Soupeřům se nelíbí desetiválce Toro Rosso

  • 3
Manamá - Hned první závod mistrovství světa vozů formule 1 může přinést řadu sporů. Nováček v seriálu stáj Toro Rosso, kterou z někdejšího Minardi udělal majitel dalšího týmu Red Bull Dietrich Mateschitz, pojede v neděli v Bahrajnu jako jediný s desetiválcovými motory.

Ty budou sice přiškrceny omezovačem na nižší výkon, ale podle řady soupeřů budou mít přesto nad jejich zbrusu novými a drahými osmiválci navrch.

I když bude jejich výkon omezen, podle sportovního šéfa Mercedesu Norberta Hauga budou mít monopost "béčka" rakouského miliardáře výhodu.

"V téhle chvíli to tak prostě je. Klidně mohou skončit na stupních vítězů, proč ne? Podívejte na to auto, jestli to není Red Bull, tak je mu hodně podobné. Koukněte na jejich pneumatiky, výsledky testů a spolehlivost," uvedl Haug podle agentury Reuters. Minardi loni skončilo poslední s pouhými sedmi body. Red Bull, který vznikl z Jaguaru, byl sedmý.

Během přestávky pilně testovali monopost Toro Rosso Ital Vitantonio Liuzzi, jenž loni jel několik závodů za Red Bull, a americký nováček ve formuli 1 team Scott Speed. "Při testech v Bahrajnu byli druzí za Hondou. Byli tu vážně rychlí," řekl Haug.

Desetiválcový motor ve vozech Toro Rosso se nelíbí ani šéfovi McLarenu Ronu Dennisovi. "Podle expertů je ten omezovač špatný. Jestli začnou sbírat body, pak se možná ozvou ti, kteří budou body ztrácet. Jestli budeme mezi nimi, ozveme se také," řekl Dennis.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž