Klára Spilková

Klára Spilková | foto: Martin Kabát

Češky začaly evropský šampionát mizerně, chtějí to napravit

  • 2
Švédské linksové hřiště ve Falsterbo českým amatérským golfistkám zatím příliš nesvědčí. V prvním kole mistrovství Evropy zahrály Klára Spilková i Karolina Vlčková dvojciferně nad par, ale z míst na konci první stovky průběžného pořadí nemají k šedesátému místu, která zaručuje účast ve finálovém kole, tak daleko.

Oficiální web České golfové federace citoval hráčky (bez konkretizace osoby) takto: "Je to hodně dlouhé a těžké hřiště. Jako na každém linksu jsou nejhorší rány do grýnů. Hodně je ovlivňuje silný vítr. Grýny jsou tvrdé a udržet na nich míč je někdy kumšt. Naštěstí aspoň fervejové bunkery nejsou extrémně hluboké. Pokud míč není přímo pod hranou, dá se z nich zahrát plná rána."

Čtrnáctiletá Spilková zahrála jedenáct ran nad par. Pokazila hned první jamku, na níž si připsala triple bogey, její ztráta pak narůstala, až na poslední jamce se české reprezentantce zdařilo birdie. Dívka, která se do Skandinávie přesunula s krátkou pražskou mezizastávkou z USA, kde hrála Junior Solheim Cup, byla přitom tajným tipem na přední umístění. Letos už se prosadila i mezi ženami.

Vlčková je na tom o ránu lépe než její krajanka. Ve skorkartě má dvě birdie a jedno double bogey. "Na zítřek musíme vymyslet nějakou účinnější taktiku hry," končí citace na cgf.cz. 

Evropský šampionát má cut stanoven na páteční třetí kolo. Do sobotního finále se dostane šedesátá hráčka a každá další se stejnou bilancí. Ta je momentálně na hodnotě +7, takže obě Češky mají ještě šanci se do poslendího kola dostat.

Podmínky švédského pobřeží totiž dělají problémy většině účastnic. Pod par zahrálo první kolo jen pět z nich. Vede Karlijn Zaanenová z Nizozemska s bilancí -2.