Raffaelle Marciello v kokpitu vozu Prema-Dallara

Raffaelle Marciello v kokpitu vozu Prema-Dallara

Evropská formule 3 na Red Bull Ringu: nová superhvězda na obzoru?

  • 0
Tři závody evropské formule 3 na Red Bull-Ringu měly tři různé vítěze. Zkušený Španěl Daniel Juncadella i po rakouském podniku udržel celkové vedení. Novou superhvězdou juniorských monopostů je ale bezesporu Ital Raffaelle Marciello.

Když letos teprve sedmnáctiletý Marciello nastoupil do evropského šampionátu, znali jej pouze odborníci v Itálii. Po jediné sezoně ve formuli Abarth a v italské F3 startuje za stáj Prema a závod od závodu se znatelně zabydlel.

Do Rakouska přijel po senzačních triumfech v pyrenejském Pau a dokázal formu udržet. V sobotu vyhrál hlavní závod a dokázal tak na čas od Juncadelly převzít vedení v šampionátu. Vítězství na Red Bull-Ringu totiž bylo již čtvrtým Raffaellovým úspěchem sezony a znovu tak potvrdil, že je (vedle Sergia Péreze a Julese Bianchiho) právem členem exkluzivního juniorského týmu Ferrari. Ital byl klasifikován před Němcem Wehrleinem a Malajcem Jafaarem. Juncadella skončil po penalizaci jen sedmý.

Do odpoledního sprintu nastoupilo pole F3 v opačném pořadí z dopoledního závodu, čehož výborně využil poleman Will Buller z Velké Británie, zatímco Juncadella zůstal na startu téměř stát. Marciello byl zapleten do zajímavých soubojů s Wehrleinem a Sainzem, než musel mimo trať. Po letu přes ohraničení dráhy skončil jen devátý. Buller vyhrál před Lewisem a Blomqvistem.

Ve třetím závodě víkendu napodobil Marciello na startu Juncadellu: odumřel mu motor a musel se propracovat celým polem, což nakonec stačilo jen na osmé místo. Nervy ukázal i poleman Rosenqvist. Švéd nedočkavě vyrazil příliš brzy a byl penalizován průjezdem boxy.

Tuto příležitost si Juncadella nenechal ujít. V evropském mistrovství F3 startuje již třetím rokem a bez chyby si dojel pro vítězství, kterým znovu převzal i první místo v celkovém pořadí.

Celkové hodnocení F3 Euro Series po devíti ze 24 závodů:

1.  Daniel Juncadella  (Šp.)  Prema-Dallara-Mercedes   109 b.
2.  Raffaelle Marciallo  (It.)  Prema-Dallara-Mercedes  103 b.
3.  Carlos Sainz junior (Šp.)   Carlin-Dallara  82 b.
4.  Will Buller  (Brit.)       Carlin-Dallara-VW  81 b.
5.  Pascal Wehrlein  (Něm.)   Mucke-Dallara-Mercedes  72 b.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž