Kimi Räikkönen s vozem Ferrari pro sezonu 2015.

Kimi Räikkönen s vozem Ferrari pro sezonu 2015. | foto: Reuters

Smolař závodu Räikkönen: Jsem zklamaný, ale za Mercedesem nejsme daleko

  • 5
Pokud měla úvodní Velká cena sezony formule 1 nějakého smolaře, byl to Kimi Räikkönen. Finský pilot formule 1 doplatil nejdříve na tlačenici po startu, poté na chybu mechaniků a do cíle nedojel. Se svým novým Ferrari je však nadmíru spokojen.

Kimi Räikkönen měl z pátého místa výborný odpich, bojoval o pozici s týmovým kolegou Vettelem, do Fina však zezadu narazil nováček Carlos Sainz mladší s vozem Toro Rosso a ránu dostal také od Felipeho Nasra s monopostem Sauber.

Výsledky závodu najdete ZDE

Räikkönen se propadl na osmé místo. To však nebyl jeho problémům konec. Byl velmi rychlý a za polovinou závodu se mu podařilo stáhnout zdánlivě nedostižný náskok Felipeho Massy z Williamsu. Víc už však neměl šanci ukázat. Zavinila to zpackaná zastávka v boxech. Fin dostal signál, aby vyjel na trať a mechanik marně gestikuloval, že kolo ještě není upevněno. Fin hned cítil, že něco není v pořádku. „Utáhli jste to kolo pořádně?“ zeptal se do vysílačky. Odpověď zněla záporně. Zastavil vedle trati a kamera ho sledovala až do motorhomu Ferrari, kde za sebou zavřel dveře.

“Jsem zklamaný, že jsem nedojel,“ řekl později novinářům Fin. „Bez všech těch problémů bychom bezpochyby Williams porazili. Měl jsem rychlost na stupně vítězů a navzdory nehodě po startu jsem stále mohl soupeřit koncem závodu s Massou na williamsu. Bohužel se tak nestalo, dnes se nepovedlo hned několik věcí.“

Navzdory neúspěchu nebyl nejstarší jezdec šampionátu formule 1 naštvaný. Závodní rychlost jeho Ferrari vypadala velmi slibně, a protože Räikkönen vždy byl a je rychlý, může tato kombinace sbírat v letošní sezoně úspěchy.

“Myslím si, že nejsme moc daleko za Mercedesem. Samozřejmě záleží na okolnostech a na konkrétním závodě, ale ano, vypadá to dobře,“ pokračoval finský závodník.

Jednu slabinu však na současném monopostu Ferrari Räikkönen našel. Sobotní ztráta na nejlepší nevypadala nejlépe... „Potřebujeme se zlepšit v kvalifikacích, na jedno kolo jsme nestačili. Celkově však mohu říct, že boj o vítězství není letos nereálný.“


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž