Ralf Schumacher na Williamsu

Ralf Schumacher dojel ve Velké ceně Británie na devátém místě. | foto: Reuters

Williams prohrál boj o Pohár konstruktérů

Suzuka - Takový závěr sezony nečekal u Williamsu zřejmě ani ten největší škarohlíd. Před Velkou cenou Japonska usilovala stáj o zisk Poháru konstruktéru na úkor Ferrari, na konci závodu byla ráda, že si uhájila druhou příčku o pouhé dva body před mohutně finišujícím McLarenem. Na Suzuce totiž modro-bílé vozy nevybojovali ani bod, Juan Pablo Montoya dokonce vůbec nedojel do cíle. K úspěchu nepomohlo stáji ani to, že měla po celou sezonu nejrychlejší monoposty.

Ralf Schumacher startoval z chvostu závodnického pole a v momentu, kdy se aspoň trochu prodral kupředu, dostal ve vlásence před cílem smyk a hodně ztratil. Totéž se mu podařilo o několik kol později znovu. Aby té smůly nebylo málo, poškodil si při souboji se starším bratrem Michaelem krátce před koncem velké ceny přední křídlo a musel do boxů. Šachovnicový prapor viděl jako dvanáctý.

„Výsledkem dnešního závodu jsem totálně zklamaný. Startoval jsem z těžké poslední pozice a dokázal jsem řadu vozů předjet. Na konci jsem z toho ale nevytěžil vůbec nic,“ postěžoval si Němec.

Juan Pablo Montoya se se závodem rozloučil v devátém kole kvůli technickým problémům svého Williamsu. „Je to obrovská škoda, naše vozy byly v Suzuce schopné podat dobré výkony. Nic s tím nenaděláme, jsou to závody a takové věci se stávají."

"Odstartoval jsem dobře a pak se mi ve vlásence podařilo dostat i před Rubense. Poté jsem si už jen říkal, abych zůstal klidný a udržel si jízdní rytmus. Byl jsem velmi spokojený s tím, jak se vůz choval a měli jsme připravenou docela dobrou závodní strategii. Jenže mi v devátém kole náhle odešlo několik kontrolek a bylo to,“ uvedl Kolumbijec.

Jediný, kdo si zachoval profesionálně pozitivní přístup k věci byl šéf stáje Frank Williams. „Byl to hodně nepříjemný konec vynikající sezony, ale v nás zůstává ještě hodně odvahy a s tou se příští rok zase vrátíme,“ sdělil Brit.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž