Kimi Räikkönen padl, králem je opět Alonso

  15:46
Nürburgring - Další záplavu emocí letošní dramatické sezony formule 1 přinesla napínavá Velká cena Evropy. Od prvního kola vedl Räikkönen s McLarenem, ale v posledním okruhu mu prasklo zavěšení a v Renaultu vybuchl gejzír radosti - počtvrté v sezoně vyhrál Alonso, a zvýšil vedení v šampionátu na 32 bodů právě před Räikkönenem.
Velká cena Evropy: Ralf Schumacher, Toyota

Velká cena Evropy: Ralf Schumacher, Toyota - Ralf Schumacher se po kolizi v první zatáčce ocitl bez předního křídla. Za ním je jeden z monopostů Sauber. | foto: Reuters

Räikkönen potvrdil pověst smolaře a jeho boj o titul se dalším krachem křehkého monopostu McLaren MP4-20 značně zkomplikoval. Alonso dojíždí do cíle pravidelně.

Heidfeld udělal radost domácím fanouškům, zopakoval druhé místo z Monaka a potvrdil, že je z obou jezdců Williamsu tím lepším. Do závodu startoval poprvé v kariéře z pole position.

Barrichello vrátil třetím místem po dlouhé době (naposled 2. M. Schumacher v Imole) Ferrari na stupně vítězů. Namísto vlastní rychlosti by však měl děkovat smůle soupeřů - Webber, Räikkönen a Ralf Schumacher havarovali, Trulli a Coulthard byli potrestáni za překročení pravidel. Jezdec Ferrari stoupal na pódium teprve potřetí v sezoně.

Sedminásobný mistr světa Michael Schumacher obsadil před domácím publikem pátou pozici. V celkovém pořadí je po sedmi závodech osmý s obrovskou ztrátou 43 bodů na Alonsa.

Tápající italský tým mohlo těšit alespoň to, že podruhé za sebou bodovaly oba vozy. Nehoda po startuSedminásobný mistr světa Michael Schumacher obsadil před domácím publikem pátou pozici. V celkovém pořadí je po sedmi závodech osmý s obrovskou ztrátou 43 bodů na Alonsa.

Radost týmu Renault byla o to větší, že od prvních metrů to na nějaký výrazný bodový příděl nevypadalo. Těsně před startem zvedl na znamení problémů ruku Giancarlo Fisichella, jezdci vyrazili do druhého zaváděcího kola a Ital musel startovat z boxů.

Hromadná kolize v první zatáčce
Hned první zatáčka znamenala krach pro další favority. Montoya vyrazil vpřed jako blesk a vnější stopou se posunul na třetí místo před Webbera z Williamsu. Australan se s tím ale nehodlal smířit a ve snaze zabrzdit co nejpozději zatáčku nezvládl a špičkou vozu Montoyu nabral.

Ralf Schumacher urazil v první zatáčce přední křídloMontoyovo auto nebylo jako zázrakem poškozeno, ale Webber se z kačírku už nedostal. Na kolizi doplatili i Ralf Schumacher, který si o brzdícího Alonsa urazil přední křídlo a Sató, který také musel k opravě do boxů. Webber později přiznal chybu, nicméně si povzdychl, že Williamsy jsou na startu příliš pomalé.

Michael Schumacher se srážce vyhnul, ale kvůli extrémně velkému oblouku ztratil několik míst. Naopak štěstí měl David Coulthard, který se posunul na čtvrtou pozici. Pozdějí vítěz Alonso začínal na pátém místě.

Vedl Räikkönen před Heidfeldem a Trullim, který ale na bodech dlouho nebyl. Mechanici se na startovním roštu zdrželi u jeho vozu déle, než povolují pravidla (15 vteřin před začátkem zaváděcího kola musí být na startovním roštu pouze vozy), a jednička Toyoty musela absolvovat nepopulární průjezd boxy.Poškozený vůz Marka WebberaV prvních kolech se Heidfeld s Räikkönenem přetahovali o nejrychlejší kolo závodu, ale později se začal Fin vzdalovat. Heidfeld zamířil už ve 12. okruhu pro nové palivo a na druhou pozici se posunul David Coulthard.

V 18. kole bylo u Red Bullu ještě radostněji. To Räikkönen zahnul do boxové rovinky, a Coulthard vedl celé startovní pole. Za dvě kola už ale byl na čele Alonso, který měl z předních jezdců v kvalifikaci největší množství paliva. Když se ve 23. kole vrátil Alonso od mechaniků, byl třetí.

Red Bull na prvním místě!
V té samé chvíli projížděl kolem mechaniků opět David Coulthard. Při zastávce překročil rychlostní limit v pit lane a byl po zásluze potrestán. Spadl na pátou pozici, díky čemuž se poprvé těsně za medailové pozice posunul Rubens Barrichello. Dopředu se dral i Montoya, který v boxech předjel Liuzziho z Red Bullu.

Po první sérii zastávek vedl podle předpokladů Räikkönen, ale ve 30. kole o první Kimi Räikkönen ve vedenímísto přišel. Nezvládl zatáčku, a po výletu do trávy se před něj protáhl Heidfeld, který ovšem jel na konci kola k mechanikům. Heidfeld i Barrichello jeli na tři zastávky v boxech, Alonso a Räikkönen na dvě.

Tři kola na to předvedl Kimi Räikkönen další zkrat, kdy při předjíždění Villeneuva o celé kolo před vlásenkou nedobrzdil a opět se projel kačírkem. Však také přední zavěšení začalo brzo na jeho divokou jízdu reagovat...

Ralf Schumacher nezvládl řízení
O kolo později chyboval Ralf Schumacher. V šesté zatáčce vjel pravými koly do trávy, dostal smyk a roztočená Toyota se zastavila až daleko v pískové zpomalovací zóně. Vyjet zpátky na dráhu neměl šanci.

Před posledními zastávkami u mechaniků vedl Räikkönen o 15 vteřin před Alonsem, Alonso se raduje z vítězstvíHeidfeld už ztrácel půl minuty a blízko za sebou měl Barrichella. Michael Schumacher bránil sedmou pozici před dorážejícím Montoyou.

Ještě před poslední zastávkou u mechaniků Alonso v sedmé zatáčce zablokoval kola a po výletu kačírkem ztratil pár vteřin. Několik málo kol před cílem jeli naposled do boxů i Heidfeld s Barichellem, zůstali ve stejném pořadí, ale Alonso se posunul za vedoucího Fina.

Pět kol před cílem musel do boxů s defektem Massa ze Sauberu a přišel kvůli tomu o jisté body. To už však nejen mechanici McLarenu v boxech s napětím sledovali pravé přední kolo Kimiho Räikkönena. Zřetelně se klepalo a v mnoha zatáčkách ztrácelo přilnavost. Bylo s podivem, že Räikkönen dokázal při tak velkých vibracích auto uřídit a zároveň ztrácet na Alonsa pouze vteřinu na kolo.

McLaren zas jednou nevydržel
Stupně vítězůPři vjezdu do posledního kola se zdálo, že Räikkönen nakonec vedení udrží. Alonso byl stále dost daleko. Jakmile však šlápl před první zatáčkou na brzdy, zavěšení kola se rozletělo na kusy a Fin se s neříditelným McLarenem zabořil do záchytné bariéry. Bylo jasné, že jeho vztek je na místě. Namísto zisku dalších dvou bodů na Alonsa v celkovém pořadí, deset ztratil.

Renault slavil nečekané vítězství i šesté místo Fisichelly, který po startu z boxů oproti předpokladům bodoval. Naopak Toyota se musela spokojit s osmým místem Trullliho a doslova tragédií skončila velká cena po návratu do seriálu pro tým B.A.R., který zůstává bodově stále na úrovni Jordanu a Minardi.

Šampionát pokračuje za dva týdny Velkou cenou Kanady v Montrealu.

Výsledky:

POŘADÍ JMÉNO NÁRODNOST TÝM ČAS
1. Fernando Alonso Španělsko Renault 1h31:46,648
2. Nick Heidfeld Německo Williams +16,567
3. Rubens Barrichello Brazílie Ferrari +18,549
4. David Coulthard Velká Británie Red Bull +31,588
5. Michael Schumacher Německo Ferrari +50,445
6. Giancarlo Fisichella Itálie Renault +51,932
7. Juan Pablo Montoya Kolumbie McLaren +58,173
8. Jarno Trulli Itálie Toyota +1:11,091
9. Vitantonio Liuzzi Itálie Red Bull +1:11,500
10. Jenson Button Velká Británie B.A.R. +1:25,700
11. Kimi Räikkönen Finsko McLaren +1 kolo
12. Takuma Sató Japonsko B.A.R. +1 kolo
13. Jacques Villeneuve Kanada Sauber +1 kolo
14. Felipe Massa Brazílie Sauber +1 kolo
15. Tiago Monteiro Portugalsko Jordan +1 kolo
16. Narain Karthikeyan Indie Jordan +1 kolo
17. Christijan Albers Nizozemsko Minardi +2 kola
18. Patrick Friesacher Rakousko Minardi +3 kola
19. Ralf Schumacher Německo Toyota +23 kol
20. Mark Webber Austrálie Williams +59 kol

    Nejrychlejší kolo: Fernando Alonso - 1:30,711

Pořadí mistrovství světa:

POŘADÍ JMÉNO STÁT TÝM BODY
1 Fernando Alonso Španělsko Renault 59
2 Kimi Räikkönen Finsko McLaren 27
3 Jarno Trulli Itálie Toyota 27
4 Nick Heidfeld Německo Williams 25
5 Mark Webber Austrálie Williams 18
6 Giancarlo Fisichella Itálie Renault 17
7 Ralf Schumacher Německo Toyota 17
8 Michael Schumacher Německo Ferrari 16
9 Juan Pablo Montoya Kolumbie McLaren 16
10 Rubens Barrichello Brazílie Ferrari 15
11 David Coulthard Velká Británie Red Bull 15
12 Alex Wurz Rakousko McLaren 6
13 Jacques Villeneuve Kanada Sauber 5
14 Pedro De la Rosa Španělsko McLaren 4
15 Christian Klien Rakousko Red Bull 3
16 Felipe Massa Brazílie Sauber 2
17 Vitantonio Liuzzi Itálie Red Bull 1


Pořadí Poháru konstruktérů:

POŘADÍ JMÉNO STÁT BODY
1 Renault Francie 76
2 McLaren Velká Británie 53
3 Toyota Japonsko 44
4 Williams Velká Británie 43
5 Ferrari Itálie 31
6 Red Bull Rakousko 19
7 Sauber Švýcarsko 7



Závod jsme sledovali v on-line reportáži

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

Příběhy sedmých finále. Jak Straka rozhodl, ikony plakaly a Slavia křepčila

28. dubna 2024  7:55

Bolístky a ubývající síly musí stranou, nervozita stoupá, tlak a očekávání jakbysmet. Už není kam...

V poháru daroval Slavii gól, teď se na ni chystá znovu. Bude to fičák, ví Zadražil

28. dubna 2024  7:17

Na konci podzimní části sezony, v prvním opravdu velkém zápase v barvách Hradce dostal Adam...

Pastrňák pomohl Bostonu k mečbolu, konec odvrátili Islanders i Tampa Bay

28. dubna 2024  7:10

Aktualizujeme David Pastrňák přispěl v prvním kole play off NHL gólem k výhře Bostonu 3:1 v Torontu a byl...

Na horské dráze do finále. Karvinští házenkáři vyřadili Lovosice po rozstřelu

27. dubna 2024  22:22,  aktualizováno  28.4

Zvraty jako v argentinské telenovele. Strhující čtvrtá bitva semifinále play off poslala házenkáře...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...