MAx Verstappen

MAx Verstappen | foto: AP

Verstappen chce v Itálii potvrdit dominanci v F1, Monza slaví 100 let

  • 0
Nizozemský jezdec Max Verstappen je s náskokem 109 bodů v čele mistrovství světa formule 1 na nejlepší cestě za obhajobou titulu. Další krok může čtyřiadvacetiletý jezdec Red Bullu udělat o víkendu na území hlavního rivala ve Velké ceně Itálie. V domácí Grand Prix konkurenčního Ferrari bude usilovat o páté vítězství po sobě a jedenácté v sezoně. Stáj z Maranella chce s druhým mužem průběžného pořadí Charlesem Leclercem jeho dominanci zastavit a stylově oslavit výročí 100 let okruhu v Monze.

„V Monze vždy rád závodím. Podle mě tam můžeme být konkurenceschopní a věřím v dobrý výsledek,“ řekl Verstappen, jenž vloni závod po kolizi s Lewisem Hamiltonem nedokončil. Tehdy ho náraz katapultoval s vozem do vzduchu a skončil na horní části soupeřova mercedesu.

Zatímco minulý rok Verstappen bojoval s Hamiltonem o titul do posledního kola závěrečného závodu v Abú Zabí, nyní je v komfortnější situaci. Díky více než stobodovému trháku v čele MS se jeho obhajoba titulu zdá být otázkou času. Podle nejodvážnějších propočtů by rodák z Hasseltu mohl slavit již v příštím závodě po Itálii - Velké ceně Singapuru. Reálnější jsou ale až další díly seriálu v Japonsku nebo USA.

Verstappen vyhrál deset z 15 letošních závodů, v Itálii ale na stupních vítězů nikdy nestál. Do cíle tam nedojel ani předloni. Red Bull naposledy vyhrál v tzv. „chrámu rychlosti“ před devíti lety, kdy uspěl Sebastian Vettel. „Monza pro nás byla vždy těžším okruhem. Díky zlepšeným výkonům na vysokorychlostních tratích se na ni ale teď těšíme,“ uvedl šéf týmu Christian Horner.

Formulová středa s EisKing: o safety carech a rozhodnutém titulu

Naopak Hamiltonovi se nedaří a stále čeká na první výhru v sezoně. V Monze mu navíc šanci zkomplikuje i start z konce roštu, protože musel vyměnit motor, překročil jejich povolený počet a čeká ho penalizace.

Domácí Ferrari by mělo v den závodu podpořit zhruba 125 tisíc fanoušků. Během celého víkendu se očekává návštěva 315 tisíc diváků. U příležitosti stého výročí otevření okruhu v Monze si tým z Maranella připravil speciální design.

Na rudém monopostu bude zvýrazněna žlutá barva. Ta je součástí znaku Modeny, kde se narodil zakladatel týmu Enzo Ferrari. Speciální zbarvení se objeví na krytu motoru, systému Halo nebo u předních a zadních křídel. Jezdci budou mít žlutou kombinézu, členové týmu stejně barevná trička.

„Mít za sebou plné ochozy a vedle sebe konkurenceschopné Ferrari je asi nejlepší scénář, jaký si můžete jako závodní jezdec přát,“ řekl španělský pilot Carlos Sainz.

Vítězství v Monze obhajuje Australan Daniel Ricciardo, který po sezoně skončí v týmu McLaren. Do historických tabulek se zapíše Fernando Alonso z Alpine, jenž vyrovná 349. startem ve formuli 1 rekord Fina Kimiho Räikkönena.

Velké cena Itálie ukončí po Belgii a Nizozemsku sérii evropských závodů ve třech týdnech a začne v pátek dvěma tréninky. Po sobotním třetím se pojede kvalifikace od 16:00, nedělní závod odstartuje v 15:00.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž