V Belgii se formule jedna nepojede

  • 5
Paříž - Závod mistrovství světa vozů formule jedna se v Belgii nepojede. Mezinárodní automobilová federace FIA tuto velkou cenu vyškrtla z kalendáře šampionátu. Podle oficiálního sdělení se federace snaží dát pořadatelům příležitost, aby mohli tradiční trať ve Spa zrekonstruovat.

V Belgii už se nejela Grand Prix v roce 2003, kdy za to mohl zákaz tabákové reklamy v zemi.

Belgičtí pořadatelé se v nedávné minulosti ocitli ve finančních problémech a funkci promotéra nakonec převzal šéf formule 1 Bernie Ecclestone.

Budoucnost Velké ceny podmínil mocný Brit rozsáhlou přestavbou areálu a v současnosti už existuje projekt na práce za 20 milionů eur.

Zdržení ale zavinilo podle agentury SID chybějící stavební povolení, které neumožní dokončit renovaci do závodu naplánovaného na 17. září.

O titulu mistra světa se tak bude v letošním roce rozhodovat pouze v 18 závodech.

Belgická GP měla následovat týden po závodu v Monze jako šestnáctý díl seriálu, před závěrečnými třemi závody a přesunem z Evropy do Číny nyní budou mít piloti třítýdenní přestávku.

"K vyřazení Grand Prix došlo proto, aby se podařilo dokončit rozsáhlou přestavbu zázemí na okruhu. FIA doufá, že závod bude v roce 2007 opět do kalendáře zařazen," uvedli zástupci federace v oficiálním prohlášení.

Tradiční Velká cena v posledních letech ztrácela diváky až na loňských zhruba 50 000. O desetiletí dřív jich chodil dvojnásobek. Zpět by je mohlo přilákat vylepšení zázemí. Budou přestavěny divácké tribuny, vznikne nová kontrolní věž a vylepšení se dočká i paddock.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž