Zachmuřený Fernando Alonso během Velké ceny Belgie. | foto: Profimedia.cz

Alonsovy pokažené narozeniny. Nejprve „dárek“ od kolegy Strolla, pak vlastní chyba

  • 0
Spa-Francorchamps (Od našeho zpravodaje) - Ne, takhle si den, kdy slavil své 42. narozeniny, rozhodně nepředstavoval. Fernando Alonso v sobotu nejprve ve Spa nepostoupil do závěrečné části sprintové kvalifikace. Samotný sprint pak ani nedokončil poté, co po vlastní chybě skončil ve štěrku. Sobota se španělskému pilotovi vůbec nepovedla. Ironií toho všeho je, že všechny problémy začaly u jeho týmového kolegy – Lance Strolla.

Když ráno dorazil do padoku, čekal na něj potlesk všech lidí z týmu.

A taky dort, na kterém byl nápis: Všechno nejlepší! Zelenkaví mechanici z Aston Martinu pak Fernandovi Alonsovi zazpívali tradiční „Happy Birthday“.

Hezký okamžik, škoda, že netrval déle.

Bylo to totiž možná naposledy, co se v sobotu španělský veterán ve Spa smál.

Od bodů byl tentokrát předaleko, ve sprintu skončil dřív, než závod pořádně začal. Na stále mokré trati mu to v levotočivé zatáčce uklouzlo, on se i s formulí roztočil, až skončil ve štěrku, ze kterého už se nevyhrabal.

Udělal asi vůbec první chybu v této sezoně.

„Stoprocentně to byla moje chyba. Lehce jsem se dotkl bílé čáry a hned jsem se roztočil, až jsem dojel do štěrku, ze kterého nešlo ven. Dneska jsme neměli svůj den, proto nemáme žádné body,“ smutnil.

Bortit se vše začalo ale už dříve – při polední kvalifikaci na sprintový závod.

Alonso se zrovna na konci druhé části kvalifikace snažil zajet takový čas, aby prošel mezi desítku nejlepších do závěrečné části.

Jenže v tu samou chvíli se jeho týmový kolega Lance Stroll rozhodl zariskovat. Nasadil na stále vlhkou trať středně tvrdou směs pneumatik do sucha.

A to se hrubě nevyplatilo. Byl příliš dychtivý, na podobný hazard bylo příliš brzy.

Kanaďan nezvládl jednu ze zatáček a zalomil to se svou formulí do bariér. Do konce druhé části kvalifikace zbývala sotva půlminuta, když zavlály červené vlajky a bylo jasno – Alonso svůj rychlý pokus nedokončí.

Klenot belgické trati. Ikonická zatáčka Eau Rouge je legenda i zabiják

Španěl tak přišel o šanci zabojovat o postup do závěrečné fáze, přišel o šanci odstartovat lépe než z patnáctého místa.

„Ani jsem pořádně nezačal rychlé kolo, takže bych to ani za část kvalifikace nepovažoval,“ odsekával pak Alonso reportérům.

Když přišla další otázka na to, jestli neměl Stroll s pneumatikami do sucha počkat, příliš se mu odpovídat nechtělo.

„Nevím. Závodili jsme v náročných podmínkách, každý musí udělat nějaké rozhodnutí, zkusit zariskovat. Vyjel jsem z garáže dost pozdě a bohužel ve chvíli, kdy Lance ty pneumatiky zkoušel. Kdyby to fungovalo, bylo by všechno v pohodě. Ale nefungovalo, takže to asi byla chyba,“ prozradil.

Frustrace na něm byla hodně patrná, protože na třetí dotaz – co z patnáctého místa může ve sprinterském závodě dokázat, jednoduše odpověděl: „Nic, nic.“

Fanoušci španělského pilota okamžitě zaplavili sociální sítě a spílali Strollovi.

„S tímhle narozeninovým dárkem asi Fernando nebude spokojený,“ napsal jeden z nich.

Sám Španěl tomu pak nepřidal, když ve sprintu po chybě ani nedojel do cíle a zůstal stát v kačírku. Zdá se, že jeho sebevědomí po úžasném vstupu do sezony je přece jen o něco menší.

Během úvodních šesti Velkých cen sezony vypadal Alonso jako nejšťastnější muž v padoku. Pětkrát stál na stupních vítězů. Často to byl on, kdo nejvíc zatápěl Maxi Verstappenovi.

Předváděl skutečně ohromující výkony.

Jenže jak sezona postupovala a ostatní týmy přivážely jeden upgrade za druhým, Aston Martin s Alonsem jako kdyby začal ztrácet dech.

Fernando Alonso během Velké ceny Belgie.

Poslední tři Velké ceny? Pátý v Rakousku, sedmý v Silverstonu, devátý v Maďarsku.

Šéf týmu Mike Krack už přiznal, že se ve vývoji vozu možná vydali špatnou cestou. „Není to výmluva, ale myslíme si, že jsme se v jedné nebo ve dvou věcech nerozhodli správně,“ řekl.

Nic moc vyhlídky, ale to Alonso neovlivní.

Co má v moci, to je nedělní závod, do kterého odstartuje z deváté příčky. A s tou se rozhodně nespokojí.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž