Lewis Hamilton neměl soupeře. Lídr šampionátu suverénně ovládl závod v Barceloně

  15:05aktualizováno  18:14
Velká cena Španělska ukázala naplno dominantní postavení Mercedesu. Lewis Hamilton suverénně ovládl kvalifikaci a po celý nedělní závod se k němu nedokázal nikdo ze soupeřů ani přiblížit. Brit zvýšil náskok v celkovém pořadí mistrovství světa F1 a blíží se sedmému titulu.
Trio nejlepších z Velké ceny Španělska F1. Zleva druhý  Max Verstappen, vítěz...

Trio nejlepších z Velké ceny Španělska F1. Zleva druhý Max Verstappen, vítěz Lewis Hamiltom a třetí Valtteri Bottas. | foto: AP

Na druhém místě se radoval Max Verstappen ze stáje Red Bull. Opravdu radoval, protože porazil alespoň jeden z vozů Mercedesu. Na pokoření šestinásobného šampiona tentokrát nemohl ani pomýšlet.

„Závod se nám povedl, vyšlo všechno, co jsme plánovali. Jsme spokojený s druhým místem. Bylo to maximum, Lewis byl zcela bezkonkurenční. Museli by udělat nějakou velkou chybu, abychom je tady porazili,“ přiznal populární nizozemský pilot.

A jak před dalšími závody? „Budeme se dál zlepšovat, na autě celý tým tvrdě maká a určitě se nevzdáme,“ slíbil mladík svým četným fanouškům.

Na Valtteriho Bottase jakoby už padal splín z dalšího triumfu stájového kolegy. Před sezonou plánoval boj o titul, ale zase je v Mercedesu pouze číslem dva. Navíc prohrává také s Maxem Verstappenem, který nemá k dispozici tak dobrou techniku.

„Chtěli jsme porazit Maxe, přiblížit se mu, ale nepovedlo se. Je to škoda, ale musíme příště vymyslet něco jiného. V Barceloně to bylo těžké, na této trati se hodně špatně předjíždí,“ popisoval finský závodník.

V sobotní kvalifikaci vybojoval druhé místo, ztratil ho však už těsně po zhasnutí červených světel. V prvních zatáčkách se kolem něj prohnali hned dva soupeři. „Nejsem si jistý, co se na startu stalo. Lewis byl vpředu, já se chtěl za něj pověsit, ale nepovedlo se. Jiní byli jednoduše agresivnější. Dostal jsem se do sendviče soupeřů a musel jsem se vracet zpět.“

Závod jsme sledovali minutu po minutě

Lewis Hamilton podobné myšlenky nemá, po druhé pozici před týdnem na Silverstonu je zpátky na místě, na které je zvyklý. Je opět první. Na okruhu v Barceloně triumfoval počtvrté za sebou. Obhájce titulu si v této sezoně připsal čtvrté vítězství a upevnil si vedení v průběžném pořadí šampionátu. Hamilton vede se ziskem 132 bodů, druhý Verstappen jich má na kontě 95 a Bottas 89. 

„Za mým vítězstvím stojí fantastická práce týmu a bylo pro mě trochu překvapením, jak snadné to bylo. Obával jsem se, jak vydrží pneumatiky, ale problémy, které mě zpomalily před týdnem, se neopakovaly. V závodě jsem ani nemusel jet naplno, jen jsem si hlídal stav vozu,“ usmíval se za rouškou úřadující šampion, který dosáhl na 88. vítězství kariéry.

Absolutní rekord Michael Schumachera je stále blíž. Legendární Němec vyhrál celkem 91 velkých cen formule 1. Již v záři by ho mohl Hamilton dostihnout. V další statistice ho překonal již v Barceloně - vybojoval 156. stupně vítězů, čímž se osamostatnil na prvním místě historické tabulky.

Lewis Hamilton z Mercedesu projíždí vítězně cílem Velké ceny Španělska F1.

V Barceloně před prázdnými tribunami se nejel příliš zajímavý závod. O jeho dramatičnosti vypovídá i fakt, že trojice lídrů nadělila svorně zbytku startovního pole jedno kolo.

Za stupni vítězů vládla růžová barva. Loňské vozy Mercedes v barvách stáje Racing Point jsou nejrychlejší ze zbytku startovního pole a potvrdily to také na katalánském okruhu. Sergio Pérez, který se vrátil po dvou závodech pauzy kvůli nákaze koronavirem, projel cílem na čtvrté příčce, ale kvůli penalizaci pěti vteřin za nerespektování modrých vlajek spadl na páté místo. Syn majitele stále Lance Stroll tak už letos poněkolikáté dokázal stájového kolegu porazit. To v minulosti pravidlem nebývalo.

Šestou příčkou potvrdil Carlos Sainz sílu McLarenu a sedmá pozice potěšila Sebastiana Vettela. Po startu se sice pohyboval mimo bodované příčky, ale díky strategii jediné zastávky porazil soupeře na silnějších vozech, než je Ferrari. Jeho týmový kolega Charles Leclerc kvůli technickým problémům závod nedokončil.  Za Vettelem zůstal i Alexander Albon s vozem Red Bullu, který po šestém místě v kvalifikaci prožil další zklamání. Ačkoliv neměl v závodě žádný vážnější problém, týmový kolega mu nadělil celý jeden okruh. To není dobrá vizitka.

Kromě desátého Norrise s druhým mclarenem si připsal body také Pierre Gasly ze stáje AlphaTauri. Letos pravidelně ukazuje, že vyhazovav z A-týmu Red Bullu byl možná unáhleným krokem.

Start a konec

Pokud měla letošní Velká cena Španělska nějaký napínavý moment, byl to start. Za suverénním Lewisem Hamiltonem se to na dráze docela „mlelo“. Valtteri Bottas měl horší odpich a zaváhal v nájezdu do první zatáčky, vnějškem se kolem něj dostával Max Verstappen a zespodu ho překvapil Lance Stroll, který měl asi nejlepší start ze všech a po týmovém kolegovi Pérezovi si troufl i na mercedes. A úspěšně, Bottas souboj s ním v prvních zatáčkách prohrál.

To byl pro šampiony problém, mladý Kanaďan nestačil tempu vedoucí dvojice a za ním ztrácel i Bottas. „Musíš ho předjet, co nejdřív,“ slyšel Fin ve sluchátkách. Moc to nešlo, musel čekat na povolení systému DRS, který ho zrychlí na rovince, ale v pátém kole už byl před Strollem. Vydal se stíhat Verstappena, a protože vedoucí Hamilton v prvních kilometrech závodu hlavně šetřil auto a pneumatiky, bez potíží lídry dotáhl.

Max Verstappen se držel na dosah vedoucího jezdce, jenže poté se přiblížily výměny pneumatik a Hamilton zabral. Ukázal skutečnou sílu svého stroje - přidal o více než vteřinu na kolo a utrhl se všem soupeřům. Než zajel k mechanikům, poodjel na devět sekund a Red Bullu nic nepomohlo, že Verstappen zatočil do pitlane mezi prvními.

Pole jezdců Velké ceny Španělska F1 krátce po startu. V čele Lewis Hamilton z Mercedesu.

Hamilton vedení udržel, Bottas na Verstappena pár vteřin ztratil, ale na umístění se nic nezměnilo. A stejně tak při druhých výměnách pneumatik. Tentokrát mezi nimi nedošlo ani k náznaku útoku. Nepředjížděl ani Alexander Albon s druhým vozem Red Bullu, který se po nepovedeném startu probíjel celým startovním pole. Měl útočit na jezdce Racing Pointu, místo toho nezvládl se svým inženýrem strategii, pokus dojet s jedinou zastávkou v boxech mu nevyšel a z osmého místa se neuměl vydrápat ani předjížděním na dráze.

Ve středu pole zachytila kamera pár zajímavých situací, které by zvedly diváky ze sedaček, kdyby na okruhu nějací byli. Sainz, Stroll nebo Pérez párkrát předjížděli pomalejší soupeře, kteří se před ně posunuli díky odlišné strategii. Nejzajímavější byl asi moment ve 32. kole, kdy na konci cílové rovinky předjížděl Sainz s vozem McLaren Extebana Ocona s renaultem a zároveň na jejich úroveň vyjel z boxů Sergio Pérez s vozem racing point - přetlačovanou vyhrál Sainz, Ocon spadl nejen za něj, ale i za Péreze.

Aktérem asi nejhezčího souboje kolo na kolo byl opět Carlos Sainz, který se porval v úzkých zatáčkách s Alexem Albonem. A jak je vidět z výsledkové listiny, byl to pro budoucího jezdce Ferrari boj úspěšný.

Mistrovství světa formule 1 pokračuje 30. srpna Velkou cenou Belgie.

Výsledky Velké ceny Španělska formule 1:
1.Lewis HamiltonMercedes1h31m45.279s
2.Max VerstappenRed Bull+24.177s
3.Valtteri BottasMercedes+44.752s
4.Lance StrollRacing Point+1 kolo
5.Sergio PerezRacing Point+1 kolo
6.Carlos Sainz Jr.McLaren+1 kolo
7.Sebastian VettelFerrari+1 kolo
8.Alexander AlbonRed Bull+1 kolo
9.Pierre GaslyAlphaTauri+1 kolo
10.Lando NorrisMcLaren+1 kolo
11.Daniel RicciardoRenault+1 kolo
12.Daniil KvyatAlphaTauri+1 kolo
13.Esteban OconRenault+1 kolo
14.Kimi RaikkonenAlfa Romeo+1 kolo
15.Kevin MagnussenHaas+1 kolo
16.Antonio GiovinazziAlfa Romeo+1 kolo
17.George RussellWilliams+1 kolo
18.Nicholas LatifiWilliams+1 kolo
19.Romain GrosjeanHaas+2 kola
20.Charles LeclercFerrariDNF - 38 kol
Pořadí mistrovství světa jezdců:
1.Lewis HamiltonMercedes132
2.Max VerstappenRed Bull95
3.Valtteri BottasMercedes89
4.Charles LeclercFerrari45
5.Lance StrollRacing Point40
6.Alexander AlbonRed Bull40
7.Lando NorrisMcLaren39
8.Sergio PerezRacing Point32
9.Carlos Sainz Jr.McLaren23
10.Daniel RicciardoRenault20
11.Sebastian VettelFerrari16
12.Esteban OconRenault16
13.Pierre GaslyAlphaTauri14
14.Nico HülkenbergRacing Point6
15.Antonio GiovinazziAlfa Romeo2
16.Daniil KvyatAlphaTauri2
17.Kevin MagnussenHaas1
Pořadí Poháru konstruktérů:
1.Mercedes221
2.Red Bull125
3.Racing Point63
4.McLaren62
5.Ferrari61
6.Renault36
7.Alpha Tauri16
8.Alfa Romeo2
9.Haas1
Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

27. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Nadvláda pokračuje. Třinec slaví pátý titul v řadě, vyrovnal historický rekord

28. dubna 2024  23:27

Na českém hokejovém trůnu zůstává všechno při starém. Třinec v napínavém sedmém finále porazil...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Sparta uhájila náskok, v šestce zůstalo Slovácko, Karviná se vyšvihla ze dna

28. dubna 2024  14:21,  aktualizováno  16:57

Sparta v závěrečném kole základní části fotbalové ligy suverénně vyhrála v Olomouci (4:1) a před...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 3:0. Pětiminutovka snů přihrála klíčový mečbol Dynamu

24. dubna 2024  17:30,  aktualizováno  21:07

O důležitý třetí bod ve finálové sérii extraligy sváděla obě mužstva litý boj do poloviny zápasu,...

Šotola má s Berlínem potřetí v řadě domácí titul, vyhrál i Bartůněk v Nizozemsku

30. dubna 2024  13:47

Reprezentační univerzál Marek Šotola získal s Berlínem potřetí za sebou německý titul. V...

Ústecký zachránce: Dluh je skoro tři miliony, klub zvedáme z klinické smrti

30. dubna 2024  13:43

Armén Mikael Agateljan své sliby nenaplnil, ale ústecký hokej snad bude žít dál. Z bryndy se...

Novým trenérem volejbalistů Karlovarska je Ital Mascia, vystřídal Hudečka

30. dubna 2024  12:48

Novým trenérem volejbalistů Karlovarska je Stefano Mascia. Západočeský klub o tom informoval na...

Konečný opouští Spartu, míří do Komety za vidinou většího prostoru

30. dubna 2024  12:08

Jakub Konečný bude v hokejové kariéře pokračovat v dresu Komety Brno. Jedenadvacetiletý centr,...

Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene
Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene

S příjemnými hřejivými pocity ze slunečních paprsků k nám ale míří i nebezpečné UV záření. To na nás působí celoročně, a proto je důležité sebe i...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...