Přestože do Turnberry nedorazilo tolik lidí než do anglického Birkdale, televizní stanice zaznamenaly o turnaj na skotském pobřeží větší zájem než loni.

Přestože do Turnberry nedorazilo tolik lidí než do anglického Birkdale, televizní stanice zaznamenaly o turnaj na skotském pobřeží větší zájem než loni. | foto: Reuters

Diváci chtějí golfové Open na nových hřištích, televizní stanice tlačí

  • 2
Po patnácti letech se British Open vrátilo na hřiště do skotského Turnberry. A podle televizních stanic mělo toto malebné pobřežní hřiště u diváků úspěch. Alespoň podle příjmů televizních kanálů.

Televizní stanice nyní budou mít zájem o tom, aby se British Open hrávalo na "neokoukaných" hřištích. To potvrdil i šéf pořadatele Royal & Ancient David Hill. "Obrovské příjmy televizních stanic z turnaje v Turnberry otevírají dveře pro další hřiště, kde se Open dlouho nebo vůbec nehrálo," uvedl.

Nejvíce se hovoří o severoirském resortu Royal Portrush, který hostil Open v roce 1951. Další diskutovaná hřiště jsou skotský Royal Dornoch a waleský Royal Porthcawl. Všem je ale vyčítáno, že nepojmou dostatečné množství lidí.

"Dříve se muselo hrát na hřištích, která přilákala 200 tisíc diváků, jelikož v té době byly důležité příjmy přímo z resortu," řekl Hill.

V Turnberry příjmy klesly, televizní kanály si polepšily

Situace se však změnila. Příjmy televizních stanic z letošního Open vzrostly - a nezabránilo tomu ani to, že Tiger Woods neprošel cutem. Počet diváků, kteří navštívili Turnberry, ale oproti loňskému turnaji klesl. Na skotské pobřeží si našlo cestu 123 tisíc lidí, což je o 80 tisíc méně než loni.

Kvůli tomu klesly příjmy z prodeje lístků, suvenýrů apod. o tři miliony liber (asi 90 milionů Kč). Přesto byly celkové příjmy vyšší než loni.

Společnost Royal & Ancient podepsala v loňském listopadu osmiletou smlouvu s televizním kanále ESPN, která vlastní vysílací práva British Open do celého světa. Na Britských ostrovech je do roku 2011 drží BBC.