Italští vyšetřovatelé vyslýchali členy McLarenu

  • 7
Woking - Omluva a příslib zaplacení pokuty. Tým McLaren koncem loňského roku uspokojil požadavky FIA, mohl zapomenout na špionážní aféru a soustředit se na sezonu 2008. Zapomenout však mohl pouze na závodním poli, civilní soudy jsou pomalejší a v Itálii, kde Ferrari podalo žalobu na odcizení technických dat, proces stále pokračuje. Ve středu vyšetřovatelé navštívili sídlo týmu v anglickém Wokingu.

Mezinárodní automobilová federace FIA nyní pouze kontroluje, zda McLaren nevyužil znalost technické dokumentace Ferrari pro stavbu letošního monopostu.

Vyšetřování italské policie by se nemělo výkonů týmu Lewise Hamiltona nijak dotknout. Jde pouze o prozkoumání detailů provinění bývalého hlavního mechanika Ferrari Nigela Stepneyho, jenž loni poslal po e-mailu tajné dokumenty o vozech italské stáje tehdejšímu hlavnímu konstruktéru Miku Coughlanovi, který už v McLarenu nepracuje, a tudíž jeho případné potrestání u civilního soudu stáj už nezajímá.

Delegace vedená prokurátorem z Modeny Giuseppem Tibisem v doprovodu místní policie navštívila kromě sídla týmu ve Wokingu i domy některých hlavních funkcionářů, ale spekulace zahraničního tisku o domovních prohlídkách jsou nepodložené.

Podle britských zdrojů šlo spíše o "přátelskou návštěvu" jejímž cílem bylo vyslechnout šéfa McLarenu Rona Dennise,  výkonného ředitele Martina Whitmarshe, hlavního inženýra Paddyho Lowea a dlouholeté zaměstnance Jonathana Nealea a Roba Taylora.

Ti byli původně pozváni k soudu do Modeny, ale protože se nemohli z důvodu plnění pracovních povinností dostavit, cestoval italský soud k nim do hrabství Surrey.

"Policie byla spokojena s poskytnutou spoluprací ze strany týmu Vodafone McLaren-Mercedes. Všechny tyto úkony jsou běžnou součástí vyšetřování a mají plnou podporu naší organizace," uvedl tým McLaren v tiskovém prohlášení.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž