Enge vyhrál poslední díl sprintrallye

Česká Lípa - Problémy favoritů určily konečné pořadí českého mistrovství v jednodenních automobilových soutěžích. Stanislav Chovanec aspirující na druhé místo za už jistým vítězem Štěpánem Vojtěchem vůbec nejel a Karel Trněný odstoupil před rychlostní zkouškou. Soutěž vyhrál Tomáš Enge s více než dvouminutovým náskokem před Miroslavem Jandíkem.

První český účastník seriálu formule 1 se hned v premiérové rallyeové sezoně dočkal vítězství.

Soutěž provázely potíže favoritů. O třetí místo usilujícímu Trněnému se nepodařilo nastartovat svou octavii WRC. Další adept na vítězství Tomáš Vojtěch pak v pátém měřeném úseku havaroval a byl vyřazen.

Jedinými piloty se speciály WRC v soutěži tak zůstali Enge a Marcel Sitnik.

Zatímco účastník tři Velkých cen formule 1 v barvách už neexistujícího týmu Prost od prvního měřeného úseku vedl, Sitnik se nejprve pohyboval až ve druhé desítce průběžného pořadí a nakonec byl sedmý.

 "Byla to těžká soutěž, ale zvládli jsme ji bez zaváhání. Škoda, že na startu nebylo více vozů WRC, mohlo to být ještě zajímavější," řekl Enge na svých internetových stránkách.

"Důležité bylo poměrně výrazné vítězství v první zkoušce, kterým jsme položili dobrý základ. V páté erzetě vypadl Tomáš Vojtěch a mohl jsem si díky náskoku vyzkoušet věci, na které normálně není čas, třeba pilovat jízdu na ruční brzdu," líčil Enge a dodal, že jej úspěch náramně naladil na start v Rallye Třebíč.

Potíže favoritů nakonec nevyužili Martin Komárek ani Josef Semerád k posunu v konečném pořadí seriálu.

Komárkovi přitom stačilo k zisku stříbra dojet na pátém místě, což se mu již letos několikrát podařilo. Za Štěpánem Vojtěchem tak skončil celkově druhý Chovanec, třetí místo obsadil Trněný.

Neoficiální výsledky:
1. Enge, Gross (Škoda Octavia WRC) 32:10,3 min., 2. Jandík, Konečný -2:01,1, 3. Prokop, Možný -2:06,8, 4. Tošovský, Sláma (všichni Mitsubishi Lancer EVO VII) -2:24,0, 5. Ballek, Fallada (Ford Escort RS Cosworth) -2:40,6, 6. Červenka, Krečman (Mitsubishi Lancer EVO VI) -2:44,1.
Konečný stav seriálu:
1. Š. Vojtěch, Ernst (Peugeot 206 WRC) 120 bodů, 2. Chovanec, Holaň (Škoda Octavia WRC) 73, 3. Trněný, Kafka (Škoda Octavia WRC) 71.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž