Räikkönen na vodě boural, triumf slavil Hamilton, ale vyhrál Massa

  15:40aktualizováno  18:36
Spa-Francorchamps (Od zvláštního zpravodaje iDNES.cz) - Po napínavé kličkované v deštivém závěru Velké ceny Belgie urval cenné vítězství Hamilton z McLarenu, ale podle mínění FIA si v souboji s Räikkönenem nedovoleně zkrátil zatáčku! Trest pětadvaceti vteřin ho srazil na třetí místo a deset bodů poveze ze Spa Massa z týmu Ferrari.
Hamilton před Räikkönenem

Hamilton před Räikkönenem - Lewis Hamilton v souboji s Kimim Räikkönenem. | foto: Reuters

"Bože, ať prší! Déšť, déšť!" Modlil se Hamilton z McLarenu koncem Velké ceny Belgie, kdy sledoval rudé křídlo vozu vedoucího Räikkönena. A dvě kola před cílem byl vyslyšen - po napínavé kličkované urval cenné vítězství.

Ale jen na chvíli, po dvě a půl hodiny dlouhém jednání vydali komisaři FIA konstroverzní prohlášení, které připravilo Hamiltona o tvrdě vybojované vítězství. Z deseti bodů měl rázem šest, protože po přičtění 25 vteřin k jeho výslednému času se před něj posunul i Heidfeld z BMW-Sauberu.

Podle vedení závodu si britský pilot v souboji s Räikkönenem zkrátil zatáčku, získal tím nedovolenou výhodu, a proto měl být potrestán průjezdem boxovou uličkou. Protože však trest padl po skončení závodu, bylo k jeho výslednému času přičteno 25 vteřin.




Hamilton se sice jednou posunul před Räikkönena díky projetí mimo trať, ale vzápětí ho pustil zpět do vedení. Až chvilku poté se definitivně posunul na první místo. Prohlášení závodních komisařů Deschauxe, Thatthiho a Basquelaineho by potřebovalo obšírnější vysvětlení, jinak bude nadále postrádat logiku.

Tým Vodafone McLaren-Mercedes se vzápětí proti potrestání svého jezdce odvolal.

Po přitažlivé předjížděné úvodních kol mohly prořídlé ochozy v belgickém Spa-Francorchamps sledovat letos nijak nezvyklé kroužení. Tmavá mračna nad okruhem stále vodu nepouštěla. Räikkönen s Ferrari držel vedení, do kterého se prodral dvěma předjížděcími manévry chvíli po startu, více než čtyřicet kol.

Chyběly dva okruhy do cíle, když se náhle na dráze objevila voda. A dvě kola jsou ve Spa 14 kilometrů. Více mokro bylo sice jen v zadní části okruhu, ale i to stačilo, aby se začalo závodit. Hamilton se vrhl na prvního Räikkönnena, neodradil ho první nepovedený pokus, kdy vylétl z dráhy do únikové zóny a po frenetickém kličkování proklouzl do čela.

Finský mistr světa mu předjetí oplatil, ale v zápětí opět ztratil. Pokus o další kontr byl pro něho tragédií - rozmlátil auto o pneumatikovou bariéru a z deseti bodů byla rázem nula - s pneumatikami do sucha je monopost formule 1 na vodě téměř neovladatelný. Fin ztrácí už 19 bodů na Hamiltona a obhajoba jeho titulu se pomalu posouvá do oblasti teorie.

Start Velké ceny BelgiePo závodu ve Spa, kde v minulosti třikrát vyhrál, se dokonce propadl na čtvrtou pozici v mistrovství světa za Poláka Kubicu, který dokončil šestý.

Felipe Massa s druhým Ferrari ztrácel poslední kolo každým metrem, přesto se mu podařilo doklouzat na druhém místě. Měl štěstí, třetí v cíli Heidfeld stihl přezout na gumy do mokra a na Massu najel v posledním kole přes čtyřicet vteřin. Při průjezdu kolem šachovnicového praporu mu chybělo devět. V cíli zářil - s druhým místem byl spokojen. A to ještě netušil, že vyhraje...

Závěrečný průnik německého jezdce BMW-Sauberu připravil o stupně vítězů Fernanda Alonsa, který dokončil čtvrtý. Vettela a Kubicu ale předjel až na cílové čáře - mezi všemi třemi nebylo ani půl vteřiny.

Sedmý Bourdais mohl být po průběhu závodu zklamán, protože dlouho jezdil pátý. Závěrečný déšť ho však srazil na dva body. Ale s Vettelovými čtyřmi určitě nebudou v Toro Rosso po Belgii nespokojeni. I tento výkon je Hamilton před Räikkönenemvysoko nad plán.

Osmým místem bodoval díky Webberovi Red Bull.

Další závod se jede už za týden, piloti formule 1 se utkají na tradičním okruhu v Monze při Velké ceně Itálie.

Ferrari - vítězství díky trestu pro Hamiltona

Start na mokru zvládl Massa bez problémů, ale Räikkönen skvěle. Mistr světa se zavěsil těsně za týmového kolegu a ještě v prvním kole ho těsným manévrem na rovince Kemmel odsunul z druhého místa. Vydal se stíhat vedoucího Hamiltona.

A ve druhém kole to přišlo. Kimi Räikkönen využil široké dráhy ve Spa a přeskočil překvapeného lídra. Mokrá dráha s nízkou přilnavostí mu seděla nejlépe ze všech. K jeho smůle ale asfalt rychle osychal. Brit s McLarenem se ho vytrvale držel a dokonce začal zajíždět nejrychlejší kola.

První zastávky v boxech pořadí neměnily, jen Räikkönen Räikkönen vede před Hamiltonemdíky návratu na prázdnou dráhu navýšil vedení. Massa si držel za druhým Hamiltonem uctivý odstup a první, ani druhé dotankování na tom nic nezměnilo. Jakoby se Brazilec smířil se třetím místem.

Ani vedoucí Räikkönen neměl posledních dvacet kol nijak pohodlných, jeho pronásledovatel ve žluté přilbě byl rychlejší a krok po kroku se blížil k jeho zadnímu křídlu. Když začalo dvě kola před cílem pršet, byl už těsně za ním. A rychlejší byl i na mokru.

První pokus nevyšel - před Räikkönenem se vynořil z únikové zóny a musel Fina pustit zpět do vedení, ale jakmile bylo jeho přední křídlo za zadním Ferrari, zaútočil znovu. Pár trhnutí volantem a byl definitivně první.

Räikkönen se nemínil vzdát, ale snahu přehnal. Předek auta byl po nárazu do bariéry tak zničen, že nemohl pokračovat.Mokrá loterie v Belgii

Massa za ním zvolil strategii hlavně dojet. Pomalinku se doploužil na druhém místě. Vzhledem k průběhu závodu mohl mít radost, ale pokolikáté v sezoně už Ferrari nedokázalo dostat obě auta do cíle?

S pomocí Mezinárodní automobilové federace FIA ale i jedno auto Ferrari na trati dokázalo zvítězit. Otázka zůstává stejná - pokolikáté už?

McLaren - Hamiltonovi pomohlo počasí

Lewis Hamilton potřeboval povedený start, jestli měl udržet vedení získané v kvalifikaci. A povedlo se, Massu udržel za sebou. Jenže zezadu přilétl Kimi Räikkönen, stačil mu jeden pokus o předjetí a McLaren přišel o první místo.

Parťák Hamiltona Kovalainen prožil další smolný závod, po pokaženém startu vypadl z desítky nejlepších, ale dravě postupoval vpřed. Heidfelda i kubicu nechal za sebou a útočil na sedmého Webbera. Byl o téměř vteřinu a půl na kolo rychlejší, a tak to zkusil o něco dříve, než měl. V pravotočivé zatáčce nabral předkem auta Australanův Red Bull a poslal ho do hodin.

Oba ztratili nějaký čas, ale v závodě pokračovali. Jenže Hamilton a za ním dvě Ferrarikomisařům závodu se nelíbilo, že Kovalainen chtěl předjíždět. Snažil se závodit, a to mu měli za zlé. Za nepovedený předjížděcí manévr byl potrestán průjezdem boxy. Musel do dlouhé pit lane jen jedno kolo po plánované zastávce v boxech a spadl na patnácté místo. Ve 14. kole začínal znovu závodit. Jenže na body to už nestačilo.

Hamilton stíhal Räikkönena v těsném závěsu až do prvního dotankování, z něj se vrátil těsně za týmovým kolegou Kovalainenem a hlavně Polákem Kubicou. V závěsu ztratil přibližně čtyři vteřiny. Když se Räikkönen ve 12. kole vrátil od mechaniků, měl na první pozici už slušný náskok. Rozdíl kolem pěti vteřin si drželi až do druhého zastavení.

Na poslední sadě pneumatik byl Brit rychlejší, ale kdyby nepřišel déšť, těžko by postoupil na první místo. Jenže na vodě měl nad Räikkönenem navrch a po nejpohlednějším souboji o vítězství v sezoně se plným právem radoval z pátého letošního triumfu.

Dvě a půl hodiny po závodě ho ale radost přešla. FIA ho trestem srazila na třetí příčku. V závodě byli minimálně kontroverzně potrestáni oba jezdci Mclarenu. FIA se v oficiálních vyjádřeních ohání sportovními pravidly a paragrafy, ale spíše to vypadá, že její penalizace směřují k neustálému snižování bodových rozdílů mezi nejlepšími jezdci, což v posledních dvou letech jinými slovy znamená pomoc týmu Ferrari.

BMW-Sauber - na plný plyn i na mokru

Hamilton vítězíPáté a osmé místo v kvalifikaci bylo trochu nad plán a to v německo-švýcarské stáji netušili, že v neděli to bude ještě o pár míst lepší. A v roli tahouna týmu tentokrát zastoupil Kubicu letos tolikrát nevýrazný Heidfeld.

Po startu z pátého místa sice nezvládl začátek a nebylo o něm celý závod slyšet, ale díky předvídavému strategickému rozhodnutí mohl vedle vítěze poskakovat na stupních vítězů.

Dvě kola před cílem zabočil do boxů a nazul pneumaziky do mokra. Jako první z celého startovního pole. Pak už jen dotlačil plyn na podlahu a svištěl kolem všech soupeřů, kteří se po asfaltu s gumami na suché podmínky motali jako v dětských autíčkách.

Heidfeld byl mezi šesti jezdci, kteří dostali ve 42. kole pneumatiky s hrubým vzorkem a naložil s nimi nejlépe ze všech. Šest bodů mu bylo odměnou. Po potrestání Hamiltona dokonce osm.

Kubica se podobně zariskovat neodvážil a rozhodl se držet bodovanou pozici. Šesté místo nebylo vzhledem k podmínkám tak špatné. Na posun na celkové třetí místo stačilo.

Renault - závěrečný risk

Hamilton na stupních vítězůRenault bez Fernanda Alonsa nic neznamená. Nespolehlivý Piquet rozbil monopost o bariéru z pneumatik už ve 13. kole a jízdu svého zkušenějšího týmového kolegy mohl sledovat jen na obrazovce v boxech. Sice se ještě pokoušel rozjet po nárazu monopost, ale s polámaným zavěšením to nešlo.

Alonso po šestém místě v kvalifikaci pozici hned po startu vylepšil. Na trojici nejlepších před sebou neměl, ale všichni ostatní jezdci na něj ztráceli. Zastávky v boxech se povedly a zdálo se, že si jednička Renaultu pohodlně dokrouží pro zasloužených pět bodů.

Ale tak snadné to nebylo. V závěrečném dešti tým zaváhal, když nechal Alonsa na trati s pneumatikami do sucha, zatímco soupeři za ním přezouvali dvě kola před cílem na mokré gumy.

Renault okamžitě poznal, že chyboval - jejich hvězdě hrozilo, že dokonce spadně z bodů. Ale přezout kolo před cíle a ztratit tím skoro půl minuty? Muselo se to povést.

Alonso ve finálovém kole stíhal jezdce, kteří se mezitím dostali před něj - povedlo se mu to za pět minut dvanáct, přesněji pár metrů před cílem. Vettela a Kubicu předjel až za poslední zatáčkou.

Alonsovi se ve Spa-Francorchamps dařilo od prvních tréninků, druhý páteční dokonce vyhrál a po čase upozornil, že ve formuli 1 exituje také francouzský tým.

Toro Rosso - body i na vodě

Jestli někdo čekal, že výborné časy z tréninků a umístění v první desítce kvalifikace nedokáže Toro Rosso přetvořit v body, hluboce se mýlil. Šest bodů v jednom závodě formule 1 je pro zákaznický tým s rozpočtem do sto tisíc ročně výsledek z říše snů.

Bourdais výborně vyrazil z devátého místa na startu a usadil se za Alonsem na pátém místě. A na něm by také projel cílem, jenže závěrečný déšť udělal B-týmu Red Bullu čáru přes rozpočet.

Ani Vettel, ani Bourdais nedostali gumy do mokra. Sice dokázali udržet auto na vodě až do cíle i s tvrdší směsí, ale Francouz spadl na sedmé místo. Naopak Vettel se radoval z páté příčky. V celkovém pořadí soutěže týmů už Toro Rosso předstihlo Hondu a je na úrovni týmu Williams.

Konečné pořadí Velké ceny Belgie:

POŘADÍ JMÉNO NÁRODNOST TÝM ČAS
1. Felipe Massa Brazílie Ferrari 1:22:59,394
2. Nick Heidfeld Německo BMW Sauber +9,383
3. Lewis Hamilton Velká Británie McLaren +10,539
4. Fernando Alonso Španělsko Renault +14,478
5. Sebastian Vettel Německo Toro Rosso +14,576
6. Robert Kubica Polsko BMW Sauber +15,037
7. Sebastién Bourdais Francie Toro Rosso +16,735
8. Mark Webber Austrálie Red Bull +42,776
9. Timo Glock Německo Toyota +1:07,045
10. Heikki Kovalainen Finsko McLaren +1 kolo
11. David Coulthard Velká Británie Red Bull +1 kolo
12. Nico Rosberg Německo Williams +1 kolo
13. Adrian Sutil Německo Force India +1 kolo
14. Kazuki Nakadžima Japonsko Williams +1 kolo
15. Jenson Button Velká Británie Honda +1 kolo
16. Jarno Trulli Itálie Toyota +1 kolo
17. Giancarlo Fisichella Itálie Force India +1 kolo
18. Kimi Räikkönen Finsko Ferrari +2 kola
19. Rubens Barrichello Brazílie Honda +23 kol
20. Nelson Piquet Brazílie Renault +31 kol

Nejrychlejší kolo: Kimi Räikkönen - 1:47,930


Pořadí mistrovství světa:

POŘADÍ JMÉNO STÁT TÝM BODY
1 Lewis Hamilton Velká Británie McLaren 76
2 Felipe Massa Brazílie Ferrari 74
3 Robert Kubica Polsko BMW Sauber 58
4 Kimi Räikkönen Finsko Ferrari 57
5 Nick Heidfeld Německo BMW Sauber 49
6 Heikki Kovalainen Finsko McLaren 43
7 Jarno Trulli Itálie Toyota 26
8 Fernando Alonso Španělsko Renault 23
9 Mark Webber Austrálie Red Bull 19
10 Timo Glock Německo Toyota 15
11 Nelson Piquet Brazílie Renault 13
12 Sebastian Vettel Německo Toro Rosso 13
13 Rubens Barrichello Brazílie Honda 11
14 Nico Rosberg Německo Williams 9
15 Kazuki Nakadžima Japonsko Williams 8
16 David Coulthard Velká Británie Red Bull 6
17 Sebastién Bourdais Francie Toro Rosso 4
18 Jenson Button Velká Británie Honda 3


Pořadí Poháru konstruktérů:

POŘADÍ JMÉNO STÁT BODY
1 Ferrari Itálie 131
2 McLaren Velká Británie 119
3 BMW Sauber Německo 107
4 Toyota Japonsko 41
5 Renault Francie 36
6 Red Bull Rakousko 25
7 Williams Velká Británie 17
8 Toro Rosso Itálie 17
9 Honda Japonsko 14

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

27. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Nadvláda pokračuje. Třinec slaví pátý titul v řadě, vyrovnal historický rekord

28. dubna 2024  23:27

Na českém hokejovém trůnu zůstává všechno při starém. Třinec v napínavém sedmém finále porazil...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Sparta uhájila náskok, v šestce zůstalo Slovácko, Karviná se vyšvihla ze dna

28. dubna 2024  14:21,  aktualizováno  16:57

Sparta v závěrečném kole základní části fotbalové ligy suverénně vyhrála v Olomouci (4:1) a před...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 3:0. Pětiminutovka snů přihrála klíčový mečbol Dynamu

24. dubna 2024  17:30,  aktualizováno  21:07

O důležitý třetí bod ve finálové sérii extraligy sváděla obě mužstva litý boj do poloviny zápasu,...

ONLINE: Česko - Finsko 0:0. Zohorna hledal před brankou volného Beránka

2. května 2024  12:42,  aktualizováno  18:26

Sledujeme online Česká hokejová reprezentace vstupuje do poslední fáze přípravy před domácím šampionátem. Na Českých...

Světová jednička Šwiateková prolétla v Madridu do finále. Ztratila jen čtyři hry

2. května 2024  18:22

Světová tenisová jednička Iga Šwiateková postoupila stejně jako loni do finále turnaje v Madridu. V...

Slovácko dostalo za rasistické projevy fanoušků pokutu 80 tisíc korun

2. května 2024  17:21,  aktualizováno  18:20

Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace udělila Slovácku pokutu 80 tisíc korun za rasistické...

Konec snu o medaili. Hokejová osmnáctka prohrála ve čtvrtfinále MS se Slováky

2. května 2024  16:06,  aktualizováno  18:19

Českým hokejistům se sen o medaili na světovém šampionátu hráčů do 18 let ve Finsku nevyplní. Ve...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Do Bolívie jsem odešla kvůli smrti rodičů, přiznala sestra Romana Vojtka

Mladší sestra herce Romana Vojtka (52) Edita Vojtková (49) je módní návrhářkou a žije v Bolívii. Do zahraničí odešla...