Lewis Hamilton z týmu Mercedes v tréninku na Velkou cenu Španělska.

Lewis Hamilton z týmu Mercedes v tréninku na Velkou cenu Španělska. | foto: AP

Tréninky v Barceloně ovládl Hamilton, lídr Vettel byl až čtvrtý

  • 2
Úvodní tréninky na Velkou cenu Španělska formule 1 ovládl Lewis Hamilton z Mercedesu. Za ním se v obou částích shodně seřadili jeho týmový kolega Valtteri Bottas, třetí byl Kimi Räikkönen a čtvrtý druhý jezdec Ferrari a vedoucí pilot mistrovství světa Sebastian Vettel.

Stáje měly v dvoutýdenní pauze po závodě v Rusku čas výrazně zapracovat na vozech a nejvíc z toho vytěžil Mercedes. Hamilton, který po čtyřech závodech ztrácí na Vettela 13 bodů, zajel v rychlejší odpolední části čas 1:20,802. Dopoledne byl o téměř vteřinu pomalejší.

Bottas na druhém místě ztratil devět setin, Räikkönen tři desetiny a Vettel čtyři desetiny. Německý pilot měl navíc dopoledne problémy s převodovkou, na které mechanici asi dvacet minut pracovali, protože v případě výměny by byl čtyřnásobný mistr světa potrestán ztrátou pěti pozic na startu nedělního závodu.

„Máme šanci obsadit první dvě místa a odskočit Ferrari,“ pochvaloval si Hamilton, kterému však dělal starosti silný vítr. „V každé zatáčce se jede úplně jinak. Je to jako žonglování ve větru,“ dodal. „Pořád máme rychlé auto, jen ho musíme správně nastavit,“ přidal Vettel.

Na pátém a šestém místě v obou trénincích skončili vítěz loňského závodu Max Verstappen z Red Bullu a jeho stájový kolega Daniel Ricciardo. Díky zlepšené aerodynamice se jim však podařilo výrazně snížit ztrátu na favorizovaný Mercedes s Ferrari, když za Hamiltonem zaostali o šest, respektive sedm desetin. Dosud byli pomalejší zhruba o sekundu.

Smůla i nadále provází Fernanda Alonsa. Pilot McLarenu v této sezoně nedokončil ani jeden závod a dnes pro něj úvodní trénink skončil kvůli úniku oleje hned v prvním kole. Španělský jezdec, který kvůli neustálým technickým problémům pohrozil odchodem z týmu, poté zamířil do hotelu zahrát si tenis.

„Nebyla to provokace ani legrace. Ale v posledních týdnech nemám moc času, protože se hodně cestuje. A když jsem zjistil, že mám dvě hodiny volno, tak jsem si šel místo polehávání na gauči a sledování televize potrénovat,“ řekl Alonso, který po nedělním závodě odletí ze Španělska do USA, kde se za dva týdny zúčastní závodu Indianapolis 500.

V odpolední části se dvojnásobnému mistru světa nevedlo o moc lépe. Na trať vyjel kvůli práci na motoru s půlhodinovým zpožděním a nakonec obsadil poslední místo. „Motor vypadá skvěle, je o dost pomalejší než předtím. Paráda,“ komentoval to ironicky Alonso.

Tréninky na Velkou cenu Španělska

závod mistrovství světa vozů formule 1 v Barceloně

1. trénink: 1. Hamilton (Brit./Mercedes) 1:21,521, 2. Bottas (Fin./Mercedes) -0,029, 3. Räikkönen (Fin./Ferrari) -0,935, 4. Vettel (Něm./Ferrari) -1,079, 5. Verstappen (Niz./Red Bull) -1,185, 6. Ricciardo (Austr./Red Bull) -1,563

2. trénink: 1. Hamilton 1:20,802, 2. Bottas -0,090, 3. Räikkönen -0,310, 4. Vettel -0,418, 5. Verstappen -0,636, 6. Ricciardo 0,738.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž