V AKCI. Lewis Hamilton při tréninku na Velkou cenu Abú Zabí.

V AKCI. Lewis Hamilton při tréninku na Velkou cenu Abú Zabí. | foto: AP

Hamilton chtěl pole position. Smyk ho srazil na čtvrté místo

  • 0
V závěru třetí části kvalifikace Velké ceny Abú Zabí formule 1 si Lewis Hamilton věřil, že získá pole position. Ale ouha, v závěrečném kole šlo jeho auto do smyku. Stačil jen na čtvrté místo za stájovým kolegou z Mercedesu Nicem Rosbergem. "Nebyla to moje chyba!" hájil se britský závodní jezdec.

Lewis Hamilton byl ve volných trénincích blízko pilotům Red Bullu, dokázal je dokonce porážet, a tak není překvapením, že si věřil na zisk pole position. Jenže to nevyšlo. A nebylo to jeho vlastní vinou. Říká, že rozhodně nešlo o jezdeckou chybu.

"Bylo to něco v pravé části auta," popisoval. "Projížděl jsem zatáčkou a prasklo to. Nepodařilo se mi auto udržet."

Proč Hamilton vidí čtvrté místo na startovním roštu jako problém? To je jednoduché, na supermoderním okruhu v Abú Zabí nejsou velké šance na to, aby se propracoval na první místo, po němž touží.

"Tady na té trati je předjíždění nesmírně obtížné, takže pozice na startu je téměř vším. Teď doufám, že mi povede start, dokážu získat nějaká místa a bojovat o stupně vítězů. Nakonec můžu být rád, že jsem se nepropadl víc dozadu."

Nico Rosberg má pro závod podobné plány jako jeho stájový kolega, ale zmínil také největší boj, který tým v posledních závodech čeká. Mercedes bojuje s Ferrari a Lotusem o druhou příčku v Poháru konstruktérů a zatím to pro něj vypadá v Abú Zabí opravdu dobře. Na základě umístění v soutěži týmů uděluje Mezinárodní automobilová federace FIA dotace jednotlivým týmům MS formule 1.

"Pohár konstruktérů je pro nás teď to nejdůležitější a druhá řada na startu ve chvíli, kdy Ferrari je vzadu a Lotus se vrací do formy, je pro nás hodně důležitá," zmínil německý závodník.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž