynervovaný. Klíčem k úspěchu není počítat body, sčítat rány, ale soustředit se na hru.

Golf-ilustrační.

Určitě se vyplatí myslet jen na rány, které má golfista před sebou. Nemá cenu trápit se pokaženými údery z minulé jamky. Jak se míček dostane do vzduchu, je pozdě chtít cokoliv změnit. Nepovedené rány je potřeba hodit za hlavu.

Trénink hlavě pomůže

Jedním z nejúčinnějších tipů, jak zachovat při golfu chladnou hlavu, je trénink. Kdo má natrénováno, jednak si víc věří a navíc zvládne mnohem lépe ovládat emoce. A kdo natrénováno nemá?

Pomůže mu například hluboké dýchání nebo krátkodobé soustředění na jinou činnost, která ho rozptýlí. Golfista se může třeba napít, očistit hůl nebo se protáhnout.

Někomu bude pro začátek stačit, když si uvědomí, že golf hraje v první řadě pro radost, a proto je zbytečné rozčilovat se nad každou zkaženou ránou.


Témata: Postřehy