Stewart připravil vzpomínku na Tyrrella

Londýn - Legendární Skot Jackie Stewart připravil vzpomínku na nedávno zesnulého Kena Tyrrella, která se bude tento týden konat v Guildfordu v anglickém hrabství Surrey. Tyrrell, jenž zemřel v srpnu ve věku 77 let, pro svět formule 1 objevil Stewarta koncem šedesátých let. Skot se později stal trojnásobným světovým šampionem. Několik dní po Tyrrellově smrti objel Stewart v monopostu Tyrrell-Ford, s nímž v roce 1971 formuli 1 vyhrál, na jeho počet tři kola na okruhu Silverstone. "Byl mnohem víc než majitel týmu a jeho manažer. Ken byl jako otec," vzpomínal Stewart.

Skot vysvětlil, že právě Tyrrell měl na jeho kariéru klíčový vliv. "Učil mě, koučoval mě a radil mi. Diskutovali jsme spolu a také jsme se spolu smáli. Ken předurčil můj úspěch. Byl s výjimkou mé rodiny tou nejdůležitější osobou v mém životě. Bez Kena Tyrrella bych nikdy nebyl tam, kde jsem teď," uvedl trojnásobný světový šampion.

Ken Tyrrell se narodil 3. května 1924. Ve druhé světové válce létal jako pilot v Bitvě o Británii, pak se věnoval obchodování se dřevem. Od přelomu 50. se věnoval závodění. Do formule 1 jeho tým vstoupil v roce 1967. Vrchol nastal pro monoposty Tyrrell počátkem 70. let, když se s nimi v roce 1971 a 1973 stal Jackie Stewart mistrem světa. Pak už sláva stáje postupně upadala až v roce 1999 tým odkoupila stáj BAR.

Vozy Tyrrell absolvovaly celkem 431 velkých cen, z nichž si odvezly 23 vítězství, 14 pole positions a 20 nejrychlejších kol v závodě. Nejvíce závodu v kokpitu Tyrrell absolvoval Francouz Partick Depailler - 80,  63x startoval Japonec Ukyo Katayama a 50x Fin Mika Salo.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž