Will Power (Penske) vede závod série IndyCar v St. Petersburgu před Scottem Dixonem. | foto: AP

IndyCar: Will Power vyhrál a je novou hvězdou amerických formulí

  • 1
Také druhý závod seriálu IndyCar (dříve IRL) vyhrál Will Power. V napínavé jízdě betonovým kanálem floridského města St. Petersburg za sebou po 100 kolech nechal Justina Wilsona a týmové kolegy Briscoa a Castronevese.

V sobotní kvalifikaci se na trati, která tento šampionát hostí již několik let, s relativně jasným náskokem tří desetin prosadil vítěz ze Sao Paula, Will Power. Pilot Rogera Penskeho se nachází ve výborné formě a byl rychlejší, než Kanaan, Dixon, Wilson, Castroneves a Andretti.

V "ženské lize" opět potvrdila začátečnice de Silvestro, že je přinejmenším stejně rychlá, jako opěvovaná a zkušená Danica Patricková: Švýcarka se postavila na 14. pozici, zatímco Američanka vyrazila jen z 21. místa.

Poslední čas Milky Duno z Venezuely na jezdecky náročné trati nikoho nepřekvapil.

Zatímco v neděli přišel déšť v Melbourne Ecclestoneově cirkusu F1 více, než vhod a spolehlivě proměnil hrozící procesí v zajímavý závod, byl floridský slejvák nad St. Petersburgem až příliš: závod musel být odložen na pondělí.

Start na rychle osychající trati vyšel Powerovi nejlépe a usadil se na špičce před Dixonem a výborně startujícím Marcem Andrettim. Vnuk legendárního Maria se později dokonce dostal před oba konkurenty do vedení.

Celý závod se jel za sucha a byl to opět Australan Power, kdo si nejlépe rozvrhl své síly. Zatímco se Dixon a Andretti stali obětí menších šarvátek se soupeři, vyhýbal se Power ve své Penske-Dallaře všem nebezpečím závodu, který byl zase jednou okořeněn četnými nehodami.

K rozhodujícímu zlomu došlo ve 46. kole, když Brit Dan Wheldon skončil kvůli zlomenému závěsu za vysoké rychlosti v bariéře první zatáčky. Po následující neutralizaci vedl Power před bývalým pilotem F1, Justinem Wilsonem – a byli to tito dva jezdci, mezi kterými se mělo rozhodnout.

Nejdříve se jich dokázal držet i Ernesto Viso. Na čas se dokonce zdálo, že pilot z Venezuely, známý z šampionátu GP2, zvolil strategii, která mu pomůže k vítězství. Když oba vedoucí tankovali, ujal se vedení – problémy se spojkou ho ale později donutili zatočit do boxů.

V záverečné fázi podniku ukázal 29letý Power silné nervy. Podpořen sebejistotou, kterou získal brazilským triumfem před dvěma týdny, se dokázal s přehledem ubránit Wilsonovým pokusům o útok a vyhrál s náskokem 8 desetin.

Bývalá hvězda Hondy-F1, Takuma Sató se stal jednou z mnoha obětí havárií: ve 22 kole uklouzl při souboji s Vitorem Meirou do svodidel.

Simona de Silvestro opět dokázala strávit dlouhé fáze závodu před zkušenější Patrickovou, v cíli ale byla Američanka jako sedmá nejlepší ženou dne.

Třetí podnik mistrovství čaká na fandy 11. dubna na autodromu v Barber Parku v Alabamě.

Výsledky Honda GP St. Petersburg, 2. podnik IndyCar Series 2010

1. Will Power (Aus.) Penske 2h07:05,7900 min.

2. Justin Wilson (Vel.Brit.) Dreyer & Reinbold + 0.8244s

3. Ryan Briscoe (Aus.) Penske + 4.7290s

4. Helio Castroneves (Bra.) Penske + 5.1699s

5. Dario Franchitti (Vel. Brit.) Ganassi + 22.2172s

6. Alex Tagliani (Kan.) Fazzt + 29.3224s

7. Danica Patrick (USA) Andretti + 30.3360s

8. Raphael Matos (Bra.) de Ferran Luczo Dragon + 30.6695s

9. Graham Rahal (USA) Sarah Fisher + 30.8426s

10. Tony Kanaan (Bra.) Andretti + 31.3508s

Celkový stav šampionátu:

1. Will Power 103 b.

2. Ryan Hunter-Reay 59 b.

3. Dario Franchitti 59 b.

4. Justin Wilson 59 b.

5. Raphael Matos 56 b.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž