NOVÝ KRASAVEC. Fernando Alonso (vlevo) a Felipe Massa odhalují monopost Ferrari pro sezonu 2011.

NOVÝ KRASAVEC. Fernando Alonso (vlevo) a Felipe Massa odhalují monopost Ferrari pro sezonu 2011. | foto: AP

OBRAZEM: Stáj Ferrari představila nový monopost, který má dojet pro titul

  • 18
Poslední sezona skončila pro stáj Ferarri hořce, v té nové chce ve formuli 1 vládnout. A jedno prvenství už věhlasný tým z Maranella získal: jako první představil monopost pro rok 2011. Nese označení F150 jako symbol výročí 150 let od sjednocení Itálie, které domovská země týmu v tomto roce oslaví.

"Vůz F150 byl vyvinut k jedinému cíli. K jakému, to je tak prosté, až se úplně zdráhám to vyslovit," prohlásil při slavnostní prezentaci šéf týmu Stefano Domenicali těsně před tím, než piloti Fernando Alonso a Felipe Massa strhli z formule rudou plachtu.

Monopost Ferrari pro sezonu 2011

"Doufám, že tohle auto je stejně silné jako krásné. Je výsledkem tvrdé práce. Jsme připraveni a maximálně motivováni," řekl Alonso, dvojnásobný světový šampion, kterému vloni premiérový titul v barvách Ferrari těsně unikl.

Monopost Ferrari pro sezonu 2011

Vedle označení odkazujícího na důležitý moment v historii Itálie ponese nová formule i další národní symboly. Zadní přítlačné křídlo má na zadní straně podobu italské vlajky, zeleno-bílo-červená trikolora s nápisem "1861 - 2011" zdobí i postranní aerodynamické prvky vozu.  "Je to poprvé, co jsme naše auto věnovali Itálii. Věřím, že nám to přinese štěstí," podotkl prezident Ferrari Luca di Montezemolo.

Monopost Ferrari pro sezonu 2011

Ferrari vloni až do posledního závodu bojovalo o titul, který pro něj naposledy vyhrál v roce 2007 Kimi Räikkönen. Ale v závěrečném Grand Prix v Abú Zabí lídr šampionátu Alonso po taktické chybě dojel až sedmý a mistrem světa se stal Sebastian Vettel z Red Bullu.

Monopost Ferrari pro sezonu 2011

"Už nesmíme na loňský rok myslet a zlobit se kvůli tomu. To, že jsme prohráli mistrovství světa v posledním závodě, ukazuje na to, že jsme na vysoké úrovni," řekl Montezemolo. "Posílili jsme se, kde bylo třeba, noví lidé přinesli čerstvou krev," dodal.  Ferrari má nového šéfa strategie v Neilu Martinovi z Red Bullu, vrchní inženýr Chris Dyer byl už v minulém roce nahrazen Patem Fryem z McLarenu.

Představení dalších týmů F1:

Red Bull Racing 1. února
McLaren 4. února
Mercedes GP 1. února
Lotus Renault GP 31. ledna
Williams         ?
Force India 10. února
Sauber 31. ledna
Toro Rosso 1. února
Team Lotus 31. ledna
HRT         ?
Marussia Virgin Racing 7. února

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž