Alonso, Renault

Alonso, Renault - Fernando Alonso s vozem Renault na trati sobotních tréninků Velké ceny Malajsie. | foto: Reuters

Renault opět útočí. Zatím vede Alonso

  • 21
Sepang - Útok Renaultu pokračuje! První kvalifikaci Velké ceny Malajsie F1 vyhrál Španěl Alonso, jeho týmový kolega Fisichella skončil třetí. Michael Schumacher zajel až 12. čas, a protože se časy ze sobotní a nedělní kvalifikace sčítají, jeho šance na slušné postavení na startu jsou pramalé.

Ferrari nepotěšil ani druhý z Austrálie Rubens Barrichello, který na 14. místě zaostal za Alonsem o více než jednu a půl vteřiny.

Dvoukolová kvalifikace se sčítáním časů je novinkou letošní sezony a její první část v plné nahotě ukáže (pokud nezaprší jako v Melbourne), jak na tom všechny týmy jsou rychlostně. Sobotní letmé kolo totiž jezdci jedou s palivem právě na jeden okruh. V neděli už budou mít v nádrži palivo pro závod, takže připravené strategie často rozdíly v absolutní rychlosti smazávají.

Snaha Mezinárodní automobilové FIA o zpomalení monopostů formule 1 opět přišla vniveč. Přes značné omezení aerodynamiky před letošní sezonou protnul ve žhnoucím malajském vedru Alonso cílovou fotobuňku v čase 1 min. 32,582 vteřiny, což je o půl vteřiny lepší čas, než kterým získal minulý rok pole position Michael Schumacher.

V Malajsii překvapila Toyota. Jen 9 tisícin vteřiny zaostal za Španělem jeho loňský týmový kolega Trulli. Ital si výborně vedl už v Austrálii, kde se ale kvůli zpuchýřovatělým pneumatikám propadl v závěru závodu až na nebodované deváté místo. V Sepangu se k němu pátým časem připojil i druhý jezdec japonského týmu Ralf Schumacher.

Slušnou formu (i když asi čekali víc) mají jezdci McLarenu. Räikkönenovi patří po sobotě čtvrté místo a Montoyovi sedmé. Přibližně stejně je na tom rychlostně zatím tým Williams, kde patří primát rychlejšího jezdce Australanu Webberovi (6. místo).

Dobrou připravenost potvrdily výkony na hranici první desítky oba jezdci týmu Red Bull.

V týmu B.A.R. musel nemocný Takuma Sató přepustit místo třetímu jezdci Anthonymu Davidsonovi, kterého tak čeká třetí velká cena formule 1 kariéry. Mladý Brit nezačal závod příliš dobře. V první kvalifikaci skončil patnáctý, když porazil pouze notoricky pomalé jezdce: obě Minardi, Jordany a Villeneuva se Sauberem.

Jeho týmový kolega Jenson Button si vedl mnohem lépe. Přestože kvůli problémům s motorem neodjel poslední sobotní trénink, byl o více než vteřinu rychlejší Davidsona a patří mu devátá pozice.

V týmu Sauber se opět jasně ukázalo, jak na tom oba jezdci jsou. Massa se třináctým časem vtěsnal mezi obě Ferrari a Villeneuva porazil o tři čtvrtě vteřiny.

Výsledky první kvalifikace:

POŘADÍ JMÉNO NÁRODNOST TÝM ČAS
1. Fernando Alonso Španělsko Renault 1:32,582
2. Jarno Trulli Itálie Toyota +0,090
3. Giancarlo Fisichella Itálie Renault +0,183
4. Kimi Räikkönen Finsko McLaren +0,257
5. Ralf Schumacher Německo Toyota +0,524
6. Mark Webber Austrálie Williams +0,662
7. Juan Pablo Montoya Kolumbie McLaren +0,751
8. Nick Heidfeld Německo Williams +0,882
9. Jenson Button Velká Británie B.A.R. +1,034
10. Christian Klien Rakousko Red Bull +1,142
11. David Coulthard Velká Británie Red Bull +1,227
12. Michael Schumacher Německo Ferrari +1,490
13. Felipe Massa Brazílie Sauber +1,569
14. Rubens Barrichello Brazílie Ferrari +1,580
15. Anthony Davidson Velká Británie B.A.R. +2,284
16. Jacques Villeneuve Kanada Sauber +2,305
17. Narain Karthikeyan Indie Jordan +5,224
18. Tiago Monteiro Portugalsko Jordan +5,274
19. Patrick Friesacher Rakousko Minardi +6,686
20. Christijan Albers Nizozemsko Minardi +7,850


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž