Pozor s tím vrtulníkem! Řítí se formule

  0:01
Valencie - (Od zvláštního zpravodaje MF DNES) - Jako by nestačilo, že musel vstávat za tmy! Teď musí David Coulthard ještě přetrpět otázku, která je mu protivnější než zvonění budíku. „Jak se chystáte na vaši poslední sezonu u McLarenu?“ Dotaz jednoho z novinářů je téměř první větou, kterou ve čtvrtečním ránu rozespalý jezdec uslyší. Co na to říct?

Snaží se po ní zachovat dekorum, ale tím spíš upadá do rozpaků. Pohledem hledá mluvčí týmu a vidí, jak krčí rameny. A tak se Coulthard vymluví frází, že budoucnost je otevřená.

Týmový kolega Kimi Räikkönen, debatující s reportéry opodál, žádný trapas neřeší, jeho pozice u týmu je neotřesitelná. Blonďatá kštice mu neuspořádaně trčí do všech stran, na česání evidentně neměl po ránu čas.

Ale co, účes se beztak za pár minut schová pod přilbou. Räikkönen a Coulthard pokynou novinářům a odcházejí ke strojům.

Před devátou už jsou s nimi na trati. Po nevlídné tmě není ani památky, mclareny házejí „prasátka“ do okolí dráhy, jak se odrážejí v ostrém slunci. Pro testování na novou sezonu je velmi povedený den.

Kameraman zastavil jízdu
Nová zbraň McLarenu, vozy s typovým označením MP4-19, se řítí po dráze a na jezdcích i lidech z depa je znát spokojenost. „Jaguar jsem odnesl několika šedinami,“ ukazuje si v žertu na hlavu testovací pilot Pedro De La Rosa při vzpomínce na nedávné angažmá u slabší konkurence. „McLaren je jiná káva, takže si užívám.“ Sympatický Španěl právě prochází areálem okruhu. Na trati sviští Coulthard a Räikkönen.

Ve stříbrné týmové kombinéze, jejíž vrchní část si shodil k pasu, mine De La Rosa tři kamiony, po střechu naplněné pneumatikami.

Pak zase pět kamionů se součástkami k vozu. S takovým „arzenálem“ přijela testovat stáj, která chce být v příští sezoně ze všech nejlepší.

Zatímco zkušební jezdec relaxuje, Coulthard ve voze slyší do sluchátek: „Přeruš jízdu a jeď do boxů! Na trati je člověk!“ Průběh dopoledního programu narušuje kameraman, který ve snaze o nejlepší záběr přebíhá silnici. Využívá toho, že trať je přehledná, i tak však zbytečně riskoval.

Coulthard má vůbec smůlu: také den předtím musel kvůli vlivu zvenčí jízdu přerušit. Tým si totiž najal vrtulník, aby z něj pořídil co nejkrásnější snímky na formuli.

Jenže pilot sletěl k vozu příliš nízko a rozvířil prach, v jehož oblacích se Coulthard špatně orientoval, takže zabrzdil. Jak neukázněný kameraman, tak vrtulník však zavinili jen krátké zdržení. Testy pokračují.

V Praze je minus dvacet!
Z obytného kamionu vychází dívka a prohýbá se pod mísou těstovin. Nese ji do boxů, kde mají jezdci i mechanici zázemí. Je čas oběda. Räikkönen i Coulthard si ještě chvíli povídají s techniky, pak zasedají k jídlu.

Nahoře na vyhlídkové terase, z níž báječně přehlédnete velkou část okruhu, si Pavel Turek posune barovou stoličku pryč ze stínu.

Český manažer u McLarenu teď spokojeně mhouří oči v teplých paprscích a labužnicky potahuje z cigarety. „V Praze je prý minus dvacet,“ prohodí s nevěřícím výrazem. Sibiřský mráz si jde v letní siestě, do níž šumí umělý vodopád za Turkovými zády, jen těžko představit. Avšak klid trvá jen krátce.

„zzzuuUUMM!“ To kvílení slyšíte nejprve z dálky, během vteřiny se vám ale zakrojí do uší. McLaren je už zase v akci. Během oběda závodních jezdců přišla řada na De La Rosu.

Zvuk formule vyprovokuje Turka ke snění. Doufá, že právě slyší lídra příští sezony, která začíná 7. března v Austrálii.

„Dva roky jsme dosahovali lepších výsledků, než na jaké jsme měli vůz,“ tvrdí Turek. „Teď je čas to změnit a vyhrát šampionát.“

Vyhrát šampionát...
Mladík, který to má zařídit, o tom právě musí hovořit. Čtyřiadvacetiletý Räikkönen je favoritem letošního mistrovství světa. On nebo Montoya z Williamsu mají utnout panování fenomenálního Michaela Schumachera. A Räikkönen se velké výzvě nebrání.
Alespoň to tvrdí brzy odpoledne, na dalším setkání s novináři.

„Je skvělé, že už tak brzy před sezonou máme výborně připravený vůz,“ chválí si. „V tom máme náskok před většinou konkurence.“ Fin je v F1 sice očekávanou hvězdou, přesto je středem pozornosti žurnalistů Coulthard.

Ten znovu slyší otázku, která mu pokazila ráno: „Jak vidíte svou budoucnost po konci u McLarenu?“ Mluvčí stáje svěsí koutky úst a lehce zakroutí hlavou, z dotazu zjevně nemá radost. Těžko však mohl doufat, že by nepadl: McLaren s předstihem oznámil, že od roku 2005 zaměstná jako jezdce Juana Pabla Montoyu, což Coultharda s velkou pravděpodobností připraví o angažmá.

Je ale znát, že Coulthard už si od rána srovnal odpověď na ožehavé téma v hlavě. „Jsem zvyklý žít pod tlakem. Soustředím se jen na příští ročník, v němž se budu snažit být co nejlepší,“ odpovídá čítankově.

Bože, to je krása!
I v době, kdy Coulthard hovoří, zvednou dva muži další pneumatiku na speciální stojan, roztočí ji a pečlivě gumu čistí. Dělají tuhle jednotvárnou práci od rána a nepolevují ani odpoledne, kdy už dráhu zase rozpalují Coulthard s Räikkönenem.

De La Rosa jde mezitím na procházku kolem trati. Zvolí si atraktivní místo, kde formule prudce „zalomí“ zatáčku. Prsty se zavěsí do ochranného pletiva a napjatě očekává průjezd kolegů.

A už je jeden z nich tady! Ukáže se na horizontu, a než by řekl švec, mizí pryč. De La Rosa, mazák s třiašedesáti starty ve Velkých cenách, má najednou v očích dětské nadšení.

„Ježíši Kriste, to byla šílená rychlost!“ křičí blaženě na přítele z týmu, který se na trať vydal s ním. „Co blázníš? Vždyť ty jedeš zrovna tak!“ „Možná jo, ale za volantem tohle nevnímáš. Počkáme na další průjezd, ne? Bože, to je krása!“

Drahý „špás“
Testy formule 1 jsou krásné, ale také velmi drahé představení. Podle odhadů vyjdou výdaje jen za pronájem dráhy, opotřebení pneumatik a spotřebu paliva na tisíc dolarů za kilometr jízdy, což je zhruba 26 tisíc korun.

Piloti McLarenu najeli za jediný den ve Valencii asi 480 kilometrů. „Utratili“ tak 12,5 milionu korun a s dopravou týmu a jeho dalším zabezpečením mohou být celkové náklady víc než dvojnásobné.

Příchod krále?
Je po páté hodině večer. „Vytí“ silných vozů doznělo. Za chvíli se jezdci nechají odvézt na hotel ve starobylém centru města. Při cestě k němu vidí za oknem vozu plantáže mandarinek, pak letiště a průmyslovou zónu. A u silnice všudypřítomné billboardy na film Pán prstenů - Návrat krále.

Návrat krále? Räikkönen, Coulthard a spol. ve Valencii chystali scénář jiného dramatu. Dramatu s názvem Příchod nového krále. Krále z říše McLaren.

David Colthard a Kimi Raikkonnen

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

Na horské dráze do finále. Karvinští házenkáři vyřadili Lovosice po rozstřelu

27. dubna 2024  22:22

Zvraty jak v argentinské telenovele. Strhující čtvrtou bitvu semifinále play off poslal házenkáře...

Novotná skončila na pětibojařském SP v Budapešti osmá, Kuf devátý

27. dubna 2024  14:44,  aktualizováno  20:57

Moderní pětibojařka Veronika Novotná skončila osmá na Světovém poháru v Budapešti, Jan Kuf byl...

Mo, co jste si s Kloppem udělali? ptali se Salaha. Když to řeknu, bude zle

27. dubna 2024  20:42

Když ho po zápase v mixzóně novináři požádali o rozhovor, liverpoolský útočník Mohamed Salah jen...

Dál neporažený. Leverkusen už měl namále, vyrovnal v šesté minutě nastavení

27. dubna 2024  19:13,  aktualizováno  20:34

Už jistý německý šampion Leverkusen ve šlágru 31. kola bundesligy se třetím Stuttgartem prohrával...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...