Lewis Hamilton se raduje z vítězství ve Velké ceně Kanady.

Lewis Hamilton se raduje z vítězství ve Velké ceně Kanady. | foto: Reuters

Užil jsem si každou minutu závodu, řekl šťastný vítěz Hamilton

  • 10
Vyhrál až v sedmém závodě sezony, přesto mu patří první příčka v celkovém pořadí. Lewis Hamilton naplnil při Velké ceně Kanady formule 1 své ambice a s britskou zástavou vlající z kokpitu mohl vítězoslavně projet boxy. "Nečekal jsem, že vyhraju, nečekal jsem, že auto bude tak skvělé," přiznal. "Mohl jsem jet naplno, kdykoliv jsem potřeboval."

Mistr světa sezony 2008 proklouzl do vedení po úvodních zastávkách v boxech. A zlomový okamžik závodu pro něj nastal dvacet kol před cílem, kdy musel podruhé do boxů a vrátil se na trať se ztrátou čtrnácti vteřin na nového lídra Fernanda Alonsa.

"Nešlo o žádnou strategickou volbu. Zadní pneumatiky mi začaly odcházet. Do boxů jsem jednoduše musel, jinak bych stejně o první místo přišel. Dnes jsem nemohl jet na jedinou zastávku," vysvětlil v cíli.

S novými pneumatikami na ráfcích vyrazil Hamilton ke stíhací jízdě. Stahoval vedoucího Alonsa každým kolem a brzo bylo zřejmé, že tým McLaren bude tentokrát úspěšnější než Red Bull, lepší než Ferrari.

"Věděl jsem, že Fernando bude tvrdý soupeř, Ferrari je na dlouhé vzdálenosti extrémně rychlé. Tentokrát však neměli štěstí a my toho dokázali využít. Lhal bych, kdybych řekl, že jsem byl celou dobu přesvědčen o vítězství. Nebyli jsme si jisti, zdali soupeři nevydrží až do cíle. "

Sedmadvacetiletý jezdec McLarenu vyhrál letos poprvé, ačkoliv již dvakrát startoval z pole position. Na okruh Gillese Villeneuva má jen ty nejlepší vzpomínky. Právě v Montrealu slavil v roce 2007 svůj první triumf ve formuli 1.

"Cítil jsem se jako při svém prvním vítězství. Nejde popsat, jaké to bylo při průjezdu cílem. Uvnitř jsem doslova explodoval záplavou štěstí. Dnes to byl jeden z nejzábavnějších závodů, co pamatuji," dodal nový lídr šampionátu Hamilton. V dalších závodech se však bude opět obávat jak Alonsa, tak Vettela. V pořadí mistrovství světa je dělí pouhé tři body.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž