Ecclestone chce ukončit spory

  • 2
Londýn - Šéf formule 1 Bernie Ecclestone chce, aby se do začátku světového šampionátu vyřešily spory, které vyvolalo zavedení nových pravidel. Kvůli změnám v regulích pro závody seriálu, jehož nový ročník odstartuje 9. března v Melbourne, chtějí stáje Williams a McLaren postavit Mezinárodní automobilovou federaci (FIA) před arbitráž. Vedení formule 1 ke změnám pravidel sáhlo kvůli snížení finančních nákladů na účast v závodech a omezení dominance Ferrari, která zásluhou technického náskoku ovládla uplynulý ročník mistrovství světa.

Podle Ecclestonea by k nastolení nové rovnováhy mezi jednotlivými týmy měla pomoci úprava takzvané Úmluvy shody, která určuje základní podmínky v soutěži.

"Musíme najít cestu ke shodě na nové Úmluvě shody, kterou budou všechny týmy ochotny respektovat," řekl Ecclestone v rozhovoru pro britský deník The Times. Přestože stávající dohoda je platná až do roku 2007, změny by měly být provedeny co nejdříve. "Platná smlouva neodpovídá stávající situaci, proto musí být změny dohodnuty hned," vysvětlil šéf formule 1.

Ecclestone na nutnost okamžité otevřené diskuse poukazuje i proto, že pětice velkých automobilek (Renault, Jaguar, Ferrari, BMW a Mercedes) plánuje po vypršení platnosti stávající dohody založení vlastní soutěže.

"Když se všichni týmoví šéfové sejdou kolem jednoho stolu, můžeme začít jednat okamžitě. Potřebuji však, aby jasně řekli, jaké změny požadují," řekl Ecclestone. Podle něj se výrobci automobilů snaží ovládnout formuli 1. "Automobilky by chtěly převzít kontrolu nad formulí bez toho, aby za to něco platily. Formule opravdu nepotřebuje takové problémy," dodal.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž