Suverénní mclareny a spanilá jízda Alonsa

  14:01aktualizováno  15:33
Monza - Suverénně se všemi soupeři daleko vzadu si Fernando Alonso dojel při Velké ceně Itálie formule 1 pro čtvrté vítězství sezony. Na týmového kolegu z McLarenu Hamiltona, který se musel spokojit se druhým místem, ztrácí v mistrovství světa už jen tři body. Ferrari zklamalo. Massa nedojel, Räikkönen stačil pouze na třetí příčku.
Massa, Ferrari

Massa, Ferrari - Felipe Massa v kokpitu sleduje, jak mechanik při kvalifikaci GP Austrálie čiští brzdy jeho Ferrari. | foto: Reuters

O prvenství Alonso nebylo od startu do cíle pochyb. Španěl vyhrál už devatenáctou velkou cenu kariéry a čtyři závody před koncem sezony vyostřil souboj o titul s týmovým kolegou Hamiltonem.

Mladý Brit byl v Monze pomalejší. Po druhé zastávce v boxech se dokonce propadl za Kimiho Räikkönena, který tak na chvíli dostal Ferrari na stříbrnou příčku.

Hamiltonovi jde ale o každý bod, a tak třetí dlouho nezůstal. Na konci cílové rovinky se vnitřkem nekompromisně nacpal na vnitřek a Räikkönen musel uhnout - Ferrari nemohlo v neděli v Monze s McLarenem soupeřit.

McLarenu, který se musí stále bránit podezření ze zneužití nelegálně získaných tajných materiálů o monopostu konkurenčního Ferrari, vyšel třináctý závod sezony dokonale. Jeho jezdci ovládli už sobotní kvalifikaci a v neděli si dojeli pro čtvrtý "double" v letošním roce.

Felipe Massa jel lépe než finský týmový kolega a po startu se dokázal držet za Hamiltonem. Ale jen do desátého kola, kdy ho odstavila porucha. Nejdříve zkusil opravu v boxech, avšak po jediném kole byl v pit lane zpátky a zatočil do garáže. Byl konec.

Další dvě místa patřila už tradičně pilotům BMW-Sauberu. O Heidfeldově čtvrté pozici nebylo pochyb, zato Kubica musel po chybě mechaniků při jeho tankování dotahovat ztrátu na slabší soupeře. Před Kovalainena se posunul při poslední zastávce v boxech a Rosberga předjel přímo na dráze - skvělý výkon.

Díky osmému místu získal druhý letošní bod týmu Honda Jenson Button.

Další velká cena se jede už za týden v belgickém Spa-Francorschamps.

McLaren
Nové šasi pro vysoké rychlosti, které sice vykazuje nižší aerodynamický přítlak, ale také menší odpor, byl od Mclarenu krok správným směrem. Už neválcuje konkurenční Ferrari jen na super-pomalých okruzích, ale i na těch super-rychlých. V Monze neměl britský tým soupeře.

Od prvních metrů v prvních trénincích byli Alonso s Hamiltonem nejrychlejší. O fous navrch měl Španěl a jinak tomu nebylo v kvalifikaci ani v závodě. Jak později prozradil Hamilton, za celé tři dny se mu nepodařilo nastavit auto tak ideálně, jako jeho zkušenějšímu sokovi.

A díky tomu přinesl souboj o stupně vítězů alespoň nějaké drama. Aby Vodafone McLaren-Mercedes získal čtvrtý double sezony, musel Hamilton předjet Räikkönena s Ferrari po druhých zastávkách v v boxech přímo na dráze. A to letos často k vidění nebylo.

Ale na Alonsa vpředu ani na chvíli neměl. Ztráta šesti vteřin v cíli není skutečným obrazem výkonnosti obou jezdců. Úřadující mistr světa ve zcela suverénním víkendu vyhrál kvalifikaci, závod i zajel nejrychlejší kolo.

V celkovém pořadí šampionátu mu k Hamiltonovi chybí pouze tři body. A to je tři velké ceny před koncem roku vynikající výchozí pozice - boj o titul je zcela otevřený.

Zdá se, že zisk obou titulů může britskému týmu zhatit jediná věc - neúspěšná obhajoba při čtvrtečním zasedání odvolacího soudu FIA, který znovu prošetří špionážní aféru, při které se technické dokumenty stáje z Maranella ocitly v anglickém Wokingu.

Ferrari
Ať už si McLaren pomohl technickými údaji Ferrari nebo ne, nečekaně vysoký rozdíl v Poháru konstruktérů tím nezískal. Ten jde na vrub nízké spolehlivosti rudých strojů, která se pod odchodu Michaela Schumachera a Rosse Brawna vrátila do Maranella stejně rychle, jako s jejich příchodem zmizela.

V Monze, před zraky tisíců tifosi, to odnesl Brazilec Massa. Právě jen on měl výchozí pozici i rychlost na to, aby úspěšně soupeřil s Ferrari, ale už po desátém kole zamířil do boxů. Auto ho neposlouchalo.

Massa vybojoval v kvalifikaci třetí místo na startu, ale už se asni nikdo nedozví zda měl v nádrži tolik paliva jako jeho týmový kolega a v plánu jízdu na jedinou zastávku v boxech. V tom případě by byl vážným uchazečem o vítězství. Narozdíl od Kimiho ho netrápil handicap náhradního stroje.

Räikkönenovi naděje na boj o vítězství skončily v sobotu dopoledne, kdy po chybě zabořil monopost do bariéry z pneumatik. Sice nepoškodil motor, takže neztratil na nedělním startovním roštu jedinou pozici, ale náhradní šasi nebylo tak dobře na rychlou Monzu nastavené jako jeho původní stroj. Výsledkem byly časy o téměř vteřinu horší než jeho soupeřů.

Z páté pozice na startovním roštu vyrazil báječně, ale od prvního kola na jezdce před sebou ztrácel. A kromě většího množství paliva byl na vině i slabší stroj. To se naplno ukázalo i deset kol před cílem, kdy Hamilton za ním šlápl o pár zlomků vteřiny později na brzdy, strhnul volant na vnitřek a na konci cílové rovinky se posunul před jeho Ferrari. Brit měl sice co dělat, aby se vyhnul smyku, ale Räikkönen neměl proti jeho manévru žádnou šanci.

Zdá se, že letos nebude Ferrari už třetí rok v řadě nejlepší.

BMW-Sauber
Už nikdo nepochybuje, že z počátku roku předpokládaný souboj o třetí místo v Poháru konstruktérů vyzněl jasně pro německou stáj. Jeho očekávaný konkurent Renault bude mít spíš starosti, aby se udržel před lepšícím se Williamsem.

Nick Heidfled si letos už popáté dojel pro čtvrté místo. Pokud zaváhá někdo z elitní čtveřice, je čtvrté místo vždy jeho. Díky pětibodovým ziskům se odpoutal od týmového kolegy Kubici, který je sice rychlý, ale vůbec ne tak vyrovnaný jako zkušený Němec.

V Monze však, kde loni slavil premiérové umístění na stupních vítězů, byl Polák výborný. Přestože nechyboval, musel se probíjet ze sedmé pozice. Pátou, která mu patřila po odstoupení Massy, totiž ztratil po drobném, ale důležitém zaváhání mechaniků při jeho první zastávce v boxech.

Muž se zvedákem pustil jeho auto zpět na asfalt dříve, než byla vyměněna všechna kola a při opětovném pokusu o zvednutí se zahnuté železo pod monopostem vzpříčilo. Pro Kubicu to byla pohroma - ztráta dvaceti vteřin a propad za Kovalainena.

Před zástupce Renaultu se pohodlně dostal při druhém dotankování, ale na Rosberga to nestačilo. Na mladého Němce si musel počíhat přímo na dráze. A bez větších potíží proklouzl kolem zpět na "svou" příčku, ke které mu jeho výkonnost dávala oprávnění.

Williams
Pomalu ale jistě. Tak stoupá tradiční tým z výkonnostní propasti loňské sezony. Po nejistém začátku roku v Melbourne se dostal do slušné formy a pravidelně sbírá body.

Letitá dvojice Frank Williams - Patrick Head o sobě opět dává slyšet a páté místo v Poháru konstruktérů by jim už letos nemělo uniknout. To je pro soukromý tým v zástupu bohatých automobilek nebývalý úspěch.

Místo Alexe Wurze, jehož hlavní prací je výboj monopostů, sbírá v posledníách velkých cenách nejmladší jezdec šampionátu Rosberg. Syn bývalého mistra světa je rychlý, dravý, spolehlivý a na dvaadvacet let už velmi zkušený.

V Monze byl účastníkem nejkrásnějšího souboje závodu, když se řadu kol pral o umístění s Jensonem Buttone z týmu Honda. Právě oni potvrdili, že Monze je jedním z posledních míst seriálu F1, kde je předjíždění možné.

Rosberg souboj s Buttonem nakonec vyhrál a díky strategii jediné zastávky se posunul i před nejlepší Renault Kovalainena.

Renault
Když se začátkem sezony pohyboval lepší jezdec mistrovského týmu kolem pátého místa, ze stáje se nesla nespokojenost a oznámení brzského zlepšení. Nyní ale renaulty nemají už ani na to a výkonnostně spadly na úroveň Willimasu, v Monze dokonce Hondy.

Fisichella je poslední závody tragický a neprobral se ani na domácím okruhu. Jeho budoucnost ve formuli 1 začíná být stále více nejistá. Nováček Kovalainen je poslední dva měsíce o třídu lepší.

Fin projel cílem na sedmé pozici, z které do závodu startoval. Víc při současné výkonnosti svého stroje může stěží chtít. Nezbývá mu nic jiného než se těšit na příští sezonu. Na rozdíl od Fisichelly by v týmu chybět neměl. Právě kvůli intenzivnímu vývoji monopost sezony 2008 Renault výkonnostně ztrácí. Alespoň tak to tvrdí vedení francouzské stáje.

Honda
Button si v Monze vyjel zasloužený bod. Ne že by se už začaly projevovat významné změny v technickém vedení Hondy, ty budou znát až v příští sezoně, ale na rychlých okruzích není aerodynamická nedostatečnost vozu RA 107 tolik znát.

Po tragickém vstupu do sezony se Hondě podařilo dostat jezdce na hranici nejlepší desítky. Víc nemohou žádat. V současnosti se zdá, že Button s Barrichellem jsou na tom lépe, než domácí konkurent Toyota, což je pro Japonce jedním z nejdůležitějších ukazatelů úspěšnosti týmu.

Aby se Honda dostala před Toyotu i v celkovém pořadí, musí ještě trochu přidat. Čtyři velké ceny před koncem roku ztrácí deset bodů.

Článek bude doplněn

Závod jsme sledovali v on-line přenosu ZDE

Výsledky Velké ceny Itálie:

POŘADÍ JMÉNO NÁRODNOST TÝM ČAS
1. Fernando Alonso Španělsko McLaren 1h18:37,806
2. Lewis Hamilton Velká Británie McLaren +6,062
3. Kimi Räikkönen Finsko Ferrari +27,325
4. Nick Heidfeld Německo BMW Sauber +56,562
5. Robert Kubica Polsko BMW Sauber +1:00,558
6. Nico Rosberg Německo Williams +1:05,810
7. Heikki Kovalainen Finsko Renault +1:06,751
8. Jenson Button Velká Británie Honda +1:12,168
9. Mark Webber Austrálie Red Bull +1:15,879
10. Rubens Barrichello Brazílie Honda +1:16,958
11. Jarno Trulli Itálie Toyota +1:17,736
12. Giancarlo Fisichella Itálie Renault +1 kolo
13. Alex Wurz Rakousko Williams +1 kolo
14. Anthony Davidson Velká Británie Super Aguri +1 kolo
15. Ralf Schumacher Německo Toyota +1 kolo
16. Takuma Sató Japonsko Super Aguri +1 kolo
17. Vitantonio Liuzzi Itálie Toro Rosso +1 kolo
18. Sebastian Vettel Německo Toro Rosso +1 kolo
19. Adrian Sutil Německo Spyker +1 kolo
20. Sakon Jamamoto Japonsko Super Aguri +1 kolo
21. Felipe Massa Brazílie Ferrari +42 kol
22. David Coulthard Velká Británie Red Bull +50 kol

Pořadí mistrovství světa jezdců:

POŘADÍ JMÉNO STÁT TÝM BODY
1 Lewis Hamilton Velká Británie McLaren 92
2 Fernando Alonso Španělsko McLaren 89
3 Kimi Räikkönen Finsko Ferrari 74
4 Felipe Massa Brazílie Ferrari 69
5 Nick Heidfeld Německo BMW Sauber 52
6 Robert Kubica Polsko BMW Sauber 33
7 Heikki Kovalainen Finsko Renault 21
8 Giancarlo Fisichella Itálie Renault 17
9 Alex Wurz Rakousko Williams 13
10 Nico Rosberg Německo Williams 12
11 Mark Webber Austrálie Red Bull 8
12 David Coulthard Velká Británie Red Bull 8
13 Jarno Trulli Itálie Toyota 7
14 Ralf Schumacher Německo Toyota 5
15 Takuma Sató Japonsko Super Aguri 4
16 Jenson Button Velká Británie Honda 2
17 Sebastian Vettel Německo Toro Rosso 1


Pořadí Poháru konstruktérů:

POŘADÍ JMÉNO STÁT BODY
1 McLaren Velká Británie 166
2 Ferrari Itálie 143
3 BMW Sauber Německo 86
4 Renault Francie 38
5 Williams Velká Británie 25
6 Red Bull Rakousko 16
7 Toyota Japonsko 12
8 Super Aguri Japonsko 4
9 Honda Japonsko 2
Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

27. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Nadvláda pokračuje. Třinec slaví pátý titul v řadě, vyrovnal historický rekord

28. dubna 2024  23:27

Na českém hokejovém trůnu zůstává všechno při starém. Třinec v napínavém sedmém finále porazil...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

Lehečka v Madridu v osmifinále, může v něm narazit na Nadala

29. dubna 2024  15:32,  aktualizováno  15:54

Tenista Jiří Lehečka postoupil na antukovém turnaji v Madridu do osmifinále. Brazilce Thiaga...

Útočník Buchtele je po odchodu ze Sparty další posilou Mladé Boleslavi

29. dubna 2024  15:40

Novým působištěm hokejového útočníka Jana Buchteleho po odchodu z pražské Sparty bude Mladá...

Trpěl, pohár zvedl jen díky adrenalinu. Brutální pohádka, nevěřil Růžička

29. dubna 2024  15:40

Útočník Martin Růžička jako jediný pamatuje všech šest extraligových titulů třineckých Ocelářů, a...

Pauza, jinak skončím na psychiatrii. Liba o dotěrných rodičích i Haškovi v politice

29. dubna 2024  15:35

Slavnou jihlavskou Duklou v minulosti prošla i celá řada skvělých slovenských hokejistů. Mezi ty...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...