V ČELE MERCEDESY. V čele závodu v Budapešti jede Lewis Hamilton před týmovým...

V ČELE MERCEDESY. V čele závodu v Budapešti jede Lewis Hamilton před týmovým kolegou z Mercedesu Nico Rosbergem. | foto: Reuters

Mercedesy mohou už v neděli obhájit titul v Poháru konstruktérů F1

  • 0
Třetí titul v Poháru konstruktérů v řadě může slavit stáj Merceders už po nedělní Velké ceně Malajsie formule 1, šestnáctém závodu seriálu mistrovství světa. Němec Nico Rosberg navíc zaútočí na čtvrté vítězství za sebou a může tak zvýšit osmibodový náskok v čele seriálu před stájovým kolegou Lewisem Hamiltonem.

O titulu pro tým Mercedes nikdo nepochybuje, byť loni v Malajsii jejich vůz nevyhrál a oba piloti se museli sklonit před Sebastianem Vettelem s monopostem Ferrari. Z posledních 53 závodů ale mercedesy vyhrály 46, letos nestály nejvýše jen jednou. Rosberg zvítězil osmkrát, trojnásobný mistr světa Hamilton šestkrát. Jen Nizozemec Max Verstappen z Red Bullu je letos dokázal porazit oba.

Okruh Sepang

dějiště Velké ceny Malajsie F1

Délka trati: 5,543 km
Délka závodu: 56 kol = 310,408 km
Počet pravých zatáček: 10
Počet levých zatáček: 5
Počet Velkých cen: 17
Nejvíce vítězství: Sebastian Vettel (Něm./Red Bull a Ferrari) 4 - Ferrari 7.
Nejvíce pole position: Michael Schumacher 5 - Ferrari 7.
Nejrychlejší kolo v závodu: Juan Pablo Montoya (Kol./Williams), 2004: 1:34,223 min.
Nejrychlejší kolo v kvalifikaci: Michael Schumacher (Ferrari), 2004: 1:33,074 min.
Nejrychlejší závod: Giancarlo Fisichella (It./Renault), 2006: 1:30:40,529 = 205,397 km/h.
Vítězové předchozích pěti závodů: 2010 - Sebastian Vettel (Něm./Red Bull), 2011 - Sebastian Vettel, 2012 - Fernando Alonso (Šp./Ferrari), 2013 - Sebastian Vettel, 2014 - Lewis Hamilton (Brit./Mercedes), 2015 - Sebastian Vettel (Něm./Ferrari).

POŘADÍ JEZDCŮ

POŘADÍ TÝMŮ

„Loni na Sepangu jsme nepředvedli výkon, jaký bychom si představovali. Takže to letos musíme napravit,“ prohlásil šéf stáje Mercedes Toto Wolff. „Máme skvělé jezdce i auta v dobré kondici, takže toho musíme využít a vlastníma rukama ten míč dostat až za brankovou čáru,“ dodal.

Jen těžko může Mercedes o pohár konstruktérů někdo připravit. Kvalifikaci vyhrál padesátkrát z posledních 53 pokusů a letos jen jednou nestál na startu v čele.

„V posledních týdnech se mi nesmírně daří a tyhle momenty si strašně užívám,“ řekl Rosberg. „Ale nikde není psáno, že budu vyhrávat pořád. Lewis je hladový po vítězství, obhájit určitě bude chtít Vettel. Není to jen o hře mercedesů,“ upozornil německý pilot.

Pro soupeře hovoří fakt, že na okruhu je nový povrch, upraveny byly i některé zatáčky a jezdci proto budou trochu v neznámém prostředí. To by mohlo hrát do not Vettelovi, který vyhrál v Sepangu čtyřikrát, naposledy loni s ferrari a ukončil tehdy dlouhé čekání italské stáje na vítězství.

V dosavadní historii MS nikdy nepřišel o titul jezdec, který vyhrál alespoň osm závodů. Statistika tak hovoří ve prospěch Rosberga. Trojnásobný šampion Hamilton to však chce změnit. „Mám malou ztrátu a do konce zbývá šest závodů. To je dost,“ nevzdává se Brit, jenž bude útočit na padesáté vítězství v kariéře.

Letošní ročník F1 je jako na houpačce. V první třetině šampionátu měl Hamilton ztrátu 43 bodů, přesto po šesti vítězství ze sedmi závodů najednou vedl o 19 bodů. V Malajsii zase může Brit převážit sinusoidu na svou stranu.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž